Egészség

Tönkreteszi a májat és elzárja az ereket, ha így fogyasztod a gyümölcsöt: mégis kilószámra eszed

A kompót nem olyan ártatlan, mint hinnénk. Magas cukortartalma és tartósítószerei veszélyeztethetik az egészséged. Mutatjuk, mire figyelj vásárláskor!
befőtt kompót

Gyerekkorunk kedvence, vasárnapi ebédek elengedhetetlen kísérője, a spájzok dísze: a befőtt vagy kompót. Édes, gyümölcsillatú finomság, ami készülhet ringlóból, zöld dióból és még birsalmából is, és amit sokan még ma is egészségesnek tartanak – hiszen „gyümölcsből van”. De vajon tényleg jót teszünk vele a szervezetünknek? A válasz: korántsem.

A befőtt nem vitaminbomba – hanem cukorbomba

A bolti befőttek gyakran 38-48%-ban cukrot tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy egyetlen adag befőttben több cukor lehet, mint egy doboz üdítőitalban! És ne gondoljuk, hogy ez a cukor természetes – a legtöbb esetben hozzáadott finomított cukorról van szó.

Ez is érdekelhet

Mi történik, ha rendszeresen ilyen édességgel „jutalmazzuk meg magunkat”?

  • A vércukorszint az egekbe szökik.
  • A májban zsírfelhalmozódás indul el.
  • Az erekben gyulladások, elzáródások alakulhatnak ki.
  • A hasnyálmirigy túlterhelődik, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

És ez csak a kezdet. A gyakori cukorfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia, sőt a májkárosodás kockázatát is.

A doboz, ami hormonokat is zavar

Sokan nem is sejtik, hogy a befőtt nemcsak belülről veszélyes. A konzervdobozok belseje gyakran BPA-t (biszfenol A) tartalmaz – ez az anyag hormonháztartást befolyásoló vegyület, amit a tudósok összefüggésbe hoztak:

  • a termékenység csökkenésével,
  • a gyermekkori fejlődési zavarokkal,
  • a pajzsmirigy működésének felborulásával,
  • valamint a cukorbetegség és szívbetegségek kockázatának növekedésével.

Egy vizsgálat szerint a tesztelt befőttek 100%-ában kimutatható volt a BPA – még ha jogilag elfogadható mennyiségben is.

A konzerválás ára

A bolti befőtt hosszú eltarthatóságát a tartósítószerek biztosítják – például:

  • Benzoesav,
  • Kálium-szorbát,
  • Mesterséges színezékek.

Ezek nem halálosak, de gyakori fogyasztásuk allergiás reakciókat, emésztési panaszokat okozhat, és egyes kutatások szerint gyermekeknél viselkedésbeli változásokkal is összefüggésbe hozhatók.

befőtt kompót
A befőzés ugyan idillinek tűnhet, de ha minden üvegbe egy rakás cukor kerül, akkor inkább desszertet kapunk, nem egészséges gyümölcsöt

Miért hisszük mégis, hogy egészséges?

Mert „gyümölcsből van”. Pedig a befőtt és a friss gyümölcs között óriási a különbség. A friss gyümölcs:

  • tele van rosttal, ami lassítja a cukor felszívódását,
  • vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz,
  • segít szabályozni az étvágyat és támogatja az immunrendszert.

Ezzel szemben a befőtt:

  • cukorral van tele,
  • rostszegény,
  • és gyakran felesleges kalóriát jelent, értékes tápanyagok nélkül.

Mit tehetsz, ha nem akarsz lemondani a befőttről?

Nem kell teljesen száműzni az étrendedből, de tudatosan válassz!

Egészségesebb alternatívák:

  • Házi készítésű befőtt hozzáadott cukor nélkül, citrommal, fahéjjal.
  • Saját eltevés befőttesüvegbe, BPA-mentesen.
  • Vásárlásnál keresd a „saját levében” vagy vízben eltett változatokat, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül.
  • Friss gyümölcsből készült gyümölcspürék, fagyasztott gyümölcs, natúr joghurttal – finomabb és egészségesebb is!

A tanulság

A befőtt nem ördögtől való, de nem is az, aminek látszik. Ne tévesszen meg az édes íz és a gyümölcsös látszat. Ha túl gyakran kerül a tányérra, észrevétlenül árthat az egészségednek.

Fotó: archív

Forrás