Konyha

A zsemlemorzsa már a múlt: ezzel a 10 hozzávalóval sokkal finomabb lesz a rántott hús

Ha ezen 10 hozzávaló bármelyikére cseréled a hagyományos zsemlemorzsát, sokkal finomabb rántott húst kapsz. Rántott zöldségeken is kipróbálhatod!
rántott hús fűszeres panírban sült krumplival tányéron

Liszt, tojás, zsemlemorzsa és egy finom szelet hús (esetleg hal, sajt vagy zöldség) – más nem is kell és már kész is van a tökéletes vasárnapi ebéd. De mi van akkor, ha már unalmas a klasszikus és feldobnád valamivel? akkor csak egyszerűen cseréld le a zsemlemorzsát, vagy turbózd fel az alábbi tíz hozzávaló valamelyikével. Máris egy hagyományos, de egészen újszerű fogást kapsz. Ha elsajátítottad a tökéletes panírozás összes titkát, máris továbbléphetsz egy következő szintre ezekkel az alapanyagokkal.

  1. Zabpehely

Daráld a zabpelyhet egészen finomra, vagy törd durvára, úgy is működik. A tojásoz tegyél a szokásosnál egy kicsit több sót és a szokásos módon panírozd be a húst. Fűszeres ízű, és igazán ropogós lesz a végeredmény.

  1. Chips

Bizony, chipsszel is panírozhatsz, a végeredmény pedig zseniális lesz. Törd össze apróra a burgonyaszirmokat és használd a zsemlemorzsa helyett. Egyre ügyelj, a chips amúgy is nagyon sós, a húst vagy a tojást már ne sózd meg túlságosan. Választhatsz sima sós, vagy ízesített chipseket is, de a paprikásat kerüld, mert kesernyés, égett ízt kaphat a bő olajban.

  1. Tortilla

Használatát leginkább a halak és a csirkehús, vagyis a semlegesebb ízű fogásokhoz ajánlják. Törd ezt is jó apróra és már forgathatod is bele a húst. Pikáns ízt kölcsönöz. A sósságára ezúttal is figyelj oda, nehogy túl sós legyen az étel.

Ezt olvastad már?

  1. Soha ne ültesd ezt a fát a kertedbe: bármilyen szép, pokollá teszi majd az életed
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle
  1. Diófélék

A darált vagy durvára tört dióféléket a morzsával is elkeverheted. Sőt, jobb is ha csak kevered, nem teljesen ebbe forgatod a húst, mert könnyen megéghetnek a forró olajban. Használhatsz diót, mandulát, pekándiót vagy kesudiót is bármelyik mennyei ízűvé varázsolja a húst, megsülve roppanós és ízletes kérget adnak a húsoknak.

  1. Magok

rántott hús fűszeres panírban sült krumplival tányéron
Rántott hús fűszeres panírban sült krumplival tányéron

A szezámmag vagy napraforgómag is isteni, hiszen lepirítva tökéletes ízt ad a rántott húsunknak, ezt is ajánlott egy kis zsemlemorzsába keverve felvinni a hús felszínére. Az ételek nem csak roppanósak, de egészségesebbé is válnak, ha ezzel a bundával készíted el őket!

  1. Csicseriborsó

Bizony, nagy kedvencünk, a csicseriborsó is új szintre emelheti a rántott húst. Főzd meg, majd pépesítsd, vagy ha konzerveset vettél, a főzést máris elhagyhatod. terítsd szét egy sütőlapon és told be a sütőbe alacsony hőfokra. Nem kell megsütni, csak kiszárítani. Ha kihűlt és kiszáradt a massza, törd apróra és forgasd bele a húsokat, vagy zöldségeket.

  1. Kekszek

Természetesen sós, de legfeljebb ízesítés nélküli vajas kekszet használj. Morzsold össze, vagy törd meg mozsárban és panírozz ezzel.

  1. Parmezán

A parmezán magas hőmérsékleten sem olvad el teljesen, ezért alkalmas arra, hogy a rántott hús külsejére kerüljön. Reszelj le egy adagot és keverd el zsemlemorzsával. Ha a többit nem is, ezt egészen biztos, hogy minden hétvégén követelni fogja a család.

  1. Kókuszmorzsa

Ha valami egzotikusra vágysz, próbáld ki a cukrozatlan, natúr kókuszreszeléket. Hallal vagy csirkével működik a legjobban: mivel hamar megbarnul, olyan húsféléhez válaszd, ami hamar elkészül majd alatta. Gombához semmiképpen nem ajánljuk, de ha kísérletező kedvedben vagy, miért is ne…

  1. Perec vagy pogácsa

Ha otthon készítesz zsemlemorzsát, ezúttal kipróbálhatod a maradék sajtos kiflit, sós perecet, vagy pogácsát is. Szárítsd ki a péksütiket és daráld le a szokásos módon. Ezek már önmagukban is finomak, így csak tovább fokozzák a hús ízét. A sózásra ezúttal is figyelj, hiszen a péksütemények már amúgy is elég sok sót tartalmaznak.

Ha az is érdekel, hogyan tudsz tökéletes rántott sajtot készíteni, aminek nem folyik ki a belseje, olvass tovább!

Te melyiket próbálnád ki legszívesebben már most vasárnap?

Forrás

Fotó: gettyimages