Liszt, tojás, zsemlemorzsa és egy finom szelet hús (esetleg hal, sajt vagy zöldség) – más nem is kell és már kész is van a tökéletes vasárnapi ebéd. De mi van akkor, ha már unalmas a klasszikus és feldobnád valamivel? akkor csak egyszerűen cseréld le a zsemlemorzsát, vagy turbózd fel az alábbi tíz hozzávaló valamelyikével. Máris egy hagyományos, de egészen újszerű fogást kapsz. Ha elsajátítottad a tökéletes panírozás összes titkát, máris továbbléphetsz egy következő szintre ezekkel az alapanyagokkal.
-
Zabpehely
Daráld a zabpelyhet egészen finomra, vagy törd durvára, úgy is működik. A tojásoz tegyél a szokásosnál egy kicsit több sót és a szokásos módon panírozd be a húst. Fűszeres ízű, és igazán ropogós lesz a végeredmény.
-
Chips
Bizony, chipsszel is panírozhatsz, a végeredmény pedig zseniális lesz. Törd össze apróra a burgonyaszirmokat és használd a zsemlemorzsa helyett. Egyre ügyelj, a chips amúgy is nagyon sós, a húst vagy a tojást már ne sózd meg túlságosan. Választhatsz sima sós, vagy ízesített chipseket is, de a paprikásat kerüld, mert kesernyés, égett ízt kaphat a bő olajban.
-
Tortilla
Használatát leginkább a halak és a csirkehús, vagyis a semlegesebb ízű fogásokhoz ajánlják. Törd ezt is jó apróra és már forgathatod is bele a húst. Pikáns ízt kölcsönöz. A sósságára ezúttal is figyelj oda, nehogy túl sós legyen az étel.
Ezt olvastad már?
-
Diófélék
A darált vagy durvára tört dióféléket a morzsával is elkeverheted. Sőt, jobb is ha csak kevered, nem teljesen ebbe forgatod a húst, mert könnyen megéghetnek a forró olajban. Használhatsz diót, mandulát, pekándiót vagy kesudiót is bármelyik mennyei ízűvé varázsolja a húst, megsülve roppanós és ízletes kérget adnak a húsoknak.
-
Magok

A szezámmag vagy napraforgómag is isteni, hiszen lepirítva tökéletes ízt ad a rántott húsunknak, ezt is ajánlott egy kis zsemlemorzsába keverve felvinni a hús felszínére. Az ételek nem csak roppanósak, de egészségesebbé is válnak, ha ezzel a bundával készíted el őket!
-
Csicseriborsó
Bizony, nagy kedvencünk, a csicseriborsó is új szintre emelheti a rántott húst. Főzd meg, majd pépesítsd, vagy ha konzerveset vettél, a főzést máris elhagyhatod. terítsd szét egy sütőlapon és told be a sütőbe alacsony hőfokra. Nem kell megsütni, csak kiszárítani. Ha kihűlt és kiszáradt a massza, törd apróra és forgasd bele a húsokat, vagy zöldségeket.
-
Kekszek
Természetesen sós, de legfeljebb ízesítés nélküli vajas kekszet használj. Morzsold össze, vagy törd meg mozsárban és panírozz ezzel.
-
Parmezán
A parmezán magas hőmérsékleten sem olvad el teljesen, ezért alkalmas arra, hogy a rántott hús külsejére kerüljön. Reszelj le egy adagot és keverd el zsemlemorzsával. Ha a többit nem is, ezt egészen biztos, hogy minden hétvégén követelni fogja a család.
-
Kókuszmorzsa
Ha valami egzotikusra vágysz, próbáld ki a cukrozatlan, natúr kókuszreszeléket. Hallal vagy csirkével működik a legjobban: mivel hamar megbarnul, olyan húsféléhez válaszd, ami hamar elkészül majd alatta. Gombához semmiképpen nem ajánljuk, de ha kísérletező kedvedben vagy, miért is ne…
-
Perec vagy pogácsa
Ha otthon készítesz zsemlemorzsát, ezúttal kipróbálhatod a maradék sajtos kiflit, sós perecet, vagy pogácsát is. Szárítsd ki a péksütiket és daráld le a szokásos módon. Ezek már önmagukban is finomak, így csak tovább fokozzák a hús ízét. A sózásra ezúttal is figyelj, hiszen a péksütemények már amúgy is elég sok sót tartalmaznak.
Ha az is érdekel, hogyan tudsz tökéletes rántott sajtot készíteni, aminek nem folyik ki a belseje, olvass tovább!
Te melyiket próbálnád ki legszívesebben már most vasárnap?
Fotó: gettyimages