Konyha

Nem tűzhelyen, nem felforralt vízzel: így a legjobb tésztát főzni, mégsem csinálja senki

Olyan gyors és olyan egyszerű megoldás, ezért érthetetlen, hogyhogy nem így csinálja még mindenki. Mondjuk, az olaszok biztosan frászt kapnának ettől a trükktől.
tagliatelle tészta paradicsomos szószban

Nincsen tűzhelyünk, de mégis valami laktató, meleg ételre vágyunk? Egy egyszerű trükknek köszönhetően a mikrohullámú sütővel pillanatok alatt készíthetünk egy ízletes tésztát, ráadásul a saját szószunkkal variálva, amit akár Borbás Marcsi isteni receptje alapján is elkészíthetünk.

Jó hír, hogy tűzhely nélkül sem kell lemondanunk az ízletes fogásokról. Egy TikTok-felhasználó, Kitty Lipski videója szerint ugyanis a mikró segítségével gyorsan és egyszerűen remek tésztát készíthetünk, percek alatt – írta a Vince.

Főtt tészta készítése mikróban

A trükk nagyon egyszerű:

  1. a száraz tésztát tegyük egy hőálló tálba,
  2. öntsük fel vízzel úgy, hogy jól elfedje, majd tegyük be a mikróba.
  3. Nagyjából 13 perc alatt elkészül, de a pontos idő a tészta fajtájától függ.
  4. Amikor kész, vegyük ki óvatosan (vigyázzunk, mert a tál nagyon forró lesz),
  5. szűrjük le és öntsük rá a kedvenc szószunkat.

Ez a módszer remekül működik olyan tésztáknál, amelyek nem igényelnek sok mártást, ilyen például a penne is. A kisebb vagy vékonyabb tészták, mint a spagetti, hajlamosak összetapadni, ezért érdemes a robosztusabb fajtákat választani.

Mesterszakácsok trükkje tésztafőzéshez

tagliatelle tészta paradicsomos szószban
vajon lehet ilyen élményt tálalni a mikrós tésztával?

A következő trükk egy kicsit azért jobbnak tűnik, és valószínűleg még az olaszok sem kapnak tőle frászt, hiszen egy mesterszakácstól származik.

Biztosan te is hallottad már, hogy a tökéletes tészta titka a jól megsózott főzővíz, illetve azt is megtanulhattad már, hogy melyik tésztatípus mire jó. De van egy apró trükk, amiről kevesen tudnak, pedig varázslatos ízeket hoz elő a legegyszerűbb fogásokból is. A titok: pirítsd meg a tésztát, mielőtt vízbe dobnád!

Az egyszerű és gyors technika diósan mély ízt ad a tésztának, így még jobban kiemeli a kedvenc szószaid aromáit. Ha szereted az olasz ételeket, vagy akár csak feldobnál egy hétköznapi vacsorát, ezt a trükköt imádni fogod!

Miért érdemes pirítani a tésztát?

A pirítás:

  • mélyebb, diósabb ízt kölcsönöz a tésztának,
  • finoman karamellizálja a keményítőket, így a szósz is jobban tapad rá,
  • gazdagabbá teszi még a legegyszerűbb tésztaételt is.

Ez is érdekelhet

Fotó: gettyimages