Konyha

A pékségben vagy a szupermarketben jobb a kenyér? Szakértők végre elmagyarázták, mi a különbség

A kenyér szinte mindenki étrendjének elengedhetetlen része. Míg egyesek nem sokat gondolkodnak a kiválasztásán, és a szupermarket polcáról veszik a kenyeret, mások csak a kedvenc kézműves pékségükben hajlandóak vásárolni egy veknivel. De vajon melyik a jobb?
kenyerek a pékségben

A kenyér eredete és előállítási módja természetesen közvetlen hatással van nemcsak az ízére, hanem az árára és tápértékére is. Bár a két kenyér első pillantásra nagyon hasonlónak tűnhet, a valóságban alapvető különbségek lehetnek közöttük.

Milyen a szupermarketes kenyér?

A szupermarketes kenyerek legnagyobb előnye az, hogy gyakorlatilag bármikor és bármilyen mennyiségben hozzájuk lehet jutni. Ha nagy boltba mész, nemcsak kenyeret tudsz venni, hanem bármi mást is, amire szükség van.

Ráadásul a szupermarketek néha késő délután töltik fel a polcokat meleg, ropogós kenyérrel, ami sok vásárlót vonz a vásárlásra. Ha egy munkanap után este mész vásárolni, gyakran nem találsz friss kenyeret egy kis pékségben, míg egy szupermarketben igen.

Emellett természetesen nem elhanyagolható szempont a kedvezőbb ára sem. A szupermarketekben a kenyér általában megfizethetőbb a tömegtermelés és az alacsonyabb előállítási költségek miatt, ami sokak számára döntő tényező vásárláskor.

Ez is érdekelhet

Félkész termékek, amelyeket csak a helyszínen készítenek el

De hogyan lehet egy nagy boltban még délután is meleg kenyér? A nagy boltokban főként helyben sütött félkész termékekkel találkozhatunk, legyen az Lidl, Auchan, Tesco, vagy bármi más áruház.. Ez azt jelenti, hogy a boltokba kerülő tésztát gépi eljárással készítik, majd lefagyasztják és csak később, helyben sütik meg. Egyes szakértők szerint azonban az ipari termelés rontja a pékáruk minőségét.

Ahhoz, hogy a szupermarketes kenyér héja mindig fényes és ropogós legyen, sokáig maradhasson kint a polcon állagromlás nélkül, vagyis a vásárlók meg akarják venni, mesterségesen előállított enzimeket adnak az iparilag előállított péksüteményekhez. Ennek köszönhetően a tészta hosszú ideig felhasználható, és a péksütemények tovább maradnak frissek.

Azért ne dobd ki azonnal, ha most éppen szupermarketes kenyér van otthon, a kép azért ennél sokkal árnyaltabb. Az iparilag előállított pékáruknak például az a nagy előnye megvan, hogy általában sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a felhasznált alapanyagok minőségére, mint a kisebb magánpékségekben. Mindent szigorú normák és gondosan ellenőrzött higiéniai előírások szabályoznak.

Mit tudnak a kézműves kenyerek?

kenyerek a pékségben
Pékség, vagy szupermarket? Te hol veszed?
  • A kézműves kenyerek általában csak minimális hozzávalókból készülnek, és nem tartalmaznak stabilizátorokat vagy adalékanyagokat, amelyek tovább tartósítanák őket.
  • A kézműves kenyerek tésztáját gyakran több órán át vagy egy egész napig kelesztik, amitől jobb ízű lesz a pékáru és könnyebb is emészteni.
  • A hagyományos kovászos sütéssel alacsonyabb a glikémiás indexe ezeknek a vekniknek és gyakran több bennük az ásványi anyag is.

A kisebb pékségekben a kenyeret általában helyben készítik, és frissen értékesítik, gyakran még azon a napon, amikor megsütötték. Ettől ugyan jobb ízű, de gyorsan meg kell enni az egészet, mivel a tartósítószerek hiánya miatt a kenyér rövidebb ideig marad friss.

De még egy kis pékség sem feltétlenül garancia arra, hogy a kenyér kivételes minőségű. A kisvállalkozók is megpróbálhatják csökkenteni az előállítási költségeiket adalékanyagokkal! Ezért ne csak arra figyelj, hogy egy termék kézzel készült, hanem az összetevőkre is.

Összefoglalva

Szóval a szupermarketből vagy a pékségből vásárolt kenyér jobb? Sajnos nincs egyértelmű válasz. Mindkét kenyérnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A lényeg az, hogy bárhol is veszed, nézd meg a kenyér összetevőit. Ha nem ízesített és három dolognál többet tartalmaz (liszt, víz, só), akkor inkább ne vedd meg.  Nem mindig a vásárlás helye számít, hanem maga a termék minősége.

Forrás

Fotó: archív