Konyha

Főzzünk jókat olcsón: ez a 3 legfinomabb őszi receptünk 850 forint alatt vacsorára

A piacokra megérkezett az évszakra jellemző árubőség. Használjuk ki ezt a változatosságot, hogy vitaminban és rostokban gazdagabbak legyenek az étkezéseink.
Sajtos sütőtökfasírt

Sajtos sütőtökfasírt (550 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 80 dkg sütőtök
  • 15 dkg füstölt félkemény sajt
  • 1 db tojás
  • kb. 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5-6 db zsályalevél vagy 1 evőkanál szárított zsálya
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj a sütéshez

A salátához:

  • 10 dkg zöldsaláta
  • 20 dkg kígyóuborka
  • 10 dkg tökmag
  • egy kis fürt kékszőlő
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet

A tök héját megsikáljuk, majd a húsát egészben, forró sütőben puhára sütjük. A megsült, kihűlt tökhúst tálba szedjük, villával áttörjük.

Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, az aprított zsályát, a zúzott fokhagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy ne legyen ragacsos a massza. Hűtőszekrénybe tesszük, és 30 percig pihentetjük, hogy a zsemlemorzsa megszívja magát.

Olajos kézzel diónyi gömböket formázunk belőle, és bő, közepesen forró olajban ropogósra sütjük. A felesleges olajat konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

A salátához a megtisztított zöldsalátát összeforgatjuk a tökmag-olajjal és a balzsamecettel, elkeverjük a durvára darabolt tökmaggal, a csíkokra vágott uborkával és a leszemezett, felezett szőlővel.

Káposztás csirkecomb édesburgonyapürével (850 Ft egy adag)

Káposztás csirkecomb édesburgonyapürével
Káposztás csirkecomb édesburgonyapürével

Ez is érdekelhet: Gíroszok otthon: 4 étel négyféle húsból – a szomszédasszony könyörögni fog a receptért

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 egész csirkecomb
  • 50 dkg savanyú káposzta (vecsési)
  • 50 dkg fehér édeskáposzta
  • 1 kg édesburgonya
  • 4 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj

A megtisztított csirkecombokat körbesózzuk, megborsozzuk, tűzálló tálba tesszük, alufóliával lefedjük, és 180 Celsius-fokos sütőben 1 óra 20 percig sütjük, majd fólia nélkül magas hőfokon megpirítjuk.

Közben az édeskáposztát vékonyra szeljük, és összekeverjük a savanyú káposztával. Lábosban forró olajon nagyon lassan dinsztelni kezdjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és kb. 45 perc alatt készre pároljuk.

A hámozott édesburgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a vajjal együtt villával összetörjük, és kevés sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük. A csirkecombokat a káposztával és a pürével tálaljuk.

Lencsés sütőtökös csirkeragu (650 Ft egy adag)

Lencsés sütőtökös csirkeragu
Lencsés sütőtökös csirkeragu

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg csirkecomb- vagy csirkemellfilé
  • 25 dkg lencse
  • 50 dkg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6-7 cm-es friss gyömbérgyökér
  • 2 evőkanál curry fűszerkeverék
  • fél liter zöldséglé
  • 2 dl kókusztej vagy főzőtejszín
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál chili
  • só, bors
  • olaj
  • 20 dkg bulgur

Olajon puhára dinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymagerezdeket, a római köményt és a curry fűszerkeveréket. 1-2 perc alatt átpirítjuk a fűszereket, majd hozzákeverjük a lencsét és a kockákra vágott csirkehúst.

Pár perc alatt lepirítjuk a húst, és felöntjük a húslevessel. Lefedve, takaréklángon 30 percig főzzük, majd beletesszük a hámozott, kockázott tököt.

Puhára főzzük a tököt, végül a raguhoz öntjük a kókusztejet vagy főzőtejszínt. Sóval, frissen őrölt borssal, chilivel ízesítjük. Bő, sós vízben puhára főtt bulgurral tálaljuk.

Ez is érdekelhet

Fotók: Vrábel Kriszta