A zsemlék gyakran másnapra kiszáradnak: kívül nem ropogósak, belül pedig elvesztették puhaságukat – sajnos ez a péksüteményeknél gyakran előfordul. Egy trükkel azonban megmenthetjük a másnap reggelit.
A kemény zsemléket tedd két percre egy nedves konyharuhába. Ezután tedd egy rövid időre 150°C-os a sütőbe – és máris újra puhák a zsemlék. Alternatív megoldásként a nedvesített zsemléket rövid ideig a mikrohullámú sütőbe is teheted.
Ezeket olvastad már?
Így előzheted meg, hogy a zsemlék kemények legyenek
Mind a sütőben, mind a mikrohullámú sütőben gyorsan visszanyerik puhaságukat. Ha azonban azt szeretnéd, hogy eleve ne keményedjenek meg, van egy másik trükk is: ha a zsemlét szombaton veszed ki a vasárnapi reggelihez, légmentesen záródó műanyag zacskóban tárold egészen a fogyasztásig. Ha a zsemléhez nem jut levegő, puha marad, és másnap is fogyasztható.
Így mentheted meg a kenyeret
Nemcsak a zsemlék, a kenyér is gyorsan keményedhet, de erre is van megoldás. A kenyeret tekerd nedves konyharuhába, és közben a sütőt 200°C-ra melegítsd elő. Ezután a kenyeret csomagold alufóliába, és három percig süsd a sütőben – így újra puha lesz. Ha csak néhány szelet kenyeret szeretnél ropogóssá tenni, rövid ideig a kenyérpirítóba is teheted.
A kemény zsemlék és kenyér újrahasznosítása

Ha a zsemlék vagy a kenyér túl kemények, és nem akarod újrapirítani őket, más receptekhez is felhasználhatod. A száraz zsemléből például zsemlemorzsa készíthető, ami mindig jól jön a konyhában, és sok ételhez passzol.
Ilyenek például a fasírt vagy a túlságosan lágy gombóc tésztája. A kenyérmaradékot megpirítva salátákhoz vagy levesekhez is használhatod különleges ízként. Régi, pirított kenyérszeletekből pedig remek bruschetta alap készíthető. A felkockázott kenyérmaradék pedig tökéletes zsemlegombóchoz is.
Forrás: bunte
Fotó: archív