Konyha

Pillanatok alatt újra puhák lesznek a kemény zsemlék ezzel a trükkel: csak ezt kell tenned

Van még a tegnapról zsemléd, de már eléggé kemények? Egy egyszerű trükkel a kemény zsemlék azonnal újra puhává válhatnak.
pékáruk

A zsemlék gyakran másnapra kiszáradnak: kívül nem ropogósak, belül pedig elvesztették puhaságukat – sajnos ez a péksüteményeknél gyakran előfordul. Egy trükkel azonban megmenthetjük a másnap reggelit.

A kemény zsemléket tedd két percre egy nedves konyharuhába. Ezután tedd egy rövid időre 150°C-os a sütőbe – és máris újra puhák a zsemlék. Alternatív megoldásként a nedvesített zsemléket rövid ideig a mikrohullámú sütőbe is teheted.

Ezeket olvastad már?

  1. 10 gyönyörű évelő virág, amit szeptemberben szaporíthatsz egyszerűen: itt a lista
  2. Szebb, mint a hortenzia és a fagyokig virágzik: bármely előkert dísze lehet ez a pompás bokor
  3. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok

Így előzheted meg, hogy a zsemlék kemények legyenek

Mind a sütőben, mind a mikrohullámú sütőben gyorsan visszanyerik puhaságukat. Ha azonban azt szeretnéd, hogy eleve ne keményedjenek meg, van egy másik trükk is: ha a zsemlét szombaton veszed ki a vasárnapi reggelihez, légmentesen záródó műanyag zacskóban tárold egészen a fogyasztásig. Ha a zsemléhez nem jut levegő, puha marad, és másnap is fogyasztható.

Így mentheted meg a kenyeret

Nemcsak a zsemlék, a kenyér is gyorsan keményedhet, de erre is van megoldás. A kenyeret tekerd nedves konyharuhába, és közben a sütőt 200°C-ra melegítsd elő. Ezután a kenyeret csomagold alufóliába, és három percig süsd a sütőben – így újra puha lesz. Ha csak néhány szelet kenyeret szeretnél ropogóssá tenni, rövid ideig a kenyérpirítóba is teheted.

A kemény zsemlék és kenyér újrahasznosítása

pékáruk
A zsemlék ezzel az egyszerű trükkel újra puhák lesznek

Ha a zsemlék vagy a kenyér túl kemények, és nem akarod újrapirítani őket, más receptekhez is felhasználhatod. A száraz zsemléből például zsemlemorzsa készíthető, ami mindig jól jön a konyhában, és sok ételhez passzol.

Ilyenek például a fasírt vagy a túlságosan lágy gombóc tésztája. A kenyérmaradékot megpirítva salátákhoz vagy levesekhez is használhatod különleges ízként. Régi, pirított kenyérszeletekből pedig remek bruschetta alap készíthető. A felkockázott kenyérmaradék pedig tökéletes zsemlegombóchoz is.

Forrás: bunte
Fotó: archív