A levendulát évente két alkalommal érdemes metszeni. A rossz időpont választása azonban gyengítheti a növényt, ami a következő évben gyengébb virágzáshoz, lassabb növekedéshez, fokozott betegségekhez, sőt akár hervadáshoz is vezethet.
Mikor érdemes metszeni?
- Nyáron – lehetőleg a meleg, nyári hónapokban, legkésőbb szeptember közepéig. Ősszel csak a kifakult virágzatot távolítsd el, ne vágj nagyobb részeket, mert a növény így gyengébb lesz a tél előtt.
- Tavasszal – március végétől április közepéig. Ekkor távolítsd el a száraz és fagykárt szenvedett szárakat, és formázd a bokrot gömb alakúra a jobb légáramlás érdekében.

Ez is érdekelhet
Metszés közben érdemes szem előtt tartani:
- Válassz napos, száraz időt, így csökkentheted a gombás betegségek kockázatát.
- Használj kis metszőt a precíz vágásokhoz, nagyobb bokroknál a sövénynyíró is megfelelő.
- A tavaszi metszésnél az egészséges hajtások körülbelül egyharmadát vágd le. Inkább hagyd a hajtásokat kicsit hosszabbra, mert a túl rövid hajtás akadályozhatja a növekedést.
- Nyáron és kora ősszel csak a kimerült virágokat és lombtalan szárakat távolítsd el, ez serkenti a levendula újbóli virágzását és elősegíti a bokor sűrűsödését.
A megfelelő metszéssel a levendula hosszú évekig egészséges marad, erőteljesen virágzik, és megőrzi szép, formás külsejét.
Megmenthető-e a fásodott levendula metszéssel?
A legtöbb esetben a fásodott levendulát már nem lehet radikális metszéssel megmenteni – de ártani sem árt, ha mégis megpróbáljuk.
Mely levendulafajták alkalmasak teraszra és erkélyre?
Az erkélyre és teraszra különösen a kisebb növekedésű levendulafajták ajánlottak.
- A világostól a sötétliláig virágzó Peter Pan nevű fajta körülbelül 45 cm magasra nő.
- Szintén alkalmas balkonra a Coconut Ice, amely fehér és rózsaszín virágokat hoz, és körülbelül 30 cm magasra nő.
Így használd fel a szárított levendulát
A levágott virágokat terítsd ki egy tiszta textilre, és hagyd teljesen kiszáradni néhány napig. Ezután csokrokba kötve díszítőelemként is felhasználhatók.
Ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni az illatát, vagy csak később (például teához vagy illatzsákhoz) használnád fel, sötétben és légmentesen tárold.
Forrás: kirsche
Fotó: archív


