Régen, amikor nem volt még annyira természetes, hogy bármikor lehet kapni déli gyümölcsöt, akár nyár közepén is, gyakran szárítottuk a héjukat a radiátoron, miután megpucoltuk. Egyrészt kellemes illata volt pár óráig, másrészt talán sajnáltuk is kidobni, ha már olyan nehezen lehetett megszerezni.
Ma már teljesen hétköznapi gyümölcs a citrom, a narancs és a mandarin is, nincs akkora értéke, a hája azonnal megy a kukába. Pedig attól még, mert már nem köt hozzá a nehezen megszerezhetőség bájos romantikája, még nagyon is hasznos alapanyag, amit számos módon felhasználhatsz.
Természetes csodaszer a kertben
A mandarin héja remek fegyver a csigák ellen. Egyszerűen csak szórd szét a maradék héjdarabokat a veteményesben vagy a virágágyásban. A citrus gyümölcs édes illata odavonzza a csigákat, így könnyedén összegyűjtheted őket anélkül, hogy vegyszert használnál.
Ez a trükk nemcsak mandarin-, hanem narancs- és citromhéjjal is működik.

Jöhet egy kvíz?
Természetes növénytáp
A mandarin héj tápanyagokban gazdag, többek között nitrogént is tartalmaz, ami serkenti a növények növekedését. Pár egyszerű lépéssel házi citrus-trágyát is készíthetsz:
- Három mandarin héját tedd egy befőttesüvegbe.
- Öntsd fel vízzel.
- Hagyd állni három napig hűvös, sötét helyen.
Az így kapott folyadékot aztán hígítva locsold a szobanövények földjére – természetes, olcsó és hatékony tápoldat.
Ráadásul a mandarin és a narancs illóolajokat is tartalmaz, amelyek segítenek a penészgombák elleni védekezésben.
Tipp: csak kezeletlen, vegyszermentes gyümölcsök héját használd, hogy a növényeid ne kapjanak növényvédőszer-maradványokat.
Házi illatosító
A mandarin illóolaj-tartalma nemcsak a növényeknek kedvez, hanem a lakás illatosítására is tökéletes: szárítsd meg a héjakat, majd tedd őket egy kis tálba, és helyezd a radiátorra vagy a konyhapultra. Ahogy a meleg hatására felszabadulnak az illóolajok, az egész otthonodban kellemes, friss citrusillat terjed szét: természetes légfrissítő, ami semmibe sem kerül.
Így tárold a mandarint, hogy sokáig friss maradjon
- Hűvös és száraz helyen érdemes őket tartani – de semmiképp sem fűtött helyiségben.
- Az ideális hőmérséklet 1 és 5 °C között van. Ennél hidegebb helyen viszont a gyümölcsök íze szintén romlik. A hűtőszekrény viszont nem a legjobb választás.
- A legmegfelelőbb hely a pince vagy egy hűvös kamra.
- Fontos, hogy a mandarint egymás mellé, ne egymásra rakjuk, így elkerülhetők a nyomódások és a penészedés.
- Mindig érdemes átnézni a gyümölcsöket, hogy nem jelent meg rajtuk penész. A citrusféléket más gyümölcsök közelében sem ajánlott tárolni, mert azok felgyorsíthatják az érési (és ezzel a romlási) folyamatot.
Forrás: ruhr24
Fotó: archív


