A datolya egy valódi szuperélelmiszer. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, támogatja az immunrendszert, javítja az emésztést és erősíti a szívet. Napi néhány szem belőle természetes energiát ad, valamint hozzájárul a hosszú, egészséges élethez.
Nincs ennél jobb csodaszer

A datolya, amit gyakran a „természet édességeként” emlegetnek, évszázadok óta a világ egyik legfontosabb élelmiszere. Finom, energizáló és tápanyagokban gazdag gyümölcs, amely nemcsak a mindennapi táplálkozásban, hanem a hagyományos gyógyászatban is kiemelt szerepet kapott.
A modern tudomány az utóbbi években újra felfedezte ezt a csodás gyümölcsöt. Kiderült, hogy a datolya komplex összetételével számos betegség megelőzésében és a szervezet regenerálásában is segíthet.
A datolya tápanyagtartalma
Ez a gyümölcs egy igazi tápanyagbomba: magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, mangánt, valamint A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Kell ennél több? Egy 100 grammos adag körülbelül 280 kalóriát biztosít, ami lassan felszabaduló energiát jelent. A datolya tehát különösen hasznos fizikai vagy szellemi megterhelés esetén – sportolóknak, diákoknak és időseknek egyaránt.
Méregtelenítő és gyulladáscsökkentő
Rendszeres fogyasztása támogatja a máj és a vese méregtelenítő funkcióját, segít eltávolítani a szervezetben felhalmozódott káros anyagokat, emellett hozzájárul a vér tisztításához. Továbbá magas a flavonoid és a fenolsav tartalma, amik segítenek megelőzni a krónikus betegségek kialakulását, valamint csökkentik a sejtkárosodást okozó stresszt.
Az immunrendszer természetes védelmezője

A datolya vitaminjai megerősítik a szervezet védekezőképességét, segítik a fertőzések leküzdését, és támogatják a sejtmegújulást. A benne található C-vitamin hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket, miközben a B-vitaminok az idegrendszer működését és a stresszkezelést segítik.
A szív és az érrendszer barátja
Ez egy koleszterinmentes és alacsony zsírtartalmú gyümölcs, amely káliumtartalmának köszönhetően hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, ezzel megelőzve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A benne lévő vas segíti a vér oxigénellátását és támogatja a vérszegénység megelőzését is.
Ez is érdekelhet
Jótékony hatása a bőrre és az idegrendszerre
A datolyában található antioxidánsok, például a karotinoidok és polifenolok védik a bőr sejtjeit a korai öregedéstől, elősegítik a bőr természetes regenerálódását. A gyümölcs rendszeres fogyasztása feszesebb bőrt eredményezhet.
A gyümölcs támogatja az idegrendszer működését is: csökkenti a fáradtságot, javítja a koncentrációt, ráadásul hozzájárul a memória frissen tartásához. Egyes kutatások szerint a datolyában fellelhető antioxidánsok segíthetnek megelőzni a Alzheimer-kór kialakulását is.
Datolya fogyasztása a mindennapokban

A datolya friss és szárított formában is könnyen elérhető. Frissen fogyasztva lédús és puha, míg a szárított változat koncentráltabb ízű és hosszabb ideig tárolható. Napi 3-5 szem datolya elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet – főképp rost és ásványi anyag – szükségleteinek egy részét. Beilleszthető turmixokba, zabkásába, salátákba, desszertekbe vagy akár nasiként is fogyasztható. Édesíze miatt kiváló alternatíva finomítottcukor helyett is!
Forrás: Lender
Fotó: Getty Images


