Egészség

Kipucolja a vastagbelet és erősíti az immunrendszert: fogyhatsz is ezzel az olcsó őszi zöldséggel

Főzheted, sütheted, készülhet belőle leves és még turmix is. Most egyél belőle minél többet, ha erősítenéd az immunrendszered.
sutőtökkrémlevest eszik egy fiatal nő

Ősszel gyakran kerül az asztalra sütőtök, amiből készíthetsz mennyei levest, Jamie Oliver krémes pitéjét, töltheted  is többféleképpen, de egyszerűen sütve is isteni. Sőt, akár levet is facsarhatsz belőle, ha jót akarsz tenni az immunrendszereddel, így fogyaszd. Nyersen ugyanis sokkal több vitamin és tápanyag marad benne, mint főzés után. Persze, a sütőtökös finomságokról sem kell lemondanod, sőt, egyél belőlük minél többet a szezonban, de érdemes egy-egy „italozós” napot is beiktatni az életedbe. Máris megmondjuk, hogy miért a sütőtök az egyik legjobb immunerősítő, ami ráadásul a vastagbeledet is kipucolja.

Valójában nem is zöldség

Az ehető sütőtökre tömör hús és sima bőr jellemző, a legnépszerűbb fajták a hokkaido, a kanadai és a makaróni. Botanikai szempontból gyümölcs, pontosabban kabaktermés, de a konyhában gyakran zöldségként kezelik. A sütőtök könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú, így gyerekek és idősek étrendjébe is könnyen beilleszthető. Ha emésztési problémáid vannak, vagy szeretnél fogyni, akkor is egyél belőle minél többet nyugodtan.

Ezeket olvastad már?

Milyen vitaminok és ásványi anyagok vannak a sütőtökben?

sutőtökkrémlevest eszik egy fiatal nő
A sütőtök a legerősebb őszi fogyasztószer

100 g sütőtök körülbelül 30 kcal-t tartalmaz, továbbá körülbelül 0,5 g rostot, 1 g fehérjét és 0,1 g zsírt tartalmaz. Ezenkívül jó vitamin- és ásványianyag-forrás, többek között:

  • Foszfor – segít a csontjok és fogak egészségének megőrzésében.
  • Magnézium — az idegek és az izmok munkáját támogatja.
  • Kálium – befolyásolja az ideg- és izomrendszer megfelelő működését.
  • Kalcium – támogatja a véralvadást és a csontok egészségét.
  • A-vitamin – pozitívan befolyásolja a szem és a bőr egészségét.
  • B2 és E-vitamin – védenek az oxidatív stressz ellen.
  • B1-vitamin – támogatja a szív és az idegrendszer megfelelő működését.
  • C-vitamin – részt vesz a kollagéntermelésben.

Ezenkívül a sütőtök antioxidánsokat és luteint is tartalmaz, amely a látáshoz szükséges.

Így készítsd el az ősz legerősebb immunerősítőjét – sütőtökös gyümölcslé

Ha van facsarógéped, egyszerűen kinyerheted a levet, de főzhetsz is gyümölcslevet a sütőtökből. Főzés után is rengeteg ásványi anyag és vitamin megmarad benne.

Mi kell hozzá?

  • 500 g sütőtök
  • 3 sárgarépa
  • 500 ml víz

Elkészítés

  1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kivesszük, kisebb darabokra vágjuk. A sárgarépát is meghámozzuk.
  2. A zöldségeket megmossuk, majd durva reszelőn lereszeljük. Egy edénybe tesszük és felöntjük vízzel, felforraljuk.
  3. Vegyük lejjebb a hőt és főzzük pár perc alatt puhára a zöldségeket, majd ha kihűlt, turmixoljuk le.
  4. Ha nagyon sűrűnek érzed, szűrd át finom textilen.

Forrás

Fotó: gettyimages