Ősszel gyakran kerül az asztalra sütőtök, amiből készíthetsz mennyei levest, Jamie Oliver krémes pitéjét, töltheted is többféleképpen, de egyszerűen sütve is isteni. Sőt, akár levet is facsarhatsz belőle, ha jót akarsz tenni az immunrendszereddel, így fogyaszd. Nyersen ugyanis sokkal több vitamin és tápanyag marad benne, mint főzés után. Persze, a sütőtökös finomságokról sem kell lemondanod, sőt, egyél belőlük minél többet a szezonban, de érdemes egy-egy „italozós” napot is beiktatni az életedbe. Máris megmondjuk, hogy miért a sütőtök az egyik legjobb immunerősítő, ami ráadásul a vastagbeledet is kipucolja.
Valójában nem is zöldség
Az ehető sütőtökre tömör hús és sima bőr jellemző, a legnépszerűbb fajták a hokkaido, a kanadai és a makaróni. Botanikai szempontból gyümölcs, pontosabban kabaktermés, de a konyhában gyakran zöldségként kezelik. A sütőtök könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú, így gyerekek és idősek étrendjébe is könnyen beilleszthető. Ha emésztési problémáid vannak, vagy szeretnél fogyni, akkor is egyél belőle minél többet nyugodtan.
Ezeket olvastad már?
Milyen vitaminok és ásványi anyagok vannak a sütőtökben?

100 g sütőtök körülbelül 30 kcal-t tartalmaz, továbbá körülbelül 0,5 g rostot, 1 g fehérjét és 0,1 g zsírt tartalmaz. Ezenkívül jó vitamin- és ásványianyag-forrás, többek között:
- Foszfor – segít a csontjok és fogak egészségének megőrzésében.
- Magnézium — az idegek és az izmok munkáját támogatja.
- Kálium – befolyásolja az ideg- és izomrendszer megfelelő működését.
- Kalcium – támogatja a véralvadást és a csontok egészségét.
- A-vitamin – pozitívan befolyásolja a szem és a bőr egészségét.
- B2 és E-vitamin – védenek az oxidatív stressz ellen.
- B1-vitamin – támogatja a szív és az idegrendszer megfelelő működését.
- C-vitamin – részt vesz a kollagéntermelésben.
Ezenkívül a sütőtök antioxidánsokat és luteint is tartalmaz, amely a látáshoz szükséges.
Így készítsd el az ősz legerősebb immunerősítőjét – sütőtökös gyümölcslé
Ha van facsarógéped, egyszerűen kinyerheted a levet, de főzhetsz is gyümölcslevet a sütőtökből. Főzés után is rengeteg ásványi anyag és vitamin megmarad benne.
Mi kell hozzá?
- 500 g sütőtök
- 3 sárgarépa
- 500 ml víz
Elkészítés
- A sütőtököt meghámozzuk, magjait kivesszük, kisebb darabokra vágjuk. A sárgarépát is meghámozzuk.
- A zöldségeket megmossuk, majd durva reszelőn lereszeljük. Egy edénybe tesszük és felöntjük vízzel, felforraljuk.
- Vegyük lejjebb a hőt és főzzük pár perc alatt puhára a zöldségeket, majd ha kihűlt, turmixoljuk le.
- Ha nagyon sűrűnek érzed, szűrd át finom textilen.
Fotó: gettyimages


