Egészség

Ez történik a testeddel, ha minden nap joghurtot eszel: a 4. ponton meg fogsz lepődni

A joghurtot sokan a legegészségesebb reggelinek tartják, pedig nem biztos, hogy mindenkinek jó, ha naponta kerül az asztalra.
joghurt áfonyával és málnával üvegben

Sokaknál a joghurt a minden napi étrend része: vannak, akik reggel müzlivel eszik, míg másoknál mártogatós vagy salátaöntet készül belőle, vagy friss, kissé savanykás íze miatt kerül az asztalra. A joghurt elnevezés a török nyelvből ered, jelentése: erjesztett tej. Amikor tejet melegítenek és tejsavbaktériumokat adnak hozzá, a laktóz tejsavvá alakul, ettől sűrűsödik be a tej és alakul ki a joghurt jellegzetes íze. A felhasznált baktériumkultúrától függően a joghurt lehet lágyabb vagy kifejezetten savanyú.

A joghurt tápértékei

Mivel a joghurt alapja a tej, összetétele is hasonló.

Jó forrása a fehérjének, a kalciumnak, a jódnak, valamint a B2- és B12-vitaminoknak.

100 gramm 3,5%-os zsírtartalmú joghurt körülbelül 69 kalóriát, 4 g fehérjét, 4 g szénhidrátot és 3,5 g zsírt tartalmaz.

A zsírtartalom szerint több típust különböztetünk meg:

  • Tejszínes joghurt: min. 10%
  • Natúr joghurt: min. 3,5%
  • Zsírszegény joghurt: 1,5–1,8%
  • Sovány joghurt: max. 0,5%
joghurt áfonyával és málnával üvegben
A dietetikusok imádják, mások óva intenek

Ez is érdekelhet

A natúr joghurt nem egyenlő a gyümölcsjoghurttal

A gyümölcsjoghurt teljesen más kategória: gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot, aromákat, színezékeket, stabilizátorokat és gyümölcskoncentrátumot. A fogyasztóvédelmi vizsgálatok szerint a legtöbb gyümölcsjoghurt inkább édességnek számít, mintsem egészséges nassolnivalónak. Egészségesebb megoldás, ha natúr joghurtot keversz friss gyümölccsel.

Mi történik, ha minden nap joghurtot eszel?

A tejtermékek egészségügyi hatásai vitatottak, de a joghurttal kapcsolatban sok kutatás pozitív eredményeket mutat – főként a benne lévő tejsavbaktériumok miatt. Bár sok vizsgálat a tejtermékeket általában vizsgálja, több előny kifejezetten a joghurtra is igaz lehet.

Egészségügyi előnyök

  • Hasznos tápanyagokkal lát el: jó fehérje-, kalcium-, jód- és B-vitamin-forrás.
  • Csökkenhet a derékbőséged és az elhízás kockázata: egy tanulmány szerint a joghurtfogyasztók ritkábban túlsúlyosak.
  • Javíthatja a szív- és érrendszeri mutatókat: a fermentált tejtermékek (például joghurt) kedvezően hathatnak a szív egészségére.
  • Alacsonyabb lehet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata: ezt több kutatás is alátámasztja.
  • Javítja a bélflórát: a tejsavbaktériumok támogatják a hasznos bélbaktériumok szaporodását.
  • Csökkentheti a vastagbélrák kockázatát: ez az egyetlen daganattípus, amelynél van bizonyíték arra, hogy a tejtermékek mérsékelhetik a kockázatot.

Kockázatok is vannak

  • Allergiát, intoleranciát válthat ki: a tej a 14 leggyakoribb allergén egyike.
  • Gyulladáskeltő hatásról megoszlanak a vélemények: erre nincs egyértelmű bizonyíték.
  • Proszatarák-kockázatot növelhet: néhány kutatás erre utal, de az eredmények nem egyértelműek.

Mennyi joghurtot érdemes enni?

A táplálkozási ajánlások szerint naponta két adag tejtermék javasolt. Egy adag joghurt körülbelül 150 g. Ha más tejterméket nem eszel, napi 300 g joghurt még belefér – de nem kötelező.

Kinek nem ajánlott?

A laktózérzékenyeknek óvatosnak kell lenniük. Bár a joghurt kevesebb laktózt tartalmaz, sokan így is érzékenyek rá. Aki érintett, egyéni tolerancia alapján döntse el, mennyit bír.

Ne egyél minden nap joghurtot

Egészségügyileg lehetnek előnyei, de a rendszeres nagy mennyiségű fogyasztás etikai és környezeti szempontból kérdéses. Ma már sok kiváló növényi alternatíva létezik: szójából, zabpehelyből, kesudióból, mandulából, kókuszból.

Ha mégis maradsz a klasszikus joghurtnál, válassz helyi, bio, lehetőleg legeltetett tehenektől származó terméket. A jobb állattartás és a kisebb környezeti terhelés miatt ez a legfenntarthatóbb döntés.

Forrás: utopia
Fotó: archív