Sokaknál a joghurt a minden napi étrend része: vannak, akik reggel müzlivel eszik, míg másoknál mártogatós vagy salátaöntet készül belőle, vagy friss, kissé savanykás íze miatt kerül az asztalra. A joghurt elnevezés a török nyelvből ered, jelentése: erjesztett tej. Amikor tejet melegítenek és tejsavbaktériumokat adnak hozzá, a laktóz tejsavvá alakul, ettől sűrűsödik be a tej és alakul ki a joghurt jellegzetes íze. A felhasznált baktériumkultúrától függően a joghurt lehet lágyabb vagy kifejezetten savanyú.
A joghurt tápértékei
Mivel a joghurt alapja a tej, összetétele is hasonló.
Jó forrása a fehérjének, a kalciumnak, a jódnak, valamint a B2- és B12-vitaminoknak.
100 gramm 3,5%-os zsírtartalmú joghurt körülbelül 69 kalóriát, 4 g fehérjét, 4 g szénhidrátot és 3,5 g zsírt tartalmaz.
A zsírtartalom szerint több típust különböztetünk meg:
- Tejszínes joghurt: min. 10%
- Natúr joghurt: min. 3,5%
- Zsírszegény joghurt: 1,5–1,8%
- Sovány joghurt: max. 0,5%

Ez is érdekelhet
A natúr joghurt nem egyenlő a gyümölcsjoghurttal
A gyümölcsjoghurt teljesen más kategória: gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot, aromákat, színezékeket, stabilizátorokat és gyümölcskoncentrátumot. A fogyasztóvédelmi vizsgálatok szerint a legtöbb gyümölcsjoghurt inkább édességnek számít, mintsem egészséges nassolnivalónak. Egészségesebb megoldás, ha natúr joghurtot keversz friss gyümölccsel.
Mi történik, ha minden nap joghurtot eszel?
A tejtermékek egészségügyi hatásai vitatottak, de a joghurttal kapcsolatban sok kutatás pozitív eredményeket mutat – főként a benne lévő tejsavbaktériumok miatt. Bár sok vizsgálat a tejtermékeket általában vizsgálja, több előny kifejezetten a joghurtra is igaz lehet.
Egészségügyi előnyök
- Hasznos tápanyagokkal lát el: jó fehérje-, kalcium-, jód- és B-vitamin-forrás.
- Csökkenhet a derékbőséged és az elhízás kockázata: egy tanulmány szerint a joghurtfogyasztók ritkábban túlsúlyosak.
- Javíthatja a szív- és érrendszeri mutatókat: a fermentált tejtermékek (például joghurt) kedvezően hathatnak a szív egészségére.
- Alacsonyabb lehet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata: ezt több kutatás is alátámasztja.
- Javítja a bélflórát: a tejsavbaktériumok támogatják a hasznos bélbaktériumok szaporodását.
- Csökkentheti a vastagbélrák kockázatát: ez az egyetlen daganattípus, amelynél van bizonyíték arra, hogy a tejtermékek mérsékelhetik a kockázatot.
Kockázatok is vannak
- Allergiát, intoleranciát válthat ki: a tej a 14 leggyakoribb allergén egyike.
- Gyulladáskeltő hatásról megoszlanak a vélemények: erre nincs egyértelmű bizonyíték.
- Proszatarák-kockázatot növelhet: néhány kutatás erre utal, de az eredmények nem egyértelműek.
Mennyi joghurtot érdemes enni?
A táplálkozási ajánlások szerint naponta két adag tejtermék javasolt. Egy adag joghurt körülbelül 150 g. Ha más tejterméket nem eszel, napi 300 g joghurt még belefér – de nem kötelező.
Kinek nem ajánlott?
A laktózérzékenyeknek óvatosnak kell lenniük. Bár a joghurt kevesebb laktózt tartalmaz, sokan így is érzékenyek rá. Aki érintett, egyéni tolerancia alapján döntse el, mennyit bír.
Ne egyél minden nap joghurtot
Egészségügyileg lehetnek előnyei, de a rendszeres nagy mennyiségű fogyasztás etikai és környezeti szempontból kérdéses. Ma már sok kiváló növényi alternatíva létezik: szójából, zabpehelyből, kesudióból, mandulából, kókuszból.
Ha mégis maradsz a klasszikus joghurtnál, válassz helyi, bio, lehetőleg legeltetett tehenektől származó terméket. A jobb állattartás és a kisebb környezeti terhelés miatt ez a legfenntarthatóbb döntés.
Forrás: utopia
Fotó: archív


