Lélek

Derűs lélek minden korban: joghurt és tojás felelős a jókedvért, kezeli a zavarokat

Azt mondják, a nők érzelmi lények, ám nem kell kiszolgáltatni magunkat a lelkiállapotunk hullámzásának, hiszen jó része felett van kontrollunk. Lássuk, mi lehet hatással a hangulatunkra, és mit tehetünk az örömteli életért!

Táplálkozzunk egészségesen!

Az étrendünk nemcsak a hízás-fogyás, hanem a lelki egyensúly miatt is fontos. Számos olyan tápanyag van, amelynek hiányát a lelkivilágunk is megérzi. A tengeri halakban és az olajos magvakban lévő omega-3 zsírsavak, a leveles zöldségekkel és a teljes kiőrlésű gabonákkal a szervezetbe juttatható folsav és B-vitaminok, a gyümölcsökben, zöldségekben lévő antioxidánsok mind hozzájárulnak az idegrendszer egészséges működéséhez. A fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a húsok és a tojás tartalmazta aminosavak, például a triptofán és a cisztein, még a komolyabb lelki zavarok tünetei­nek enyhítésében is szerepet játszanak. A legújabb kutatások szerint a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra is kihat, így érdemes sok probiotikus, erjesztett élelmiszert, például savanyú káposztát vagy élőflórás joghurtot fogyasztani.

Mozgás és pihenés

A mindennapok stressze elől nem lehet elbújni, így a legjobb, amit tehetünk, hogy megtanuljuk kezelni. A rendszeres mozgásról köztudott, hogy remekül beválik a feszültség oldására – ehhez már az is elég, ha mindennap sétálunk egy nagyot. A pihenésre is érdemes odafigyelni. A megfelelő időtartam mellett az alvásunk minősége is fontos tényező: ezt többek között azzal javíthatjuk, ha mindennap ugyanabban az időben fekszünk le és kelünk fel, ha a hálószobánk kellemes hőmérsékletű, nem zsúfolt és kellőképpen csendes, az ágyunk kényelmes. Segíthet az elalvásban, ha a lefekvés előtti órákban kerüljük a fizikai erőkifejtést, a telefon- és tévéképernyőt, valamint a zsíros, fűszeres ételeket. Inkább pihentető olvasmányokkal, halk zenével és kamilla- vagy levendulateával készítsük elő a nyugodt éjszakát.

A hormonok játéka

A hormonális egyensúlyunknak is komoly hatása van a lelki­világunkra. A menstruációs ciklus különböző fázisainak nemcsak testi, hanem lelki tünetei is vannak. Sok nő például a  menstruáció előtt és alatt feszültebb, ingerültebb, fáradtabb az átlagosnál. Ebben az időszakban különösen fontos tekintettel lenni a helyzetünkre, és tudomásul venni, hogy nem várhatjuk el magunktól ugyanazt a feszített teljesítményt, mint a ciklusunk más szakaszaiban.

Az anyává válás is megviseli a nők többségét. Van, akinél ez egészen komoly szülés utáni depresszió formában jelentkezik – a kezeléséhez mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Az egyszerű lehangoltságon viszont úgy tudunk a  legjobban úrrá lenni, ha időnként segítséget kérünk a baba ellátásában, és ezzel időt hagyunk magunknak néhány órányi pihenésre, vagy feltöltő tevékenységekre.

A klimaxnak is számos lelki tünete van. A hormonális változások mellett sokan nehezen élik meg az idősödést, a testi tüneteket és a gyerekek kirepülését. Az egészséges életmód mellett sokat javíthat az állapotunkon, ha új hobbit találunk magunknak és társaságba járunk. Ha azonban úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni a helyzettel, bátran kérjük szakember, például pszichológus segítségét.

Fotó: adobestock

Címkék: