Egészség

Citrom helyett add ezt a teádhoz: védi a májat, támogatja a szívet és jobban küzd a baktériumokkal

A citromos tea az egyik legjobb téli ital, de az alap jó tulajdonságait is felturbózhatod egy kis aprósággal, amit ha belekeversz, sokkal egészségesebb leszel.
jótékony hatású teát iszik télen a fiatal lány

Mindannyian szeretüünk forró teát kortyolgatni télen, amibe gyakran teszünk citromot is. Egyrészt az íze miatt, másrészt, hogy C-vitaminnal dúsítsuk a forró italt a megfázásos időszakban. Jól is tesszük, de számos más lehetőségünk is van a tea jótékony tulajdonságainak felerősítésére.

Miért jó a méz a teába?

A méz nyitja a tea hasznos adalékanyagainak listáját. Édesebbé és kalóriadúsabbá (egy teáskanál méz a teához adva kb. 30 kcal-nak felel meg) tesi a teát, de további jótéony hatásai is vannak.

  • A méz természetes antibiotikum: értékes baktérium- és gombaölő bioaktív komponenseket tartalmaz.
  • Antioxidánsok forrása, így hozzájárul a szabad gyökök elleni küzdelemhez, valamint a szövetek helyreállításához.
  • Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, pozitívan hat a nyálkahártyákra, és segít a köhögés elleni küzdelemben.
  • A méz rendszeres fogyasztása segít javítani a szív- és érrendszer állapotát: csökkenti a vérnyomást és a vérkoleszterinszintet.
  • Az emésztőrendszerre is pozitív hatással van, segíti az emésztési folyamatokat és védi a májat.

A meleg mézes fekete tea megnyugtatja az idegeket is, így könnyebben el tudsz aludni. De fontos, hogy a mézet csak akkor keverd bele, ha a tea már kissé lehűlt, a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet nem tesz jót neki.

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Miért jó a gyömbér a teába?

jótékony hatású teát iszik télen a fiatal lány
Egy kis darab gyömbérrel is feldobhatod a teát

A gyömbér, amelyet évszázadok óta becsülnek értékelnek az íze és számos egészségügyi előnye miatt, szintén értékes kiegészítője lesz a teának. Rákellenes, antioxidáns, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatásai vannak.

  • A gyömbér bizonyítottan jelentősen csökkenti a triglicerid- és az LDL-koleszterinszintet, miközben növeli a HDL-koleszterinszintet.
  • Cukorbetegség-ellenes tulajdonságokkal is rendelkezik: segít normalizálni a vércukorszintet.
  • Csökkenti a szívbetegségek különböző kockázati tényezőit a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.
  • Fájdalomcsillapító és melegítő tulajdonságokkal rendelkezik , és jót tesz a gyomorpanaszoknak.
  • Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyömbér és a tea kombinálva fokozzák egymás antioxidáns tulajdonságait.

A gyömbérrel készült tea nagyszerű alternatívája a hagyományos főzetnek. A gyömbér gazdagítja a fekete tea ízét (enyhén csípős ízt és aromát ad neki), és ami a legfontosabb, fokozza a teák hatását. A gyömbérrel ízesített meleg tea segíthet megelőzni a betegségeket vagy enyhíteni azok tüneteit. A méz szintén kombinálható gyömbérrel.

Miért jó a bors a teába?

Népszerűségét tekintve a birs elveszti ugyan a csatát a citrommal szemben (viszonylag keveseb tesznek bele), de jobb lesz tőle az íze és számos plusz jó tulajdonségot adhatsz a főzetednek.

  • A birs biológiailag aktív anyagok kiváló forrása, mint a polifenolos vegyületek, köztük a procianidin-polimerek, a hidroxifahéjsavak és a flavonolok. Ezek a vegyületek antioxidáns, szívvédő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Legtöbbjük a héjában található, ezért érdemes az egész gyümölcsöt felhasználni.
  • Az ásványi anyagok közül sok kálium is található benne.
  • A birs összetevői többek között segítenek a vérnyomás csökkentésében, a vércukorszint szabályozásában és a rossz koleszterinszint csökkentésében.
  • Ezenkívül a birs antibakteriális és antiallergiás tulajdonságokkal rendelkezik.

Kevesen tudják, hogy a birs a tea savanyítására is használható, akércsak a citrom: csak vágjunk le egy kis darabot a gyümölcsből, és adjuk hozzá az italhoz (savanyú a gyümölcshúsa, így tökéletes egészséges pótléknak).

Vannak, akik egy darab birsalmát megszórnak cukorral, 15 percre félreteszik, hogy levet eresszen, és csak ezután teszik a teába. Aszalt birsalmát vagy -körtét szintén adhatsz a teához.

Szegfűszeg, fahéj, kurkuma, kardamom vagy szegfűbors – mit tesznek a teával?

A fekete tea esetében, akárcsak a kávénál, a fűszerek jól működnek ízesítőként. Milyen fűszereket adjunk a teához? Például szegfűszeget, fahéjat, kurkumát vagy kardamomot. A teával kombinálva erőteljes főzeteket hoznak létre, amelyek többek között antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkeznek.

Szegfűszeg a teában

  • Jellegzetes illatát az eugenolnak és az eugenil-acetátnak köszönheti. Az eugenol antibakteriális, gombaellenes, antioxidáns és rákellenes hatással rendelkezik.
  • Helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő hatása is van.
  • A szegfűszeg jótékony hatással van az emésztési folyamatokra, biztosítja a segíti a májműködést, és segít a vércukorszint kiegyensúlyozásában
  • Teához vagy más melegítő főzethez adva enyhíti a torokfájást, a köhögést és az orrdugulást megfázás esetén.

Fahéj a teában

  • Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaölő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Jótékony hatással van különböző kardiometabolikus kockázati tényezőkre
  • A fahéjban található vegyületek szabályozhatják a vércukor- és lipidkoncentrációt, és javíthatják az inzulinérzékenységet.
  • A fahéj az emésztési folyamatokra is jótékony hatással van.
  • Egy csipetnyi őrölt fahéjat adhatunk a teához, vagy fahéjrúddal is főzhetjük.

Kurkuma a teában

  • Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusellenes, rákellenes és neuroprotektív hatású.
  • Segíti az emésztést, elősegíti a máj regenerálódását, felgyorsítja az anyagcserét és fájdalomcsillapító hatású.
  • Hasznos lehet a hiperkoleszterinémia elleni küzdelemben.

Kardamom a teában

  • Egyedi ízt és aromát kölcsönöz a teának.
  • A kardamomban található illóolajok vírusellenes, antibakteriális és gombaölő hatásúak.
  • Ez a fűszer antidiabetikus és vérnyomáscsökkentő hatású.

Áfonya a teában

A szárított áfonya remek kiegészítője a fekete teának. Körülbelül egy teáskanálnyi gyümölcsöt adjunk hozzá bögrénként. A legjobb, ha cukor nélküli szárított áfonyát választunk. Az áfonya por vagy gyümölcslé formájában is adható az italhoz – ebben az esetben is hozzáadott cukor nélkülit keressünk a boltban.

  • Vannak, akik friss vagy fagyasztott áfonyát választanak, egy szál rozmaringgal és fahéjjal együtt – tökéletes téli ital.
  • Az áfonya jótékonyan hat a húgyutakra, és csökkenti a húgyúti fertőzések kockázatát. Az áfonya fogyasztása – frissen, szárítva vagy feldolgozva is – csökkenti a vizelet pH-értékét, ami gátolja a baktériumok szaporodását.
  • Az áfonya antibakteriális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, jót tesz a szem egészségének, segít csökkenteni a vérnyomást és szabályozza a koleszterinszintet.
  • Az áfonya polifenoljai az emésztőrendszerre is jótékonyan hatnak.

Forrás

Fotó: archív