Otthon és Kert

Gyakori hibák, amik tönkretehetik a kandallód: ezért marad télen hideg az egész lakás

Sok kandalló azért fűt rosszul, mert a tulajdonosok nem ismerik a legfontosabb szabályokat. Néhány baki komoly károkat okozhat. Megmutatjuk, mire figyelj!
Kályha

Egy kandalló melegséget és otthonos hangulatot kölcsönözhet a házban, de ahhoz, hogy megbízhatóan és gazdaságosan működjön, megfelelő gondozásra van szüksége. Az üzemanyag minősége, a fűtési mód és a rendszeres tisztítás nagyban befolyásolja a teljesítményt, valamint az élettartamot. Néhány rossz szokás miatt a kályha kevésbé fűt majd, sokkal jobban füstöl, vagy épp jóval gyorsabban elkopik.

Nehezebb, mint gondolnád

Kályha
Magas páratartalmú tüzelőanyag rosszul ég

A kandallóval való fűtés egyszerű tevékenységnek tűnhet, mégis sok mindenen múlik az eszköz megfelelő kihasználása. Alapszabály a jó minőségű, kellően szárított fa. A magas páratartalmú tüzelőanyag nemcsak rosszabbul ég, hanem eltömíti a kéményt, miközben több füstöt és kormot termel. A fát legalább két évig száraz és szellős helyen, ideális esetben egy fészerben kellene tartani.

„Ha a fa túl nedves, az energiaértéke csökken, és az égés során több füst, vagyis szennyeződés keletkezik. A nyílt tűztérben való égetésre szánt fa páratartalma ezért a törvény szerint nem haladhatja meg a 25 százalékot” – mondja egy cseh szakértő.

Szerencsére a megfelelő páratartalmat könnyen ellenőrizhetjük higrométerrel, de használhatjuk a körmünjet is akár. Ha könnyen bele tudjuk nyomni a fa vágatába, akkor az még túl puha, így alkalmatlan a fűtésre. Ugyanilyen fontos a megfelelő levegőellátás is, ami biztosítja a tökéletes égést. A kályhának szüksége van szabályozott huzatta és megfelelő magasságú kéményre, hogy minimalizálja a füst benaradását a helyiségben.

Ezeket olvastad már?

Ideális fűtőérték biztosítása

Az optimális fűtőérték eléréséhez nemcsak a megfelelő faanyag kulcsfontosságú, hanem a fűtési technika is. Alapvető a tiszta tűztér és egy megfelelően elosztott fa álvány – kisebb daraboktól a nagyobb darabokig. Ha a tűz meggyulladt, akkor utána fokozatosan adagoljuk a fát, hogy a tűz azért elegendő levegőhöz jusson.

A túl sok tüzelőanyag egyszerre idéz elő tökéletlen égést, valamint szennyeződés lerakódást. A megfelelő égést a gazdag, de nyugodt láng és a kéményből származó minimális füst alapján állapíthatjuk meg. Ha fekete folt képződik a kályha ajtajának üvegén, az azt jelenti, hogy a fa nem elég száraz, vagy a kályha nem kap elég levegőt.

Kályha szakszerű tisztítása

Kemenyseprő
A kályha rendszeres tisztítása elengedhetetlen

A kályha rendszeres tisztítása elengedhetetlen annak hosszú élettartama és a mi biztonságunk érdekében. A hamut például a fűtés gyakoriságához mérten kell eltávolítani. Napi használat esetén körülbelül hetente egyszer. De mindig hagyf teljesen lehűlni, ideális esetben 40 fok alá.

Praktikus segítőtárs a hamuporszívó, ami lehetővé teszi a kényelmes tisztítást porfelhő nélkül. A modern modellek automatikus szűrőtisztító rendszerrel és magas hőmérsékletnek ellenálló fémtartállyal rendelkeznek.

„Tisztítás előtt hagyni kell a hamut teljesen lehűlni legalább 40 fok alá. Ezután egyszerűen kiporszívózhatjuk az egész kandallót. Ha tisztítás közben a szívóerő csökkenni kezd, csak aktiváljuk az automatikus szűrőtisztítást. A légáramlás pillanatnyilag megfordul, így a szűrőből származó szennyeződés a tartályba fújódik, majd a szívóerő helyreáll. A tartály ürítésekor célszerű először kivenni és kirázni a szűrőbetétet és csak ezt követően üríteni magát a tartályt” – mondja a szakértő.

A tűztér mellett ne felejtsd el ellenőrizni a füstcsövet és a kéményt sem. Az ellenőrzéseket legalább évente egyszer, lehetőleg a fűtési szezon kezdete előtt végezd el, hogy biztonságos legyen az ünnepi időszak.

Forrás: marianne.cz

Fotó: archív