Címlapsztori

Rubint Réka: „Szeretném, hogy Lara a saját álmait élje, ne az enyéimet!”

Réka és Lara egyöntetűen állítják: az elmúlt két év mindkettőjüknek nagyon nehéz volt, a kamaszkor változásai alaposan próbára tették a kapcsolatukat. Ám mára végre visszataláltak egymáshoz!
alakreform anya lánya iskolaváltás kamaszkor lara lósport lovarda rubint réka szurovecz kitti

Nem túlzás kijelenteni, Rubint Réka és Schobert Norbi lánya, Lara immár igazi nő! Amikor legutóbb láttuk még kislány volt, most pedig, hogy 14 éves lett, úgy fest, mint édesanyja 20 esztendővel ezelőtti mása. Nem csoda, hogy a család háza táján megjelentek az első érdeklődő fiúk. Réka nevetve meséli, hogy Norbi nem áll puskával Lara mellett, és ő sem tart különösebben attól, kit választ majd a lánya – Larának ugyanis nagyon jó az ízlése, ahogyan a megérzései is, és korát meghazudtolóan érett felfogású lány. Nehezen élték meg a kamaszkori változásokat „Soha nem jutott még eszembe, hogy ellenőrizzem Larát – mondja Rubint Réka. – Néha magam is rácsodálkozom, mennyi komolyság, felelősségtudat és méltóság van benne, annak ellenére, hogy még ennyire fiatal. Csak arra tudok gondolni, hogy igaz a mondás: ha jó példával jársz a gyereked előtt, nem kell nevelned. Lara előtt Norbi és én, a mi házasságunk, kapcsolatunk a követendő példa, és mivel a férjem, mióta csak ismerem, állandóan udvarol nekem és a tenyerén hordoz, ami a fiúkat illeti, a lányomnak igen magas a mérce. Persze, nagyon helyes fiúk forgolódnak körülötte, és mindig megbeszéljük, kit milyennek lát, és milyen érzései vannak vele kapcsolatban. Olyan aranyos volt, amikor a múltkor azt mondta: Anya, hát hogy mutassalak majd be a barátomnak? Hiszen te olyan szép vagy! Mi van, ha jobban tetszel majd neki, mint én? Megnyugtattam, hogy ez lehetetlen, mert ő a legszebb a világon.” Réka nagyon boldog, hogy lányával ilyen őszinte és szoros a kapcsolata, már csak azért is, mert az elmúlt két évben a korai kamaszkorra jellemző viszontagságok miatt anyaként nehéz időszak áll mögötte. „Megélni, hogy az addig bújós, a szeretetemet, a jelenlétemet állandóan igénylő kislányom egyszer csak becsukja a szobája ajtaját, vitatkozik velem, vagy egyszerűen kizár dolgokból, amelyekről csak a barátnőivel konzultál, nehéz volt – mondja Réka. – Olyan volt, mintha kicsit elvesztettem volna, mintha a lelkünk már képtelen lenne úgy találkozni, ahogyan rég. Bevallom, még szakértői segítséget is kértem, aki megnyugtatott: higgyem el, ez így normális, sőt, Lara a legtöbb kamaszhoz képest szelíd lázadó. Ezt az időszakot túl kell élni, és visszakapom őt. Igaza volt, mert végre újra egymásra találtunk, és szorosabb a kapcsolatunk, mint valaha.”

Támogatta lányát az iskolaváltásban

A nehéz időszak szűk két évig tartott, és fontos feloldozása volt, amikor Lara nehéz helyzetet élt át az iskolában, és az édesanyja kiállt mellette. „Anyának köszönhetően nyolcadik félévkor iskolát váltottam – meséli Lara. – Tudom, ilyenkor már nem szokás, de nagyon örülök, hogy beavattam anyát a gondomba, mert így újra jól érzem magam a bőrömben. Az igazság az, nem tetszett, ahogyan az osztálytársaim viselkedtek, és az sem, amit csináltak. Nem tudtam velük azonosulni. Anya megértette ezt, mellém állt, és segített, hogy vissza tudjak menni a régi iskolámba, ahol nagyon nagy szeretettel vártak.” Lara annak idején azért váltott iskolát, mert nagyon tehetséges, fantasztikus nyelvérzéke van, és szülei úgy érezték, ezt a képességét máshol még inkább kibontakoztathatja. Időközben azonban Réka rájött: nem ez számít, hanem az, hogy Lara az adott közegben jól érezze magát. „Ahol isznak, cigarettáznak vagy épp gátlástalanul fiúznak a kortársai, ott Lara nem érzi jól magát, márpedig sajnos jellemző, hogy a mai 14 éves lányok már túl vannak sok mindenen – mondja szomorúan Réka. – Kiveszni látszik a normális értékrend a világból. Amikor elbúcsúztunk, Lara volt tanító nénije könnyek között köszönte meg, hogy megismerhette a lányomat, aki megmutatta neki, hogy vannak még romlatlan, tiszta lelkű tinik.”

Lara nem vágyik a reflektorfénybe

Rubint Réka szerint a legnagyobb probléma az, hogy manapság a családok könnyen szétesnek, nincs a gyerekek előtt követendő, jó példa, és sokszor elegendő szeretet sem jut otthon a tiniknek, akik emiatt túl korán menekülnek párkapcsolatba. Boldogsággal tölti el a tudat, hogy az ő lányában nincs ilyen késztetés: Lara legnagyobb szenvedélye egyelőre a lova. „Hetente ötször-hatszor kinn vagyok a lovardában, és a lovammal foglalkozom – meséli Lara. – Májusban kaptam a szüleimtől, és azóta nagyon elmélyült a kapcsolatunk. Szinte az egész nyarat itt töltöttem vele, és alig várom, hogy újra beköszöntsön a jó idő, és még többet vágtathassunk együtt.” Lara már szőrén is megüli a lovat, ám nem csak maga a lovas sport, hanem az állat közelsége is feltölti őt energiával, békét hoz a lelkébe. „Ha felnövök, saját lovardát szeretnék nyitni. Elfogadom a szüleim hivatását, és segítek nekik, amiben csak tudok, de ami engem illet, nem vágyom a rivaldafénybe” – árulja el Lara, mire édesanyja mosolyogva hozzáteszi: „Semmi nem kötelező, hiszen az élete az övé, és nem az enyém. Megvalósítottam az álmaimat, és fontos számomra, hogy Lara is a saját álmait élje, ne az enyéimet. Szeretném, ha az élete olyan volna, mint egy, a saját medrében csordogáló patak. Egész biztos, hogy én nem dobok majd bele akadályozó köveket” –mondja Rubint Réka.

Tavasszal Zanzibárba utaznak

Az Alakreform-tábor következő állomása március 24-étől Zanzibár lesz. Réka és életmódprogramjának követői a gyönyörű, egzotikus szigeten fognak edzeni és nyaralni. „Lara a legutóbbi alkalommal Balin is segítségemre volt — meséli Réka. — Mivel bámulatosan jól beszél angolul, bármit pillanatok alatt el tud intézni. Az edzésekre csak akkor áll be, ha kedve van hozzá. Jól kijön mindenkivel, így az Alakreform-közösségben is sok barátot szerzett. Bali csodálatos volt, és már nagyon várjuk Zanzibárt, bízom abban, hogy ez az utazás is fergeteges lesz.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete