Címlapsztori

Wossala Rozina: „Végre én is babázhatok”

Rozina és Bálint még tinédzserkorukban ismerkedtek meg, és húsz éve a legjobb barátok. Az elmúlt két évtizedben olyannyira szoros kapcsolat alakult ki köztük, hogy Bálint kisfiának Rozina lett a keresztanyukája!
balázs bálint celeb vagyok ments ki innen főzés holczhaffer csaba keresztanya wossala rozina

Néhány héttel ezelőtt nagy öröm érte Rozinát. Legjobb és egyben legrégebbi barátja felkérte, hogy a 8 hónapos kisfiának, Ábel Benedeknek legyen a keresztanyukája. „Természetesen rögtön igent mondtam, hiszen imádom a gyerekeket. Végre én is babázhatok. Nagyon vártam már erre a pillanatra. Ajándék nekem, hogy Ábellel lehetek, mivel nem gondoltam arra, hogy engem kérnek fel erre a feladatra. Szeretnék majd saját gyereket is, de az anyaságra egy pici időt adtam még magamnak. Egy kisbaba teljes embert kíván, én pedig most még dolgozni és utazni szeretnék, megvalósítani az álmaimat” – mondja Rozina. A kisfiú apukájának nincs kétsége afelől, hogy Rozinából egy napon nagyon jó anyuka lesz, ezért is kérte fel őt a keresztszülői feladatra. „Szerencsére a feleségem is támogatta, hogy Rozina legyen a kereszt-anyuka. Ő jól tudja, hogy 13 éves korunktól ismerjük egymást, és nekem nagyon sokat jelent, hogy most már Rozinát – a keresztszülőség okán – a legszűkebb családi körünkben tudhatjuk” – meséli a reklámszakmában dolgozó Balázs Bálint.

A nagyszülők irhabundájában

Rozina és Bálint egy általános iskolai suli-buliban találkoztak először 1998-ban. „Rögtön megvolt a kölcsönös szimpátia, mert Rozi nem olyan volt, mint a többi lány. Már akkor is nagyon vagányul viselkedett, és minden őrültségben benne volt. Kifejezetten sportos, fiús természetű volt. Lehetett ugratni, és vette a poénokat. Akkoriban a Mechwart liget környékén bandázgattunk, délutánonként ott volt a találkozóhelyünk” – idézi fel Bálint. A tizenéves kamaszok között olyannyira elmélyült a barátság, hogy a szüleiknek is bemutatták egymást. „Rozina édesapjának volt egy vitorlása, a nyári szünetekben rendszeresen azon utazgattunk a Földközi-tengeren. Rozina anyukája, Kánya Kata pedig annyira megkedvelt, hogy karácsonykor is áthívott magukhoz, és együtt költöttük el az ünnepi vacsorát.” Rozina azt meséli, a szülei nagyon örültek, hogy Bálint személyében egy olyan jó barátra sikerült szert tennie, akire boldogan bízták rá a lányukat. „Jól ismerték Bálintot, tudták, hogy mellette biztonságban vagyok, és nem kell aggódniuk amiatt, hogy valami rossz történik velem. Anyának egy szem gyereke vagyok, így neki egyáltalán nem volt mindegy, hogy kivel töltöm a szabadidőmet. A közös nagy családi nyaralások mindig izgalmasak voltak. Franciaországban síeltünk, Szantorinin nyaraltunk, és 16-17 évesek lehettünk, amikor először kettesben elmentünk Amszterdamba. A nagyszüleink irhabundáját vettük fel, és nagyon menőnek, igazi divatdiktátoroknak képzeltük magunkat” – meséli nevetve Rozina.

Először 14 évesen főztek együtt

A főzést is egyszerre kezdték el, 14 évesen együtt tanulták meg a konyhaművészet alapjait. „Az első közös ételünket egy újságban olvasott recept alapján sütöttük meg. Tejben áztatott, citromos, fahéjas grillcsirkét készítettünk a barátainknak, és olyan jól sikerült, hogy utána többször is főztünk, és egyre gyakrabban kísérleteztünk a konyhában” – mondja Rozina, Bálint pedig hozzáteszi, már akkoriban sejteni lehetett, hogy Rozinának a vendéglátás lesz az élete. „Nagyon szeretett főzni, és iszonyatosan jó háziasszony volt, rendszeresen készített vacsorákat a barátainak. Arra is emlékszem, hogy a lekváros kenyeret sajttal ette, ami akkoriban nagyon szokatlannak számított, és mindenki csodálkozott, hogy lehet azt megenni. Rozinának jó érzéke van ahhoz, hogy összepárosítsa a látszólag ellentétes ízeket, és valami ehetőt és finomat hozzon ki belőlük.” Később Rozina a vendéglátást választotta a hivatásának, és Bálint szerint ez nagyon jó döntés volt. „El sem tudnék más szakmát képzelni neki. Ő ebben nagyon profi, ellenben nekem a főzés csak hobbi maradt. De mindkettőnkre nagyon jellemző a hedonizmus, vagyis szeretünk enni, inni és jól érezni magunkat, életigenlő emberek vagyunk. A külső szemlélők mindig azt mondják rólunk, Rozina pont olyan nőben, mint én pasiban. És szerintem ebben van igazság, és ezért is működik a barátságunk.”

Az első kifli története

Rozina azt meséli, az elmúlt két évtizedben ő sok időt töltött külföldön, de a barátságuk minden megpróbáltatást és távolságot kibírt. „3 évig egy firenzei egyetemen tanultam, később Angliában, Mexikóban és Amerikában is éltem hosszabb-rövidebb ideig, de Bálinttal a kapcsolatunk sosem szakadt meg. A távolból is figyeltük egymást, és tudtunk a másikról. Orsi, Bálint felesége sem féltékeny a barátságunkra, vele is nagyon jó viszonyba kerültem. Az esküvőjükön én voltam az egyik tanú, és én voltam az is, aki Ábelnek először adott kiflit a kezébe, amit a szülei egyáltalán nem néztek jó szemmel. Ugyanis gluténmentes ételeket adtak eddig a kisbabának, én pedig úgy gondoltam, nagyon finom az a kifli, és semmi baja nem lesz a gyereknek, ha megkóstolja. Szerintem nagyon fontos, hogy kiskoruktól hozzászoktassuk a gyerekeket a különféle ízekhez.” Bálint szerint a fenti történet is azt mutatja, Rozinának mindenről saját véleménye van, és következetesen tartja magát ahhoz. És még mindig azt a bohém, cserfes lányt látja benne, akivel a gyerekkorát töltötte. „Időközben mindketten felnőttünk, komoly hivatásunk lett. Rozi 40-45 embert irányít, nekem mégsem főnökasszony, hanem az a lány, aki ugyan kellően határozott, ám kapható mindenféle őrültségre.” Rozina februárban Srí Lankára utazik, hogy egy tételt kipipálhasson a bakancslistájáról: „Nagyon szeretem a vízi sportokat. Korábban wakeboardoztam, vitorláztam, de a szörfözés kimaradt. Most próbálkozom meg vele először” – meséli izgatottan, miközben az ölében ülő Ábel egyre nagyobb érdeklődést mutat a környező dolgok iránt. „A gyerek akkor jó, ha rossz! Mi annak idején ezt próbáltuk elmagyarázni a szüleinknek. Szóval egyáltalán nem bánom, ha Ábelből egy rosszcsont kis vasgyúró lesz. Ígérem, benne leszek vele minden kalandban. Elvégre a keresztszülő azért van, hogy a gyerek szövetségese legyen.”

Idén is rengeteg feladat várja

Wossala Rozina az RTL Klub egyik állandó szereplője. Legutóbb a Celeb vagyok, ments ki innen! című realityben volt látható, ahol ezüstérmesként zárta a dzsungel megpróbáltatásait. „Örülök, hogy elvállaltam a dzsungeles műsort, mert nagyon jót tett nekem, hogy egy időre kiszakadtam a civilizációból. Átértékeltem a dolgokat, közelebb kerültem a természethez. Jó volt a szabad ég alatt aludni, nézni a víz csobogását, látni a ropogó tüzet, érezni a trópusi esőt a bőrömön, vagy csak hallgatni a dzsungel hangját az éjszaka közepén. Ebből az élményből táplálkozom most, mert a 2018-as évem is nagyon húzós lesz, sok munkával” — mondja Rozina, aki hamarosan a Profi a konyhámban című tévéműsor háziasszonyaként izzasztja majd a főzni vágyó sztárokat.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete