Címlapsztori Sztárok

Együtt küzd III. Károly király és Katalin walesi hercegné: egymás támaszai lettek a rák elleni harcban

A király és szeretett menye a rák egy meg nem nevezett formájával küzd. Károly és Katalin eddig is igen szoros kapcsolatban álltak, de az egészségi állapotuk még közelebb hozta őket.

Januárban ugyanazon a napon jelentették be, hogy Katalin hercegnén hasi műtétet hajtottak végre és hogy III.  Károly királynak orvosi beavatkozásra van szüksége prosztata-megnagyobbodása miatt. Károly azért osztotta meg a diagnózisának részleteit, hogy arra ösztönözze nemcsak azokat, akik esetleg tüneteket tapasztalnak, hanem minden férfit, hogy vizsgáltassák meg magukat. Hatása óriási volt, Nagy-Britannia-szerte több tízezer férfi ment el prosztatavizsgálatra.

„Ne veszítsék el a hitet és a reményt!”

Katalin 14, a király pedig 3 napot töltött egy londoni magánklinikán, a hercegné ott töltött utolsó napjai egybeestek a király kezelésével. Úgy hírlik, az uralkodó papucsban csoszogott át meglátogatni a betegágyban fekvő menyét, és órákat beszélgettek egymással azokban a napokban. Az egész világ azt hitte, Károly és Katalin hamarosan meggyógyul, és újra ellátják a közfeladataikat. De a királyról kiderült, hogy rákos, habár nem árulták el, melyik szervét támadta meg a kór. Mindeközben Katalin odahaza lábadozott, és világszerte elkezdtek terjedni összeesküvés-elméletek, hogy miért is vonult vissza. Vad történetek bukkantak elő, kezdve attól, hogy Katalin már nem is él, egészen addig, hogy a  hercegné teherbe esett a testőrétől, aki emiatt lett öngyilkos, illetve, hogy férjének, Vilmos hercegnek szeretője van. A palota közben hallgatott, az emberek pedig a hallgatást a titkolózással kezdték el azonosítani. E két hónapig tartó találgatásnak vetett véget Őkirályi fensége, amikor egy videóüzenetben közölte, a rák egy meg nem nevezett formájával küzd. Katalin soványan, sápadt arccal, de méltóságteljesen közölte: januári hasi műtétje idején nem tudtak arról, hogy daganat van a szervezetében, ezt az operáció utáni tesztek során fedezték fel. Azóta megelőzésképpen kemoterápiás kezelésben részesül, ennek a kezdeti fázisában tart jelenleg.

„Jól vagyok, és napról napra erősebb” –  mondta a hercegné, aki gondolt azokra is, akik hasonló betegségben szenvednek. „Ebben a mostani időszakban gondolok mindazokra is, akiknek az életét a rákbetegség érintette. Mindenkit, aki ezzel a betegséggel szembesül, bármilyen formában, kérek, ne veszítsék el a hitüket és a reményt. Nincsenek egyedül” – mondta Őkirályi fensége.

Hatalmas a szeretet és a tisztelet közöttük

A televíziók világszerte megszakították adásukat, és közölték a hercegné 2 perc 15 másodperces üzenetét. Akkor még senki sem tudta, hogy aznap Károly király és Katalin együtt ebédelt a Windsor-kastélyban. Ma már ismeretes, hogy a betegségeikről beszélgettek, arról, hogy ha kiállnak a nyilvánosság elé, talán sok ember elmegy szűrővizsgálatra. De ez egy királynak és egy jövendő királynénak a célja volt. Közben ott ebédelt egymással após és egy meny. Két beteg családtag, akik ebben az időben egymásból is erőt merítettek.

Talán felidézték ezen az ebéden, hogy húsz éve annak, hogy Catherine Elizabeth Middletont bemutatták az akkor még trónörökös Károly hercegnek. Gondoljunk bele, hogy remeghetett e fiatal lány térde, amikor először pukedlizett jövendő apósa előtt, tudván, a tét nagy, és bizonyítania kell, hogy megfelelő jövendőbeli Vilmos herceg számára. Míg be nem került a királyi családba, ezt három módon tette meg: szerette Vilmost, várt rá, és soha nem beszélt a kapcsolatukról a sajtónak. Nem csoda, hogy Károly örömmel fogadta Katalint a királyi családban. A hercegné azóta bizonyított: Vilmost nem háttérbe szorítva, mellette állva teljesíti kötelességét, miközben megteremti a családi fészek melegét.

„Katalin szoros kapcsolatot ápol apósával. Hatalmas a szeretet és a kölcsönös tisztelet közöttük, és tudom, hogy Károly szerencsésnek érzi magát, hogy Katalin a család tagja. Abszolút felismeri és értékeli, amit Katalin nyújt, nagyon értékes ember, és ezt senki sem látja jobban, mint a király. Egy olyan időszakban, amikor a királyi családban sok változás és átmenet történt, gondoljunk csak a 2022-es uralkodóváltásra, a folytonosság és a stabilitás, melyet Katalin a házasságával, királyi kötelességével és állandó nyugodt, botrányok mentes jelenlétével biztosít, a legnagyobb érték a király szemében” – ezt nyilatkozta nemrégiben Katie Nicholl, a Vanity Fair magazin remek királyi kapcsolatokat ápoló szakértője.

Ő a jövő, a következő angol királyné

Károly király büszke a walesi hercegnére, hogy volt bátorsága kiállni és a betegségéről beszélni a videóüzeneté­ben. A palota hozzátette, a kórházban együtt töltött idő után a király „a legközelebbi kapcsolatban maradt szeretett menyével az elmúlt hetekben”, és hogy Károly és felesége, Kamilla „a továbbiakban is szeretetükkel és támogatásukkal segítik az egész családot ebben a nehéz időszakban”. Mindez mutatja, hogy Katalin milyen fontos szerepet tölt be nemcsak a király mint magánember életében, hanem a  monarchia jövője szempontjából is.

Az elmúlt lassan másfél évtizedben Őkirályi fensége a walesi hercegné kialakított egy szerepet, amelynek a betöltésére nincs tankönyv: az uralkodó menyeként, a leendő király feleségeként és három trónörökös anyjaként egy évezredes intézmény sorsát befolyásolja abban a tudatban, hogy egyszer az ő fejére is korona kerül. Ez az az erő, mely segíti őt a gyógyulásban, a tudat, hogy egyszer királyné lesz, és befolyásolhatja a brit monarchia jövőjét, mely fia, György herceg ezeréves öröksége.

Más is harcol a családból

Nemcsak az uralkodó és a walesi hercegné, hanem Sarah Ferguson yorki hercegné is küzd a rákkal. Károly sógornője, aki bár 1996-ban elvált a király öccsétől, András hercegtől, de azóta is egy fedél alatt él vele, karácsonykor és húsvétkor is együtt időzött a királyi családdal. Sarah-nál tavaly diagnosztizáltak mellrákot, majd idén bőrrákot, mellyel úgy tűnik, sikeresen vette fel a harcot.

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Getty images, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete