Címlapsztori Sztárok

A királyi család legféltettebb titkai: a 75 éves Károly király egész életében a nők árnyékában élt

III. Károly királyt a nagyanyjától kezdve az unokájáig mindig erős hölgyek vették körül. Többségük érdekesebb személyiség volt, mint ő – ezt nem lehetett könnyű elviselnie. Egy azonban közös bennük, nagyon szerették és szeretik a november 14-én 75. életévébe lépett brit uralkodót.

A nagymamája, Erzsébet királyné, az anyakirályné

A legendás anyakirálynénak hat unokája született. Károly, a kedvence négyéves volt, amikor nagyapja, VI. György 1952-ben elhunyt, és anyja trónra lépett. Az özvegy királynénak jól jött, hogy lánya elfoglaltsága miatt sokat törődött a herceggel. Amikor a királynő és Fülöp 1954-ben féléves világ körüli útra indult, Károly a nagyanyjánál lakott. Különleges kapcsolatuk, mely az anyakirályné 2002-es halálig tartott, ekkor alakult ki. „A legszebb emlékem a nagyanyámról az, amikor a II. világháborúról mesélt nekem. Többet tudok azokról az évekről, mint bárki más” – mondta egyszer a király.

Az anyja, II. Erzsébet királynő

Károlynak egész életében előbb Felségnek kellett szólítania az anyját, utána maminak. Amikor kicsi volt, a fiatal királynő naponta csak pár órát tudott vele tölteni, kötelességeit mindig is a család elé helyezte. Az úr odahaza Fülöp herceg volt, ő döntötte el azt is, hogy hol tanuljon a trónörökös. Erzsébet azt akarta, hogy Károly a Windsor-kastélyhoz közeli, patinás Eton fiú­kollégiumba járjon, ehelyett el kellett fogadnia, hogy Fülöp egykori iskolájába, a skóciai Gordonstounba menjen, ahol rangja miatt a srácok kínozták, csúfolták. „Életem legborzalmasabb öt éve volt, utáltam.” A királynő amúgy mindig elismerte és nagyra értékelte fia jótékonysági és közéleti munkáját, és ennek nyilvánosan hangot is adott.

A dadája, Mabel Anderson

A fiatal Mabel egy újsághirdetésre jelentkezett, amelyben dadát kerestek, és igen megdöbbent, amikor kiderült, hogy azt a Buckingham-palota adta fel. „Ő volt a menedékem, a mindenem” – emlékezett vissza Károly, akinek három kisebb testvérét is gondozta Mabel, sőt Anna hercegnő gyermekeinek is ő volt a dadája. A herceg másik nevelőnője Helen Lightbody volt. Szülei nem tudtak jelen lenni Károly első három születésnapján, a dadák viszont igen. Nem csoda, hogy Károly egész életükre biztosított nekik életjáradékot és egy-egy házat a saját költségén.

Az egyetlen lánytestvére, Anna hercegnő

Korban két esztendő van báty és húg között, de a személyiségük nagyon is különbözik: Károly mindig visszahúzódó, magának való, szelíd gyermek volt, míg Anna vad, szilaj, mindent kipróbált, minden heccben benne volt. „Nem csoda, hogy apánk kedvence volt, emiatt mindig is irigyeltem őt” – mondta róla Károly, akinek ennek ellenére Anna azóta is a legközelebbi bizalmasa.

Az első szerelme, Lucia Santa Cruz

A király az egyetemi évei alatt vesztette el a szüzességét, egy chilei lánnyal, Lucia Santa Cruzzal. Neki, csakúgy, mint az utána következő sok-sok barátnőnek a protokoll szerint akkor is Sirnek, azaz uramnak kellett őt szólítania, amikor az ágyban voltak. Az utolsó barátnője Lady Sarah Spencer, Diana hercegné nővére volt.

Az első feleség, Lady Diana Spencer

Akármi is okozta az elhidegülésüket: a 13 év korkülönbség, az eltérő életfelfogás, más hobbik, Diana számos szeretője, Károly nagy szerelme, Camilla állandó jelenléte – az első szöget a házasságuk koporsójába a féltékenység ütötte. Amikor Diana bekerült a királyi családba, Károly nehezen viselte, hogy a felesége elhappolta előle a népszerűséget. Ezzel kezdődött közös tragédiájuk.

A második feleség, Camilla Shand

Frad és Gladys, ahogyan egymást nevezik, 1972-ben egy lovaspóló-mérkőzésen találkozott. „A maga ükapja, VII. Edward király és az én dédanyám, Alice szeretők voltak, mit szólna a folytatáshoz?” – flörtölt Camilla. A  cigarettázó, bulizó, nem éppen szűzies Camilla megbabonázta Károlyt. Ám a fiatal herceg képtelen volt eldönteni, házasságra lépjen-e vele, Camilla pedig elfogadta Anna hercegnő volt szerelme, Andrew Parker Bowles házassági ajánlatát. Ez volt életük legnagyobb ballépése. Camilla lelki erejét bizonyítja, hogy amikor kiderült a viszonyuk, és mindenki Dia­nát sajnálta, méltósággal viselte az egész világ gyűlöletét. Csendben kivárta, hogy hercege feleségül vegye, és bebizonyíthassa, méltó a királynéi címre.

A menye, Catherine Middleton

Károly, csakúgy, mint a többi Windsor, örömmel fogadta Katalint a királyi családban. A hercegné azóta bizonyított, nemcsak azzal, hogy biztosította a trónutódlást, hanem tettekkel is. Vilmost nem háttérbe szorítva, mellette állva teljesíti kötelességét, csendben és ragyogóan. Nem mellesleg pedig megteremti a családi fészek melegét. Sziklaszilárd tagja a királyi családnak, Károly pedig abszolút elismeri és értékeli, amit Katalin nyújt. Különösen egy olyan időszakban, amikor a királyi családban sok változás és átmenet történt, gondoljunk csak az uralkodóváltásra. A folytonosság és a stabilitás, amelyet Katalin a házasságával, a királyi kötelességtudásával és a nyugodt, botránymentes jelenlétével biztosít, a legnagyobb érték a király szemében.

A legidősebb lányunoka, Sarolta hercegnő

A születése óta szupersztár, divatikon. Ahogyan a nyilvános eseményeken irányítja, például integetésre figyelmezteti bátyját és öccsét, már most látszik, hogy domináns személyiség lesz Saroltából, aki mindenki mást elhomályosít. Fel tudja idézni valaki azt, hogy Károly a koronázásán milyen színű ruhát viselt? Na ugye! De Sarolta bájos fejdíszére és anyjáéhoz hasonló fehér ruhájára mind emlékszünk.

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete