Címlapsztori Sztárok

Megfejtették Katalin hercegné népszerűségének titkát: a természetesség csak az egyik összetevő

Január 9-én ünnepelte 42. születésnapját Katalin hercegné. Az Egyesült Királyság négy fővárosában ágyúlövésekkel köszöntötték, és minden állami épületen felhúzták tiszteletére a nemzeti lobogót. Ez a rangjának szól, az emberek azonban azért isznak egyet az egészségére, mert szeretik, s mert jól csinálja a dolgát.

Kétmilliárd ember ült 2011. április 29-én a tévék, s legalább ugyanennyien az internet előtt, hogy lássák, amint Vilmos herceg feleségül veszi a civil életből érkezett Kate Middletont. A hercegi pár házassága azóta is igen sikeres és boldog, de ehhez nem lenne elég csak a szerelem. Merthogy 20 évvel azután, hogy egy jótékonysági divatbemutatón Vilmos herceg felfigyelt a lenge ruhát bemutató Catherine Middletonra, még mindig szerelmesek egymásba. Elég megfigyelni a róluk készült legutóbbi fotókat: szeretetteljes pillantásokat váltanak, jóízűeket nevetnek, de az is árulkodó, amint Vilmos gyengéd kézmozdulattal öleli feleségét. Az érzelmeken kívül azonban számos oka van, amiért működik a házasságuk, s amiért ők ketten Nagy-Britannia aduászai.

A frigy előtt is együtt éltek
Nincs tankönyv hercegnék számára, nem lehet megtanulni, hogy pontosan mi a dolguk. Ezt maguknak kell kialakítani. Ám ahhoz, hogy ma Katalinra nemcsak úgy tekintenek, mint aki szült három örököst a monarchiának, s ezzel teljesítette legfőbb dolgát, hanem mint a királyi család egyik sziklájára, az ország jelképére, kellett Vilmos okos terelgetése, a Windsor-ház nyitottsága és persze a hercegné maga. Ebben a folyamatban fontos volt, hogy ők az elsők a királyi családban, akik együtt éltek a házasságkötésük előtt. Először az egyetemi éveik alatt bútoroztak össze két csoporttársukkal, majd éltek kettesben is. Nem sokkal az esküvő előtt szintén együtt éltek egy walesi szigeten, ahol Vilmos mentőpilótaként dolgozott. Jól megismerték tehát egymás rossz és jó tulajdonságait, megtanultak alkalmazkodni egymáshoz. Ráadásul a korábbi királyi menyasszonyok csak az eljegyzést követően vettek részt királyi eseményeken. Katalin azonban már jóval az eljegyzése előtt feltűnt menyegzőkön, ceremóniákon, Vilmos tisztté avatásán, megnyitókon, jótékonysági esteken. Megtapasztalhatta, mi vár rá, eldönthette, meg tud-e majd birkózni a feladatokkal. Sok tanácsot kapott Kamillától és a néhai királynő menyétől, Zsófia hercegnétől, melyeket megszívlelt.

A fotó egy óceániai királyi körúton készült

Örökké tartó szolgálatot vállalt
Katalint mindig is lenyűgözte, hogy Vilmos milyen odaadással teljesíti királyi kötelességeit, hogy az ország és a korona érdekeit előrébb helyezi a sajátjánál. Úgy érezte, ez a kötelességtudat benne is megvan, s ahogyan az eljegyzési interjúban mondta, szeretné szolgálni Nagy-Britanniát Vilmos oldalán. Ez az odaadás és alázat az, amit a trónörökös a legjobban tisztel a feleségé­ben, s ezt látják az alattvalók is. A walesi hercegné alkalmazkodóképessége ehhez létfontosságú volt. Bár volt ideje felkészülni a királyi életre, azért lássuk be, nehéz lehet egy civilnek a protokoll, a kötelesség, a hónapokra előre teleírt naptár szerint élni. Katalin azonban megtanulta ezt az életet: ha rossz a kedve, ha beteg, akkor is megjelenik eseményeken, mert nem okozhat csalódást az embereknek. Minden iránt érdeklődést mutat, de tudja, hogy például nem mondhatja el a véleményét a politikáról, nem mehet szembe a kormány irányával, nem fecseghet ki családi dolgokat. Elfogadta, hogy olyan, a közemberek számára átlagos dolgokat, mint a vásárlás, ebéd egy étteremben, ő csak ritkán engedhet meg magának.

A királyi fenség megjelenése számokban

Kedvenc színe a kék. Nyilvános megjelenéseinek 24 százalékában viselte ezt a színt. Legritkábban, 5 százalékban sárgát.

95 százalékban szoknyát hord. Ezen belül 29 százalékban A vonalúak a szoknyák, 24 százalékot tesznek ki a ceruzaszoknyák, 19-et a rakottak.

Az úgynevezett boríték-, azaz a 19,4 x 13,2 centis táskák a kedvencei. Leggyakrabban két kézzel kapaszkodik beléjük.

100 megjelenéséből mindössze 22-szer vesz fel fejfedőt.

52 százalékban a füstös árnyalatú és 48 százalékban a natúr sminket részesíti előnyben.

Megjelenéseinek 73 százalékában hullámos és kibontott a haja, 16 százalékban félig kiengedett frizurát készíttet a fodrászával. A maradék 11 százalékban copfot vagy kontyot visel.

Lábbelijei 78 százaléka körömcipő, 10 százaléka pántos szandál, 9 százaléka térdig érő csizma és 3 százaléka bokacsizma. Cipőinek sarka átlagosan 10 centiméter.

Katalin toalettjeihez 77 százalékban testszínű harisnyanadrágot húz, 12 százalékban pedig feketét visel. 11 százalékban harisnya nélkül lép az alattvalói elé.

Fülbevalót minden esetben látni rajta, ezek átlagos hossza 33 milliméter. Övet csak minden negyedik megjelenésekor visel.

Azt is tudja, hol a „helye”
A férjét arra nevelték, hogy mint trónörökös, ő a legfontosabb, ő áll a rivaldafényben. Katalin elfogadta ezt a helyzetet, s hogy az ő feladata szó szerint három lépés távolságról, a háttérből támogatni a férjét. Vannak ennek mindenki számára egyértelmű jelei: ha együtt jelennek meg, mindig Vilmos az, aki elsőként kezet fog, mindig ő lép be először, ő tartja a beszédeket. Az is előfordult, hogy egy Vilmosnak fontos eseményre, melyen beszédet tartott, nem ment el, csak azért, hogy a sajtó a férje szavaival foglalkozzon, s ne az ő ruhájával. Lehet, hogy ez ma, a nemek közti egyenjogúság fontosságának korában szokatlan, de itt nem erről van szó, hanem a monarchia és a jövendő király támogatásáról.

Legtöbbször kék ruhát visel

Jól megy neki a mosolydiplomácia
Mindeközben sok a különb­ség köztük, és ezt tiszteletben tartva hagyják is, hogy a másik foglalkozzon a számára kedves területekkel. Vilmos többek között a környezetvédelem, a veszélyez­tetett állatok szószólója, érdekli a hadsereg, a pályakezdő fiatalok és a hajléktalanok problémái, a minap például hajléktalanokkal árult újságot az utcán. A walesi hercegné figyelme a gyermekek mentális egészsége, óvodák, iskolák, a művészetek irányába fordult a házassága alatt. Katalinnak elég meglátogatnia egy jótékonysági alapítványt, és bár a ruhájáról is beszélnek, a világ mégis megismeri a szervezet működését, és bizony ilyenkor áradnak az adományok is. Senki olyan hatékonyan nem szerez pénzt jó ügyekre, mint a királyi család tagjai egy-egy figyelemfelkeltő látogatással. Emellett részt vesznek protokolleseményeken, évente rendezett megemlékezéseken, államfők fogadásán és a külügyminisztérium kérésére, a gyerekeiket hetekre magukra hagyva, fárasztó külföldi utazásokon. Ilyenkor üzletemberek, állami cégek első emberei utaznak velük, akik a királyi fők puha vagy más néven mosolydiplomáciájának segítségével remek üzleteket tudnak kötni. Erre mondják, hogy bár a királyi családnak hatalma nincs, de befolyása igen, mégpedig óriási, s ezzel tudnak segíteni.

Hagyományok és modern család
Katalin úgy 180 eseményen jelent 2023-ban. Ezzel csak a középmezőnyben végzett a királyi család tagjai közül, és messze lemarad a király húga, Anna hercegnő mögött, aki közel 500 nyilvános eseményen vett részt. De ezt elnézik Katalinnak, mert az emberek tudják, hogy három gyermeke az első. És ez az egyik legfőbb érdeme, hisz remekül ötvözi a hagyományos királyi stílust és a modern családi életet. A gyerekei megtanulták a királyi játékszabályokat, tökéletesen viselkednek nyilvános eseményeken, de megvan a magánéletük, ahol önmaguk lehetnek. Nyilvános iskolába járnak, részt vesznek az osztálytársaik szülinapi buliján, de nem ülnek be gyorsétterembe, sem moziba, s biztonsági okokból csak zárás után néznek meg egy dinókiállítást, egyedül.
A szülők egyezséget kötöttek a sajtóval, olykor engedik fotózni a gyermekeiket, privát képeket is kiadnak, cserébe nem üldözik őket a paparazzik. Katalinék ezzel fenntartják a monarchia titokzatosságát, a királyi stílust, ugyanakkor engednek annyi betekintést az életükbe, hogy az emberek úgy érzik, részesei a királyi tündérmesének, és egy picit ismerik is őket.

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Getty images, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete