Címlapsztori Sztár

Tahi Tóth László öccse, Gábor: „Nem akartam a bátyám után második színész lenni”

A népszerű színművész hat évvel ezelőtt hunyt el, özvegye, Kárászy Szilvia pedig tavaly februárban. Bár a házaspárnak saját gyermeke nem született, szerető család vette körül őket. Tahi Tóth Lászlóék heten voltak testvérek, öccsével, Gáborral különösen szoros kapcsolatban állt.

Orgonasípként születtek egymás után a Tahi Tóth gyerekek: Nándor, László, Lehel, Gábor, József, Sarolta és Máté.

„Hét év volt Laci és énköztem. 12 éves voltam, amikor Laci kiköltözött a családi fészekből, felvették a színművészetire, és kollégista lett. Mindenkit meglepett, hogy színésznek készült, mert a képzőművészeti gimnázium után azt hittük, hogy festőművésznek vagy grafikusnak tanul tovább. Nagyon szeretett rajzolni, és jó érzékkel forgatta az ecsetet is. A bátyám otthon, családi körben nem volt szereplős, inkább visszahúzódó, zárkózottnak mondanám” – meséli Tahi Tóth Gábor, aki felnőttként többször fellépett híres testvérével.

A testvérek között 12 év a korkülönbség

Olaszország volt a kedvencük

„A szereplés valamilyen szinten engem is vonzott. Az Egyetemi Színpadon Dörner Györggyel, Dés Mihállyal, Vándorfi Lászlóval és Varga Tamással is játszottam, de Laci után nem akartam színész lenni, hiszen ő kimagasló tehetség volt. Akkoriban azt mondtam, én majd Nobel-díjas biológus leszek. Hát sajnos ez nem jött össze – mondja nevetve Gábor. – Középiskolai tanári diplomát szereztem, tíz évig biológiát és kémiát tanítottam, később pedig DJ Tóbiás néven lemezlovasként zenéltem. A  80-as években Lacival közös műsorunk is volt. A bátyám önálló estjein én játszottam a zenéket, és meginterjúvoltam Lacit. Nagyon szép emlékként őrzöm az együtt töltött időt. A testvérem révén olyan legendás színészeket is megismertem, mint Balázs Péter és Szombathy Gyula, akikkel Laci szoros barátságot ápolt, és néha összejártunk.” A testvérek hosszú ideig együtt is nyaraltak.

„Olaszország és Róma volt a kedvencünk. Éveken át az olasz tenger mellett vakációztunk a családdal. A feleségét, Kárászy Szilviát is nagyon kedveltem. Mintaházasságban éltek, a sors őket valóban egymásnak teremtette.”

A Tahi Tóth gyerekek a szüleikkel a 60-as években

A diagnózis után visszavonult

A házaspár szeretett volna közös gyereket, de ez az álmuk nem valósult meg. „25 évet éltek együtt. Laci halála vetett véget ennek a csodálatos házasságnak. A bátyám az agyműtét után átmenetileg felépült, visszatért a színpadra, a közönség és a kollégák is nagy örömmel fogadták, de néhány hónap múlva ismét rosszul lett. Az orvosok 2017 decemberében közölték, hogy nem tudnak segíteni. Laci onnantól fogva visszavonult. A felesége volt mellette, ő ápolta és gondoskodott róla. Laci nem akarta, hogy elesettnek, gyengének lássuk, ezért már nem fogadott látogatókat. A lesújtó diagnózis után két hónappal hunyt el” – idézi fel Gábor. A színész özvegye nem találta a helyét imádott férje nélkül.

„Tartottuk a kapcsolatot Szilvivel, de soha többé nem láttuk igazán boldognak, belebetegedett a férje elvesztésébe. Laci után napra pontosan öt évvel halt meg, 2023. február 22-én.”

„Elkeserítő, ez a történet”

Tahi Tóth Gábor azt mondja, szerették és tisztelték Kárászy Szilviát és a családját, ezért nem érti, hogy a művésznő rokonai miért nem hajlandók az örökség körüli kompromisszumra.

„A bátyám halála után a feleségére szállt a lakása, amit Szilvia szóban többször nekünk ígért, hiszen ő is úgy gondolta, hogy az minket illet meg. A halála előtt pár hónappal végrendelkezett, de az értékes ingatlan helyett tévesen a garázs helyrajzi számát adta meg a végrendeletében. Felvettük a kapcsolatot Szilvia örököseivel, de nem akarnak tudomást venni arról, hogy az a bátyám lakása volt. Próbáltunk kölcsönös engedményekkel járó megegyezésre jutni, de nem hajlanak rá, ezért a hagyatéki tárgyalás után valószínűleg bírósági per lesz, mert Szilvia többször elmondta nekünk, hogy Laci bátyám lakását a Tahi Tóth-örökösökre szeretné hagyni, tehát ez volt a végakarata. Elkeserítő, hogy idáig jutottunk” – mondja Gábor, aki méltatlannak érzi a családi vitát, hiszen a Kárászy-örökösök sem gondolhatják komolyan, hogy a több nagy értékű ingatlanhagyatékból a Tahi Tóth család csak egy garázsra jogosult.

Szilvivel mintaházasságban éltek

A Vígszínháztól a Szeszélyes Évszakokig

A Kossuth-díjas színművész ötven éven át volt a Vígszínház megbecsült tagja. Színdarabok mellett számos filmben, tévéjátékban és kabaréműsorban szerepelt. A Szeszélyes Évszakok állandó résztvevője volt. Szinkronszínészként Pierre Richard-nak és Dustin Hoffmannak kölcsönözte a magyar hangját. Tahi Tóth László 74 évesen hunyt el.

Fotó: Szabó Lilla, Toroczkay Csaba, Vörös Szilárd, Privát