Divat Egészség

Kerüljük el a színcsapdát: nyáron extra ápolásra van szüksége minden hajnak

Legyen a haj hosszú zuhatag vagy pajkosan rövidre vágott, nyaraláskor is csak úgy mutat, ha egészséges és ápolt.

Feladja a leckét a kánikula

Szeretnénk nyáron a legjobb formánkat hozni, de talán ilyenkor a legnehezebb kordában tartani a frizuránkat. Muszáj pluszidőt szánnunk az ápolásra, különben hajunk szalmaszáraz, fakó és lehangoló lesz.

„Az erős napsugárzás és a sós tengervíz a legnagyobb ellenség – mondja Schönecker Róbert mesterfodrász. – Alapszabály, hogy a festett hajat védeni kell, ugyanis mindegyik szín változik a fénytől. A kiképzéssel talán a szőkék járnak legjobban, hiszen az ő hajukat végső soron csak egy-egy árnyalattal világosabbra szívja a nap. A vörös hajúakkal viszont kitol nyár. Ez a legkényesebb árnyalat, könnyen veszíti el élénkségét. Ráadásul a nap a szálvégeket mindig jobban éri, így a vörös hajúaknál akár egy-két nap alatt is rendkívül csúnya átmenetesség jöhet létre. A barna haj vöröses árnyalatú lesz a napfénytől, a fekete pedig barnás tónusúra világosodik.”

A sós tengervíz vagy a klóros medencevíz csak tetézi a bajokat. „Mindenképpen zuhanyozzunk le, amikor kijövünk a vízből. Ha erre nincs lehetőség, gondoskodjunk róla, hogy legyen nálunk egy palacknyi csapvíz, amivel legalább a hajöblítést megoldhatjuk.”

Kerüljük el színcsapdát!

Nagy rizikót vállalunk, ha külföldön – főleg, ha nem európában – festetünk hajat. Az általunk megszokott márka ismert kódjelű festéke teljesen más erősségű lehet itthon, mint mondjuk egy afrikai országban. Gondoljunk csak arra, hogy az ott élő nők hajszerkezete egészen más, a gyártó cégek pedig ehhez igazodnak. Hiába választjuk tehát ugyanazt az árnyalatot, történhet akár baj is: az erősebb anyagoktól hajunk töredezett lesz, a színe pedig elcsúszik. Ha hosszabb időre utazunk el, vagy nem marad időnk hajfestésre, vigyünk magunkkal saját festéket, és a helyi fodrászt kérjük meg, hogy azt kenje föl. A szőkék számára a medencevíz tartogat meglepetéseket.

„A fertőtlenítőként használt klór kölcsönhatásba léphet a hajszálakon esetleg ott maradt szőkítővel. A folyamat eredményeként zöldes árnyalatúra válthat a frizura. Ezért érdemes medencézés után mindenképpen kiöblíteni a hajat” – tanácsolja Schönecker Róbert.

Bőröndbe velük!

✔ Vásárolhatunk nyári napvédő spray-t is, ezzel minden fürdőzés után ugyanúgy fújjuk le újra a hajunkat, mint ahogyan a bőrünket is újrakenjük a napolajjal.

✔ Üljünk ki balzsammal a hajunkon 20 percre a napra. A meleg hatására a haj valósággal beissza az értékes tápanyagokat.

✔ Még táplálóbb lesz a hajbalzsam, ha diónyi adaghoz két csepp olívaolajat teszünk.

✔ Strandolós napok végén hajbalzsam helyett használjunk hajmaszkot, illetve magasabb hatásfokú hajápolókat.

✔ Tengerparti nyaralás alatt minden este megmoshatjuk samponnal a hajunkat.

✔ Megszokott samponunkat ne hagyjuk otthon! Sokan úgy gondolják, nem cipekednek, a tusfürdő is megteszi. Ez szigorúan tilos, ugyanis a lúgos tusfürdő még jobban kiszárítja az amúgy is megviselt hajat.

Ápoló hajpakolás otthonra

Ha nincs kéznél profi hajbalzsam, készíthetünk a kamrapolcon található összetevőkből is tápláló pakolást. Egy tojássárgájába keverjünk teáskanálnyi olívaolajat, majd a masszát vigyük fel a hajra, lehetőleg ecsettel. Ujjbeggyel masszírozzuk bele a hajba és a fejbőrbe.

Hagyjuk 10 percig hatni, majd alaposan öblítsük ki a hajból.

Utómunkálatok

Ha párunkkal kettesben indulunk vakációzni, természetes, hogy előtte felkeressük a fodrászt, hiszen muszáj szépnek lennünk. Nyaralás után, de legkésőbb a nyár végén viszont ismét érdemes betérni a figaróhoz.

„Jó, ha megnézetjük hajunkat a fodrásszal, hiszen az elgyötört hajvégeknek mindenképpen jót tesz egy frissítő vágás. Ilyenkor szinte mindig orvosolni kell az esetleges kiszáradást, például pakolással, a megkopott színeket pedig újra kell festeni” – mondja szakérőnk.

Fotó: shutterstock