Divat

Viszlát, lenövés! Az otthoni hajfestés alapszabályai egyszerűbbek, mint gondolná

Aki saját kezűleg szeretne életteli, egységes színű frizurát varázsolni magának, az a modern otthoni hajfestékekkel jól elboldogulhat. De akad azért néhány fontos tudnivaló, hogy valóban szép legyen az eredmény.

Alapszabályok

Az első és legfontosabb, hogy festett hajat otthoni használatra való hajfestékkel világosítani nem lehet, és bármilyenre is szeretnénk átszínezni, a festék másképp fog viselkedni, más színeredményt ad a festett és a festetlen hajrészeken. Ha ezt figyelembe vesszük, elkerülhetjük a nagy csalódásokat. A másik dolog, hogy festetlen hajon is csak 2-3 árnyalatot lehet nem professzionális festékkel világosítani, az extravilágosító típusokkal valamivel többet. A sötét haj látványos kivilágosításához speciális szőkítő vegyszerre lenne szükség, amit jobb inkább a fodrászra bízni. Festett haj világosításánál el kell távolítani a már a hajban lévő festékanyagot a szálak belsejéből. Hogy ez a művelet ne roncsolja a tincseket, kíméletesen, akár több lépésben kell elvégezni a világosítást. Szakértelem, óvatosság és megfelelő anyagok híján nagyon hosszú időre, akár helyrehozhatatlanul is tönkre lehet tenni a hajat, amin aztán csak a lenövesztés segít.

Festék vagy színező?

Szívesen kipróbálnánk egy új színt, de nem köteleződnénk el mellette első alkalommal hosszú távra? Festék helyett egy tartós hajszínező termék lehet a megoldás. Ezeknek a festékanyagai a haj felszínét fedik be, míg a tartós hajfestékek pigmentjei behatolnak a hajszálak mélyére, és megtapadnak a kéregállományban – ahonnan aztán csak nehezen távolíthatók el. A felszínen lévő színezők fokozatosan kopnak le a szálakról a hajmosások során – típustól és adott terméktől függ, hány mosásig tartós egy-egy szín. Alapvetően a világos hajon a sötétebb színezők maradnak fenn a legtovább.

Árnyalat kódolva

Ahhoz, hogy tényleg a számunkra megfelelő festéket tudjuk kiválasztani, érdemes tisztában lenni a festékek elnevezésének elméletével. És itt most nem a hangzatos fantázianevekre gondolunk, hanem az úgynevezett technikai számra, amely minden festék dobozán megtalálható. Ezeknek az első számjegye a hajfestékkel elérhető színmélységet jelöli

  • 1: fekete, 3: sötétbarna, 5: világosabb barna, 7: szőke, 10: nagyon világos szőke.

Az ezt követő, vagyis a pont utáni számjegyek pedig az árnyalatot mutatják.

  • 0: természetes, 1: hamvas, 2: opálos, 3: arany, 4: réz, 5: mahagóni, 6: vörös.

Bosszankodás kizárva

Hogy a lehető legkevesebb kosszal és kellemetlenséggel járjon az otthoni hajfestés, ezekre a dolgokra figyeljünk.

  • Új festék és új árnyalat esetén is kötelező az allergiapróba – a fül mögött, 24 órával a festés előtt.
  • A munka előtt készítsünk minden szükséges eszközt a ke­zünk ügyébe, legyen ott fésű, keverőtál (ha kell), ecset, papírtörlő, törülközők, esetleg beterítő kendő, tányér vagy tálca a festékes eszközöknek, csipesz a haj rögzítéséhez, óra, vattakorong a felesleges festék eltávolításához.
  • Némi gyakorlat szükséges ahhoz, hogy egyedül be tudjuk festeni a hajunkat. Az első alkalmaknál érdemes inkább segítséget kérni, különösen hosszú hajúaknak.
  • Fésű segítségével, sávonként haladva vigyük fel a festéket előbb a hajtőre, majd a hajhosszra is. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen oszlassuk el a festéket, ne maradjon ki egyetlen terület sem!
  • Figyeljük a javasolt hatóidőt, attól ne térjünk el!
  • Az öblítésnél először csak finoman folyassuk a hajra a vizet, hogy ne fröcsköljük össze festékkel az egész kádat vagy tusolót.

Ha itt van az ősz

Az ősz szálak eltakarásához válasszunk olyan festéket, amelynek ez a „specialitása”, vagyis magas az őszhajfedő képessége. Erről a dobozon találhatunk információt: az olyan termékeknél, amelyek ebben kiemelten jók, ott lesz a jelölés a leírásban. Figyeljünk erre, hogy ne csalódjunk a végeredményben, az ősz haj fedése ugyanis különleges technológiát igényel.

Természetes összhatás

A legtöbben a dobozon található fotó alapján választanak hajfestéket, pedig az elérhető árnyalat nagyban függ a kiindulási hajszíntől. A dobozon látható szín minden esetben festetlen hajra vonatkozik. Hogy milyen lehet a választott árnyalat a saját hajunkon, arról a doboz hátulján lévő színtanácsadó képek adnak információt. Ezt vegyük figyelembe a vásárlásnál – ahogy azt is, hogy az igazán természetes hatást akkor érhetjük el, ha a saját, eredeti hajszínünknél 1-2 színmélységgel térünk csak el a festésnél.

És még egy dolog, amivel biztosíthatjuk, hogy harmonizájunk a választott színnel: figyeljünk arra, hogy milyen altónusú a hajunk és a bőrünk. Akinek az eredeti hajszíne hamvas, a bőre világos, hűvös altónusú, kékes vagy rózsaszínes, ahhoz a hamvas, hideg színek illenek, míg az aranyló, meleg árnyalatok öregítik. Akinek viszont a haja meleg aranyfényű, bronzos, a bőre barnás, sárgás, meleg tónusú, azt a hűvös, hamvas színek sápasztják, betegesnek mutathatják.

Meglepetés-tipp:

Ha S. O. S. megoldást keresünk, kipróbálhatjuk a hajtőszínező spray-ket: eltakarják a lenövést a fejbőrnél addig, amíg be nem tudjuk festeni a hajunkat.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete