Divat Otthon

Miért hullik le hamar a fenyő levele, és mit tehetünk ellene?

Decemberben szinte minden magyar háztartást elér a dilemma: milyen fenyőt válasszanak otthonra karácsonyfának. Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő segít az eligazodásban.

Lassan mindenhol előkerülnek a csillogó gömbök, fényfűzérek, a színes dekorációk, lakásunk éke pedig egyértelműen a tetőtől talpig karácsonyi pompába öltöztetett fenyőfánk lesz. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy beszerezzünk egy fát, amelyet feldíszíthetünk – a döntés során pedig számos kérdést érdemes figyelembe venni.

Az online fenyőrendeléssel foglalkozó fenyofa.com tulajdonosa, Udvardy Zsolt szerint a lucfenyő hullajtja a leghamarabb el a leveleit, ez fajtájának sajátossága, a kedvelt fenyők közül neki a leggyorsabb az „anyagcseréje”, ő növekszik a leggyorsabban. Az ezüstfenyő is a lucfélék egyik fajtája, erősebb levelei miatt kicsit tovább marad az ágakon. A nordmann fenyő lassú anyagcseréjének köszönheti leveleinek tartósságát, eleve lassabban növekszik, így a környezeti változások is lassabban érnek el leveleihez.

“Ezeken a fajta sajátosságokon felül erős befolyásoló tényező az időjárás. Száraz időszakban, gyenge talajminőségben a fenyőfa „életereje” is gyengébb, kevesebb tápanyagot, és nedvességet tud magába szívni, csökken a vitalitása. Mindehhez hozzájárul a kivágás utáni időjárás, minél melegebb van decemberben, annál hamarabb fogja elhullajtani a leveleit. A betegségek, szemmel nem látható különböző gombafajták is okozhatnak idő előtti levélvesztést. Ami még fontos tényező, hogy mikor kerül be a lakásba a kivágott fenyőfa, és a lakásban hova kerül! A lehető legkésőbb érdemes bevinni, és a leghűvösebb helyre érdemes tenni” – tanácsolta Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő.

Udvardy szerint egy fenyőárus készletének 5-10 százaléka megmarad, ez országos szinten sok ezer feleslegesen kivágott fenyőt jelent minden évben. Éppen ezért döntöttek úgy nyolc évvel ezelőtt, hogy még a kivágás előtt fotózzák le és teszik megrendelhetővé a fákat a webáruházukban. Évről évre egyre népszerűbb a vásárlók körében a fenyők online rendelése, hiszen otthonról, kényelmesen tud fát rendelni, főképp, ha fénykép alapján választhat.

Kiemelt kép: pexels.com