Otthon Riportok

Ünnepi lakásdekorációk: csak semmi flanc, idén a természetes a divat

Még van idő beszerezni néhány új karácsonyfadíszt, ha szeretnénk felfrissíteni a korábbiakat, vagy éppen tavaly összetört néhány, és pótolni kell.

Már a koronavírus-járvány is, de a mostani gazdasági válság pláne jelentősen megváltoztatta a karácsonyhoz való hozzáállást. Jobban figyelünk a szeretteinkre, és a befelé fordulás is nagyobb hangsúlyt kap, ami az aktuális lakásdekorációs trendeken is meglátszik. Az elmúlt, szinte túldíszített évekkel ellentétben idén a natúr, természetközeli formák és termések hódítanak az adventi kiegészítőkben és a karácsonyfadíszekben is.

Ahogy a nagybevásárlásnál, a lakásdekorálásnál is a visszafogottság a jellemző. Választhatunk különféle bogyókat, szárított bogyós gyümölcsöket, tobozokat. Készíthetünk magunk is szárított citrom- vagy narancskarikákat a fára, de akaszthatunk fahéjrudat, csillagánizst, szegfűszeget, natúr vagy festett diót, kedves kis fa­figurákat.

Mackók és angyalszárny

A visszafogottsággal együtt jár a formák összehangolása is: egy-két féle formájú és nagyságú gömbnél több nem mutat jól egy ennyire natúr fán. Akinek ez a fajta díszítés mégis túl visszafogott, az nyugodtan kereshet a vintage stílus natúr-fehér díszei között magának valót. Előkerülhetnek a nagyi régi díszei, amik mellett jól megférnek a mű vagy igazi mézeskalács díszek, koptatott hatású, magában mintás üvegdíszek, fafigurák, faszánkók és a békebeli figurák, mint a mackók, hintalovak, őzek, diótörők, a gyapjú termése, a lótusz festett termése és tollas angyalszárny is.

Gyertyából a rusztikus stílusú fehér, zöld, bordó és barnás árnyalatok mennek ehhez a dekorációhoz, de a hagyományos, régimódi ólomkatona, maci vagy fenyő formagyertyák is keresettek.

Moha, toboz, fakéreg

Mindkét stílushoz jól passzol olyan asztaldísz, ami az erdő aljnövényzetét imitálja: lehet rajta moha, zuzmó, toboz, fenyőgallyak, gubacsok, fakéreg vagy akár egy olyan dísz is, amit faszeletre álmodott meg a virágkötő.

+Tipp

Ha mégis vinnénk a natúr, természetközeli árnyalatokba egy kis színt, remekül illik hozzá az óarany és az óbarna is.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete