Lélek Riportok

Görög Ibolya protokollszakértő intelmei: Mit illik és mit nem, ha együtt ünnepel a nagy család?

Meghívjuk vagy ne hívjuk? Ha igen, akkor adjunk-e neki valamit ajándékba, mikor alig ismerjük? Kit hová ültessünk az asztalnál? Ha szeretnénk, hogy valóban meghitt és boldog legyen a közös karácsonyozás, ezekre mindenképpen oda kell figyelnünk.

Az új családtagot fogadjuk kedvesen

Ha valaki mostanában került a családba – például a gyerekünk vagy unokánk új párja –, a kapcsolat hosszától függetlenül illik őt meghívni karácsonyra. „Sok nagymama és nagypapa bánatára mára lazultak a formaságok. El kell fogadni, hogy a gyerek bizony gyakrabban váltja a párját. Ha ő úgy dönt, hívjuk meg a kedvesét, tegyük, és ha már így történt, fogadjuk kedvesen.”

Hazánk legnépszerűbb protokollszakértője, Görög Ibolya szerint szerencsés lenne az első közös ünnep előtt megejteni a bemutatkozást, de erre nem mindig van lehetőség. Ilyen esetben jó apropó erre a karácsony. Apró trükk a gyerekünknek: már előre írja le a kedvesének, kikkel fog találkozni, hogy memorizálhassa a neveket, ugyanis társaságban bárkit lenyűgöz, ha valaki azonnal a nevén szólítja. Mi pedig, mivel még nem ismerjük az újonnan érkezőt, ezért nem tudunk neki személyes ajándékot beszerezni. Ilyenkor jó ötlet lehet egy könyv, határidőnapló vagy naptár, esetleg édesség vagy egy jó minőségű ital.

Egyezzünk meg az ajándékozásról

Szakértőnk szerint az ajándékozás mindig kényes kérdés. „Amikor például a család megbeszéli, hogy nem vesznek egymásnak semmit, hanem közösen beruháznak egy új tévére, azért legyen a fa alatt is mindenkinek egy kis személyre szóló apróság, a közösen áhított tévé tetejére pedig kössünk egy masnit. A tágabb családnak, ha mondjuk, másnap jönnek ebédre, nem kell ajándékot adni, maga a vendéglátás lesz az. Az érkező olyasmit vigyen, ami mindenkinek öröm. Például süteményt, italt, virágdíszt. Persze vannak családok, ahol hagyomány, kivétel nélkül mindenkinek ajándékot kell adni. Egyszer beleestem egy ilyen csapdába. Vidékre hívtak meg, 6-8 ajándékkal érkeztem, de kiderült, hogy tízen vannak. Új családtagként tehát érdemes puhatolózni, mi a szokás, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk” – vélekedik a szakember. Ajándékozásban a tabu: a fehérnemű. Azt nők és férfiak esetében is csak a legszűkebb család tagjai ajándékozhatnak.

Tiszteljük egymás szokásait

Rendkívül fontos, hogy az ün­nepi családi vendégjáráskor legyünk tekintettel egymás vallására, szokásaira, hagyományaira. Megölheti az ünnepi hangulatot, ha egy-egy rituálét nem veszünk kellően komolyan, vagy egyenesen kinevetünk, figyelmen kívül hagyunk. Ez éppúgy igaz a hangulatteremtő szertartásokra, mint a gyakorlati szokásokra.

„Utóbbira tipikus példa, hogy le kell-e venni a cipőt. Persze az ember piszkos, sáros lábbeliben nem megy be, de a háziasszony ne kényszerítse arra a vendéget, hogy meztelenítse le a lábfejét, ezt nagyon ellenzem. A legrosszabb esetben kérjük meg, hogy húzzon nejlonsapkát a cipőjére” – javasolja a szakértő.

Üssük el viccel, ha esetleg csalódnánk

Előfordul, hogy egyes családtagok nagyon mellélőnek, és valami sértő dolgot ajándékoznak. Például a háziasszonynak mosogatószivacsot, a tizenhat éves kamasznak kisautót. Legrosszabb esetben valamit visszahoznak, amit tőlünk kaptak. „Legjobb, ha az ilyen helyzetet humorral kezeljük, mert ha látványosan megsértődünk, lőttek a buli hangulatának. Nevessünk egy jót az egészen, mondjuk például azt: ó, egy mosogatószivacs! Milyen figyelmes vagy, pont ilyet szerettem volna! Így ha az illető valóban sértésnek szánta, jó nagyot csalódik” – magyarázza Görög Ibolya, aki szerint kellemetlen helyzetet teremthet az is, ha túl nagy értékű ajándékot kapunk: „Ha a meglepetés túl értékes, feltétlen tegyük szóvá. Először akár vissza is utasíthatjuk. Azonban ha mi cserébe kisebb ajándékkal, de ugyanolyan szeretettel készültünk, örömmel adjuk át, és semmiképp ne mentegetőzzünk.”

Lehetőleg együnk egy turnusban

Arra nincs egységes szabály, ki hová üljön a családi asztalnál. Van, ahol a családi meghittség okán egymás mellé ültetik a házaspárokat, gyerekeket, van, ahol külön, éppen azért, hogy másokkal is beszélgessenek és izgalmasabb legyen a társalgás, ne alakuljanak ki az asztal körül szoros klikkek. „Ami viszont nagyon fontos, hogy egy turnusban együnk. Ha sok a vendég, és nem férnek oda egyszerre az asztalhoz, akkor inkább készítsünk büféasztalt, és arról falatozzunk. Ne vegyük el sem egymástól, sem az alkalomtól a közös étkezés örömét” – mondja Görög Ibolya.

Mindenki járuljon hozzá

Az is ronthatja a családi ünnep hangulatát, ha valakire aránytalanul sok teendő hárul. „Beszéljük meg, hol, kinél legyen a karácsonyi ebéd, majd fogadó félként kérjük, vendégként pedig ajánljuk fel, hogy besegítünk annak elkészítésébe. Az a jó, ha a háziasszony elkészíti a főfogást, a többiek pedig hozzák az előételt, a salátákat, a desszertet. Ha megosztjuk a feladatokat, senki nem érzi magát kihasználva. A másik megoldás, ha minden évben másnál van a családi ebéd.”

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete