Divat

Májfoltok a kézfejen: természetes szer halványítja a zavaró barna pöttyöket

A kor és az életmód leginkább a kézfejen látszik meg, de csak akkor, ha nem teszünk ellene.

Kiszáradás ellen

Az időjárás, a fűtött helyiségek, a takarítás és a napsugarak rendkívül gyors és alapos károkozók, elég nekik néhány óra ahhoz, hogy nyomot hagyjanak a bőrön. Kiszárítják, hosszú távon pedig ráncossá teszik azt. Rendszeres ápolással és a bőrtípusunknak megfelelő krémek, készítmények használatával azonban védekezhetünk ellenük. Olyan krémeket ajánlott használni, amelyek kifejezetten a kézfej bőrének a védelmére fejlesztettek ki. Az arc- és testápolók másfajta hatóanyagokat tartalmaznak, ezért csak akkor nyúljunk ezek után, ha nincs nálunk speciális ápolószer.

Nappalra válasszunk olyan terméket, amelyben víztaszító anyag van, ez véd a gyakori kézmosás esetén, éjszakára pedig azokkal kenjük be magunkat, amelyek bőrpuhítót tartalmaznak, és gazdagok a természetes zsírháztartást visszaállító vitaminokban. Ezeket jelzik a csomagoláson. Jobban hat a krém, ha azt bőrradírozás után kenjük föl.

  • TIPP Puhítja és fiatalítja a bőrt, ha minden esete bekenjük a kezünket egy kanál natúr joghurt és egy teáskanál méz keverékével.

A puha bőrért

Takarítás közben és fűtött vagy klimatizált helyiségben legalább két-három óránként kenjük be a kezünket, és addig ne vizezzük be, míg az teljesen fel nem szívódik. Ha úgy érezzük, estére valami miatt nagyon kiszáradt a bőrünk, akkor kenjük be vastagon paraffintartalmú krémmel, húzzunk rá egy nejlonzacskót, vagy csavarjuk be fóliával, és hagyjuk hatni legalább 30 percig. Ezután töröljük le a felesleget, de ne mossuk meg.

Érdemes ezt lefekvés előtt végezni, hogy éjszaka tovább dolgozhasson a krém. A napfény a kézfejet is károsítja, ráadásul itt állandóan ki van téve a bőr az UV-sugárzásnak. Ezért fél órával indulás előtt kenjük be a kezünket legalább 15 faktoros fényvédő krémmel, napközben ismételjük ezt meg többször is.

  • TIPP Otthon is készíthetünk rendkívül hatékony kézápoló krémet, ami a hűtőszekrényben sokáig eláll: keverjünk össze 1 dl növényi glicerinolajat, 1 dl citromlevet és 1 dl mézet.

Azok a fránya foltok

Az idővel kialakuló pigmentfoltok, májfoltok nem károsak ugyan, de nagyon bosszantóak tudnak lenni. Ezek halványítására már többféle kozmetikai módszer is létezik, de akik nem tudják ezeket az eljárásokat igénybe venni, azok is találnak otthon bevethető praktikákat.

Halványítja a barna foltokat a citromleves és gyümölcssavas lemosás, mivel az enyhén savas lé segít eltávolítani a már elhalt hámsejteket. 7-10 naponta csepegtessünk a foltra természetes citromlevet, dörzsöljük néhány percig, majd öblítsük le és krémezzük be kezünket. Csak egészséges bőrön használjuk!

A tejsav ápolja a bőrt és halványítja a pigmentfoltokat. Két evőkanál írót kenjünk
a kézfejünkre, bugyoláljuk be pamuttal, és hagyjuk hatni legalább 20 percig.

  • TIPP A fekete nadálytő-, az olívaolaj- és az aloe vera-kivonatot tartalmazó krémek a legszárazabb bőrt is gyorsan rendbe teszik.

Fotó: shutterstock