Egészség

Nagyon zavar, hogy csinálom, de nem tudom abbahagyni… Hogyan szokjunk le a körömrágásról?

A körömrágás jellemzően gyermekkorban kezdődik, és akik akkor rászoktak, nagy eséllyel folytatják felnőttkorban is. Csakhogy ez a rossz beidegződés ápolatlan megjelenést okoz, a fogak és az ujjak károsodásához vezethet, illetve növelheti a fertőzések kockázatát is.

Ez állhat a hátterében

A kívülállóknak úgy tűnhet, hogy könnyű ettől a szokástól megszabadulni, pedig egyáltalán nem az. Még akkor sem, ha az illető pontosan tisztában van vele, milyen károkat okoz ezzel magának.

Számos tényező okozhatja, hogy valaki tövig rágja a körmeit, de a leg­gyakoribb, hogy a stressz és a szorongás miatt. A Scientific American cikkében megjelent kutatás szerint ugyanakkor nem ez az egyetlen ok, sokszor az unalom és a frusztráció váltja ki a rágási kényszert. Vagy olyan mentális egészségi állapotok is állhatnak a hátterében, mint a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), a szeparációs szorongási zavar, a Tourette­szindróma és a depresszió. Sőt, genetikai öröklődése is lehet a rágási hajlamnak.

Ha időnként rágjuk a körmünket, akkor az normálisan, károsodás nélkül visszanőhet, de ha rendszeresen a fogunkat használjuk a kisolló vagy a csipesz helyett, az megzavarhatja a normál körömnövekedést, és a körmök deformálódásához vezethet. Éppen ezért – akármennyire is nehéz – jobb leszoknunk erről a berögzült cselekvésről a következő tippek segítségével.

  • Rövid, reszelt körmök
    A kicsire vágott, reszelt körmökkel megelőzhetjük a rágási kísérletet, és megakadályozhatjuk vele, hogy ez a szokás súlyosbodjon. Ha rendszeresen manikűröztetünk és ki is festjük a körmöket, az ösztönözhet arra, hogy minél tovább megőrizzük a szép, esztétikus kinézetet.
  • Speciális lakk
    Léteznek olyan lakkok, amelyeket kifejezetten a körömrágás ellen fejlesztettek ki. Ezeknek legtöbbször kesernyés ízük van, ami elriaszthat az öntudatlan körömrágástól. Általában világos színűek vagy átlátszóak, ami azt jelenti, hogy nemcsak a nők, de a férfiak és a gyerekek is alkalmazhatják. Van olyan termék, ami már kétéves kortól ajánlott!
  • Szép réteggel
    A műköröm vagy géllak sokat javíthat a megjelenésünkön, plusz csökkentheti a rágási vágyat. Azt is kipróbálhatjuk első körben, hogy egy hétig ragtapaszba tekerjük az ujjak végét, de ez csak annál működhet , aki otthonról dolgozik, vagy meg tudja oldani, hogy nem megy emberek közé.

Egy kutatásból kiderült, hogy:

• A körömrágók több mint 30%-ának van olyan családtagja, aki szintén rendszeresen csinálja.

• Az ikerkutatások azt mutatják, hogy az egypetéjű ikrek nagyobb valószínűséggel szoknak rá.

Helyettesítő tevékenység

Ha a körömrágást egy új szokással helyettesítjük – például egy stresszlabdát nyomogatunk, amikor bevennénk az ujjunkat a szánkba –, azzal lefoglalhatjuk az elménket és a körmeinket is megvédjük.

Fontos a stresszlevezetés

Keressünk olyan hobbikat, sportokat, amelyekkel enyhíthetünk a szorongáson. Az is jó, ha zenét hallgatunk otthon, beszélgetünk a barátokkal, vagy teszünk egy rövid sétát munka után. Ezek mind támogatnak abban, hogy kevésbé legyünk feszültek, így a körmeink is kaphatnak egy új esélyt.

Foglaljuk le!

Egyszerű és hatékony módja is van annak, hogy ujjainkat távol tartsuk a szánktól. Egyszerűen csak le kell foglalni magunkat. Rengeteg olyan kreatív tevékenység van, amellyel elterelhetjük a figyelmünket – főzés, sütés, horgolás, kötés, kertészkedés, felnőtt színezők, kifestők stb.

Valami hiányzik

Bizonyos esetekben a körömrágás a vitamin- és ásványianyag-hiányokra vezethető vissza. Leggyakrabban az alacsony kalcium- vagy magnéziumszint következménye, így a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend fenntartása segíthet a körömrágásról való leszokásban is.

Mást rágcsálni helyette

A rágógumizás – különösen ­a stressz vagy az unalom pillanataiban – egy másik remek módja annak, hogy kizárjuk a körömrágást. De sokan a szotyizást, tökmagozást is hatásos taktikának tartják.

Drasztikus, de hasznos

A fizikai akadályok – kesztyű, fogvédő, harapásemelő – is sokat segíthetnek, hiszen azelőtt ráébredünk a cselekedetünkre, mielőtt még kárt tennénk magunkban. Bár nyilván ez nem kivitelezhető az irodában vagy más nyilvános helyen, de otthon igenis érdemes kipróbálni, főleg akkor, ha csak unalomból rágjuk a körmünket. A vékony kesztyű viselése extra előnyökkel jár. A körömágyat is ápolhatjuk, ha felhúzás előtt ápoló balzsamot vagy vazelint kenünk az ujjak végére. Ez segít hidratálni a bőrt, megköti a nedvességet és fizikai védelmet is biztosít.

Vegyünk nagy levegőt!

A légzőgyakorlatok különösen hasznosak lehetnek, ha a körömrágást szorongás vagy stressz okozza, valamint számos betegség leküzdésére is kiváló. Amikor azt érezzük, hogy eluralkodik rajtunk a pánik, izzadni kezdünk, gyomorgörcsünk lesz, a körömrágás helyett vegyünk mély lélegzeteket, és ezt ismételjük, amíg mentálisan és érzelmileg is jobb állapotba nem kerülünk.

Erős szagokkal

Számos természetes gyógymód létezik, amelyekkel megelőzhető a körömrágás és az ebből eredő fog- és ujjkárosodás. Az erős fokhagymaszag elrettenthet a berögzött mozdulattól, de a teafaolajat is előszeretettel ajánlják a szakemberek – az illóolajnak kifejezetten visszataszító íze van.

A körömrágás 7 leggyakoribb következménye:

  1. Különböző fogászati problémák, mint például a töredezett fogak.
  2. Gombás és bakteriális fertőzés a körömágyon.
  3. Felső légúti betegségek – leg­gyakrabban megfázás és influenza, hiszen az ujjak által a baktériumok könnyebben bejutnak a szájüregbe.
  4. Szájproblémák, beleértve az állkapocs fájdalmát és a lágyrészi sérüléseket.
  5. Az ujjak és a körmök károsodása – látható deformációk, amelyek újabb szorongáshoz vezethetnek.
  6. Gyomor-és bélrendszeri problémák, például a gyomorhurut kialakulásának megnövekedett kockázata.
  7. Nehézségek bizonyos tevékenységek végzésében – hangszereken való játékban, rajzolásban, írásban.

Fotó: Getty images