Egészség

Állítsa feje tetejére a világot: sikítva szabadulnak fel az elfojtott érzelmek, ha fejjel lefelé tornázik

Ha kedveljük az igazi kihívásokat és a különleges, új élményeket, akár lebegve is tornázhatunk. Az élmény és a hatás fergeteges lesz.

Talpunkról a fejünkre

Első látásra furcsának tűnnek a felfüggesztett kötelek, karabinerek, különös tárgyak. Valójában óriási segítséget jelentenek, nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az Iyanger-jóga gyakorlatai még azok számára is kivitelezhetők legyenek, akik mozgásszervi problémákkal küszködnek. A fejjel lefelé végzett különleges gyakorlatok kifejlesztője egy B. K. S. Iyengar, elismert indiai jógi mester, aki a mozgásformát immár 70 éve gyakorolja és folyamatosan tökéletesíti.

Felszabadulnak az elfojtott érzések

„A mester célja elsősorban az volt, hogy azoknak az embereknek is elérhetővé tegye a jóga csodálatos, gyógyító erejét, akik mozgásszervi betegségeik miatt nem végezhették a gyakorlatokat – meséli Sárig Hajnalka jógaoktató. – Különböző eszközöket hívott segítségül, s a gyakorlatok kidolgozása során ébredt rá arra, milyen jó hatással vannak testre és lélekre egyaránt azok a pózok, amelyeket fejjel lefelé végeznek az edzés során. A vérkeringés gyakorlatilag megfordul, felpezsdül, mozgásba lendül az anyagcsere, az oxigénáramlás felgyorsul, s mindez számos kedvező hatással lesz az emberre. Rendszeres gyakorlása megelőz, vagy akár rövid idő alatt meggyógyít olyan betegségeket, mint a derékfájás, az izomfájdalmak és az ízületi bántalmak. Ellensúlyozza az ülő- és állómunka negatív hatásait: segít a vér- és nyirokkeringési zavarokon, a gerincbántalmakon, gátolja a visszerek képződését. Pszichés képességeinknek is jót tesz, a gyakorlatoktól koncentráltabbak, pontosabbak, higgadtabbak leszünk. Ráadásul a fejjel lefelé, szinte lebegve végzett gyakorlatok hatással lehet tudatalattink működésére is. Ha a talaj irányába néz a fejünk, a felsőbbrendű énünk háttérbe szorul, kizárjuk elménkből a mindenna-pok gyötrő, aktuális problémáit, s ellazulva, az energiaáramlásnak köszönhetően kioldódnak belőlünk a negatív blokkok. A mozgásforma olykor szélsőséges érzelmi reakciókat válthat ki: előfordul, hogy valaki első alkalommal zokog, vagy épp ellenkezőleg, képtelen abbahagyni a nevetést. Akik kipróbálták már ezt a különös módszert, egyöntetűen állítják, még intenzívebben hat, mint a hagyományos mozgás. A különleges pózok pozitív hatása már az első alkalom után érezhető.”

Jó tudni

A lényeg az, hogy megtaláljuk, és „helyére tegyük” a középvonalat, a gerincünket. Ha a gerincoszlopunk a helyére kerül, az egész testtartásunk megváltozik, az izmaink úgy kezdenek el dolgozni, ahogy korábban nem éreztük őket, és az egész testünk egyensúlya javul.

Ebben a nem mindennapi testhelyzetben soha nem használt izmokat mozgathatunk meg, melyek létezéséről eddig nem is tudtunk, így az első alkalom után erős izomlázunk lehet. A különleges póz azonban sokat segít abban, hogy a külvilág gondjait elengedve, csakis a feladat végzésére, a légzésre koncentráljunk.

A fordított testhelyzetben a vér az arcba áramlik, ami segíti a sejtmegújulást, ezáltal fiatalítja a gyakorlatokat végző bőrét. Amint hinni kezdünk abban, hogy a kötél biztonságosan megtart, elérhetjük a tökéletes ellazulást az adott pozícióban. A vér gyorsabb áramlása fokozza a vérkeringést is, ami serkenti az anyagcserét – így ez a jógatípus remek kiegészítője lehet akár egy fogyókúrának, diétának is.

A kötelekkel és karabinerekkel a hát izmainak, a gerincnek a nyújtását is könnyebb elvégezni, valamint a mellkas energetikai nyitását, aminek köszönhetően a szívcsakrán át szabadon áramlik a pozitív energia. A résztvevők általában igazi sikerélményként élik meg, hogy az eszközökkel olyan pózokat is képesek felvenni, amelyeket segítség nélkül nem tudnának megtenni.

Az Iyengar-jógával otthon, egyedül kísérletezni veszélyes és nem ajánlott, hiszen szakképzett jógaoktatói segítségre és speciális eszközökre van hozzá szükség.

Fotó: archív