Egészség

Immunerősítés és zsírégetés: falja a kalóriákat a kocogás – tippek kezdőknek

A futás a leggyorsabb és leghatékonyabb kalóriaégető sport. Egyszerűnek tűnik, mégsem árt közelebbről megismernünk, hogy tökéletesen formáljuk vele testünk, és megőrizzük egészségünk.

Életmentő jó hír

A futásnak akadnak nagy rajongói, de sokaknak mégis a tornaórák rémképei jelennek meg
a kocogás szó hallatán is, amikor kalimpáló szívvel, ziháló tüdővel kívántuk pokolba az egészet.

Pedig, ha megtanulnánk helyesen és rendszeresen futni, teljesen megváltoztathatnánk az életünket. Ez a sport rengeteg kalóriát képes feldolgozni. Ráadásul a jó hír az, ha fogyni szeretnénk, még csak rohannunk sem kell. A legjobb, ha lassú tempóban kocogunk, mert így égethetjük el a legtöbb zsírt. Természetesen immunrendszerünk erősítése és testünk formálása 60-70 százalékban azon múlik, mit eszünk nap mint nap, de a hatékony és helyes testmozgással tökéletesen kiegészíthetjük mindezt.

Jó tudni!

A zsírégetés leginkább 30-40 perc intenzív mozgás után indul el. Leghatékonyabb, ha a maximális pulzus 50–65 százaléka között futunk. Az immunerősítéshez és fogyáshoz lassú, beszélgetős tempóban kell kocogni!

Hányszor fussunk egy héten?

Ha most kezdjük, akkor elegendő heti kétszer futni. Egy-két hónap után fussunk heti háromszor, ekkor tudjuk az ideális zsírégetést elérni. Ne essünk túlzásba, törekedjünk a változatosságra. Ne mindig ugyanott és ugyanolyan tempóban fussunk. Ha már nem vagyunk kezdők, menjünk terepre, vállalkozzunk hosszabb távra is. Edzéstervünkbe a hatékonyság érdekében iktassunk be keresztedzéseket is. Ússzunk, vagy menjünk a szabad levegőre kerékpározni.

A kalóriaégető kocogás lépései:

1. Bemelegítés: Ne hagyjuk el! Elkerülhetjük vele a sérüléseket, izomlázat, és jobban bírjuk majd a sportolást.
2. Futás: Ne szökdécseljünk, ne lépjünk túl nagyokat, inkább „csoszogjunk”, „tipegjünk”!
Ne emelgessük meg elöl a térdünket és hátul a sarkunkat! Teljes testünket használjuk az előrehaladáshoz, karunk is dolgozzon. Levegőt lehetőleg az orrunkon át vegyünk, nyugodt tempóban. Ha zihálnánk, csökkentsük
a tempót. Ha van pulzusmérőnk, annak segítségével tartsunk egyenletes tempót az életkorunknak megfelelő zsírégető pulzustartományban.
3. Levezetés: Ne álljunk meg hirtelen, szánjunk időt egy kis levezető sétára is.
4. Nyújtás: Nem szabad hirtelen magukra hagynunk a terhelt izmokat. Ha legközelebb is szeretnénk fájdalmak és erőlködés nélkül futni, pár percet szánjunk a nyújtásra is.

Immunerősítő tippek a rendszeres mozgás mellé:

1. Szánjunk időt a szaunázásra, gőzfürdőre! Már heti egyszeri szaunázással megelőzhetjük a meghűléses betegségeket!

2. Ügyeljünk a minőségi étkezésekre, ha csak lehet, friss és házi készítésű ételeket együnk. Fontos, hogy elegendő rost kerüljön a szervezetünkbe. Válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.

3. Immunrendszerünk nagy része a bélrendszerben található, melynek épségéről a tejsavbaktériumok rendszeres fogyasztásával gondoskodhatunk. Vásároljunk élőflórás joghurtkészítményeket, tejsavas erjesztésű savanyított zöldségeket, kovászos uborkát, savanyú káposztát.

4. A téli hónapokban a legjobb, ha szupergyümölcsöket fogyasztunk, vagy ebből készült ételeket eszünk. De miért kapták ezek a növények a szuper jelzőt? Elsősorban azért, mert rendkívül magas az antioxidáns-tartalmuk, védik a szervezetet a legkülönfélébb betegségekkel szemben. Másodsorban elképesztő magas a vitamintartalmuk. Az Acerola például, amely a cseresznyére hasonlít, de valójában egy citrusféle, 50-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. De szupergyümölcs még az áfonya, a gránátalma és a kékszőlő is.

fotó: pexels