Egészség

Hideg kezek, fagyos lábak: betegséget is jelezhetnek ezek az ártalmatlannak hitt tünetek

Az őszi és téli hónapokban nem csoda, ha fázunk, meleg zokni és kesztyű után kutatunk a szekrényben. De sokszor még nyáron is úgy érezzük, mindjárt lefagy a lábunk, és jéghideg a kezünk.

Valamit jelez

„Semmiségnek tűnik, és egyszerűen csak kellemetlen, ha időnként a megszokottnál hidegebbek a végtagjaink, de tudnunk kell, ha rendszeresen visszatérő probléma, akár betegség tünete is lehet” – kezdi dr. Kuklis Eszter orvos, életmód- tanácsadó.

„Ilyenkor fontos, hogy ne a fűtőtesten vagy forró teáscsészén melengessük mancsainkat, inkább forduljunk orvoshoz. Az idejében felismert betegségeket sokkal könnyebben, gyorsabban lehet gyógyítani” – javasolja a szakember.

TIPPEK

✔ Az életmódváltás mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás – különösen a rozmaring-, a ginzeng- és a gyömbértea segítenek, ha alacsony a vérnyomásunk.

✔ Hagyjuk abba a dohányzást.

✔ Igyunk kevesebb kávét.

✔ Szedjünk keringést fokozó gyógynövénykivonatokat: fokhagymát, galagonyát, gingko bilobát.

✔ Végezzünk rendszeres kéz- és lábujjtornát.

✔ Fürödjünk reggelente váltózuhannyal. A hideg, meleg víz váltakozása felélénkíti a vérkeringést.

Oka lehet…

Alacsony vérnyomás
Leggyakrabban alacsony vérnyomás húzódik a különös érzés hátterében. Érdemes alaposan megfigyelni testünk jelzéseit, mert más tüneteink is lehetnek. Könnyebben elszédülünk, esetleg elájulunk, nehezen állunk fel, ha leguggolunk, előrehajolunk, képtelenek vagyunk hosszú sorokban sokáig várakozni. Gyakran energiavesztettnek, gyengének érezzük magunkat. „Sokan ebben az esetben a kávét gondolják a legjobb megoldásnak, de nincs igazuk. A problémán a rendszeres mozgás, különösen a fordított jógagyakorlatok segítenek. Igyekezzünk napi rendszerességgel sportolni, és pár percig fejen állni.“

Állandó stressz
Ha feszülten telnek mindennapjaink, és este sem tudunk kikapcsolni, idegrendszerünk reagál, és vészjelzőként riadót fúj, hogy veszélybe került az egészségünk. A stressz ellen úgy védekezik idegrendszerünk, hogy felszólítja izmainkat: harcolj vagy menekülj! Az erek a végtagokban összeszűkülnek, a véráramlás csökken, kihűl a lábfej és a kéz, hogy szervezetünk minden erejével a feszültség csökkentéséért küzdhessen. Ilyenkor rosszul alszunk, étvágytalanok vagyunk és ingerlékenyek. Sokat segíthetnek a relaxációs, főként a légzőgyakorlatok.

Jó tudni!

A nők vegetatív idegrendszere sérülékenyebb, érzékenyebben reagál a hőmérséklet-változásokra, éppen ezért a nők gyakrabban szenvednek a hideg kéz és láb tünetétől. Több száz éve még válóok volt a hideg láb. Úgy tartották, a hideg lábú nő terméketlen, nem lehet gyereke.

Szívritmuszavar, komolyabb keringési rendellenesség
„Ha ezek az egyszerű trükkök hetek alatt nem segítenek, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Néhány fájdalommentes vizsgálattal kideríthető, mi áll a különös tünet hátterében. Azonnal induljunk a háziorvosi rendelő felé, ha erős szívdobogást, szívritmuszavart is érzünk. Vérvétellel, EKG-val és szívultrahanggal tudják csak kizárni, nincs-e komolyabb keringési betegségünk” – tanácsolja a doktornő. Ilyenkor is lehetnek kísérő tüneteink, a hideg végtagok mellett: nehezebben kapunk levegőt, megduzzad a bokánk.

Cukorbetegség, alacsony vércukorszint
Akár cukorbetegség tünete is lehet. Ilyenkor figyeljünk arra, nem érzünk-e gyakrabban szomjúságot, és nem járunk-e többször pisilni. De rossz étkezési szokások is kiválthatják. Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen együnk, mert így megőrizhetjük egyenletes vércukorszintünket.

Jó tudni!

A jéghideg láb nemcsak kellemetlen, de komoly betegségeket is kiválthat. Ilyenek például az alhasi megbetegedések, bélrendellenességek, a hüvely gombás fertőzésekkel szembeni érzékenysége, hólyaghurut, hólyaggyulladás vagy akár fejfájás is.

Raynaud-szindróma
Ez a jellegzetes panaszokkal járó betegség gyakran alakul ki fiatalabb korban. A háttérben autoimmun betegség, vagyis védekezőrendszerünk hibás működése áll. A végtagokon lévő erek rendellenesen összeszűkülnek, ez okozza a hirtelen lehűlést. Ez a betegség a bőr elszíneződésével is együtt jár. Ha a tünetek mögött nem húzódik meg komolyabb ok, a helyi kezelés is elegendő lehet, krémek formájában. Fontos, hogy rendszeresen tornáztassuk a kezet és a lábfejet.

Fotó: pexels