Egészség

Zsírégető különlegességek: koplalás nélkül fogyaszt az indiai fűszerdiéta

A keleti fűszerek felgyorsítják az emésztésünket, segítenek abban, hogy könnyebben fogyjunk. Ismerjük meg hatásukat!

Egyensúlyban az emésztés

„Indiában az emberek tudják, testünk akkor egészséges, ha rendben van az emésztésünk. A tévhittel ellentétben az erős aromájú fűszerek nem irritálják az egészséges bélnyálkahártyát, sőt, inkább természetes gyógyírként serkentik az emésztési folyamatokat. Ha fogyni szeretnénk, először érdemes egyensúlyba hoznunk az emésztést, hogy megfelelően dolgozza fel testünk az ételt, a benne lévő tápanyagok jól hasznosuljanak”– magyarázza dr. Indu Arora, az ősi indiai természetgyógyászat szakértője.

Reggel melegít, este hűt

Dr. Indu Arora orvosnő szerint reggelente érdemes fűtő hatású fűszereket tennünk az ételekbe és italokba, hogy segítsük lángra lobbantani az emésztés tüzét. Este a cél a test megnyugtatása, ezt hűtő hatású fűszerekkel (nem feltétlenül hideg ételekkel!) érhetjük el.

Reggelre

Szegfűszeg: Megtisztítja az emésztőrendszer felső részét, a nyelőcsövet és a torkot. Gombaölő, szélhajtó, akkor is bevethetjük, ha rendszeresen fáj a hasunk a nehéz ételek után.
Fekete bors: Felpörgeti az anyagcserét.
Fekete kardamom: Étvágygerjesztő, így jót tesz reggeli előtt, ha korán még nem kívánunk enni.
Fahéj: Felébreszti az egészséges étvágyat, felkészíti az emésztőrendszert az aktív működésre, segít a nehéz, zsíros ételek feldolgozásában. Természetes kalóriamentes édesítőszerként is használhatjuk.
Gyömbér: Fokozza a gyomorban lévő emésztőnedvek termelését, gátolja a puffadást.

Estére

Zöld kardamom: Frissíti a leheletet és megnyugtat.
Édeskömény: Savlekötő hatású, ha ég a gyomrunk, rágcsáljunk el magában egy fél teáskanálnyit, vagy főzzünk belőle néhány kardamommaggal teát! Kiválóan szabályozza a vércukorszintet is, a diabéteszesek evés után egyenek meg néhány szemet.
Mustármag: Gyógyír epe- és májbántalmakra, emésztési panaszokra, anyagcsere-problémákra.
Koriander (friss vagy mag): Szélhajtó, emésztésjavító növény, a legjobb, ha frissen csokorban vagy cserépben vesszük.
Menta: Megnyugtatja a gyomrot, használhatjuk hasfájásra is.
Kurkuma: Jót tesz, ha fáradtnak, nehéznek érezzük magunkat evés után, antivirális, antibiotikus és gyulladáscsökkentő.

Koleszterinmentes zsiradékban főzzünk!

Az indiai ételek elkészítéséhez használjunk tisztított vajat, más néven ghít! Egy kiló vajat nagyon lassú tűzön olykor megkevergetve hevítsünk 1-2 órán át, míg aranysárga, tiszta folyadékot nem kapunk. Ez a zsiradék könnyebben emészthető, mint a vaj, ráadásul csak jótékony koleszterin van benne.

Dr. Indu Arora receptjei

Fűszeres tea

Apró teatartó zsákocskába tegyünk az alábbi fűszerekből: egy ötcentis friss gyömbér reszelve vagy apróra vágva, 1 zöld és 1 fekete kardamom őrölve, ¼ teáskanál édeskömény, 5 db szegfűszeg, egy 2-3 centis fahéjdarab. Ezzel a keverékkel forraljunk fel 2,5 dl vizet, amikor forrásban van, tegyünk hozzá 1 teáskanál jó minőségű feketetea-levelet, és főzzük néhány percig. Öntsünk hozzá 1,5 dl liter tejet, végül kevergetés mellett 2 teáskanál cukrot.

Mangós joghurtital (2 pohár)

Turmixgéppel keverjünk össze 1,5 dl krémes joghurtot, 2,5 dl édes mangópürét és barna cukrot ízlés szerint. Végül adjunk hozzá egy fél teáskanál zöldkardamom-őrleményt.

Krumplival töltött lepény (4 személyre)

Készítsünk krumplipürét 3 közepes burgonyából. Adjunk hozzá egy maroknyi friss, vágott koriandert, sót, ½ teáskanál garam masala nevű indiai fűszerkeveréket, ¼ teáskanál csiliport, ¼ teáskanál zöldmangó-port,
1 teáskanál görögszénát, és jól keverjük össze. 3 csésze teljes kiőrlésű lisztből és kb. 1-2 csésze vízből gyúrjunk tésztát, és formázzunk apró lepényeket. Dolgozzuk össze a kis lepényeket és a krumplit egy nyújtófával, mindig lisztezve az oldalait, hogy ne ragadjon. Majd 4 teáskanál tisztított vajban süssük néhány percig.

Fűszeres rizs (2 adag)

2 csésze rizst főzzünk puhára. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés tisztított vajat, tegyünk bele 1 teáskanál római köményt, 1 fekete és 2 zöld kardamomot, 2-3 szegfűszeget, 3-4 egész fekete borsot, ¼ teáskanál garam masala fűszerkeveréket. Várjuk meg, míg el kezdenek pattogni a zsiradékban, majd adjunk hozzá egy 2-3 centis fahéjat, 1 babérlevelet, utána 1evőkanál apróra vágott hagymát. Amint megkaramellizálódott, sózzuk, és óvatosan keverjük bele a megfőtt rizst.

Fűszeres lencseleves (4 személyre)

2 evőkanál tisztított vajat hevítsünk fel egy lábasban. Adjunk hozzá egy fél fej apróra vágott hagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, és pirítsuk aranylóra. Adjunk hozzá ¾ teáskanál kurkumát, 1 csésze sárga lencsét, 2 csésze vizet és sót. Forraljuk fel, vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük még 20 percig. Egy serpenyőben hevítsünk 2 evőkanál tisztított vajat, és 1 teáskanál római köményt pirítsunk meg. Adjuk hozzá a hagyma felaprított másik felét és 1-2 gerezd fokhagymát. Szórjunk bele egy fél teáskanál csiliport, és még 3 percig pirítsuk. Adjuk hozzá ezeket a fűszereket a lencséhez, és még 2 percig főzzük.

Mintaétrend

Reggeli: Indiai fűszeres tea­, krumplival töltött lepény

Tízórai: Néhány szem mandula

Ebéd: Fűszeres rizs

Uzsonna: Mangós joghurtital

Vacsora: Fűszeres lencseleves

fotó: pexels