Egészség

Egyszerű ötlet, biztos siker: tartsuk kordában a hizlaló stresszhormonokat!

A feszültséget lehetetlen kizárni az életünkből. Romboló hatását azonban csökkenthetjük, ha tudatosabban éljünk mindennapjainkat.

Létezik egy hormon a testünkben, amely barátunk, de ellenségünk is lehet. Ha a stresszhormonnak is nevezett kortizol csak kis mértékben termelődik szervezetünkben, segíti az immunrendszer működését, hozzájárul az egyenletes vérnyomás, vércukorszint és szívritmus fenntartásához. De ha elszabadul, barátból ellenséggé változik. Aki huzamosabb ideig magas stresszhormonszinttel éli az életét, szorongani kezd, majd aludni sem tud, az immunrendszere pedig fokozatosan leépül, egyre könnyebben kapja el a különféle betegségeket.

Még az alakunk is megsínyli a feszültséget: egyre több zsír halmozódik fel deréktájon. Amikor ugyanis felszökik a szervezetünkben a kortizol mennyisége, azonnal enni akarunk, méghozzá nem kalóriaszegény ételeket. Szerencsére létezik ellenszer: számos olyan nyugtató, pihentető tevékenység, amely bizonyítottan csökkenti a stresszhormonok termelődését.

Alvással – 50%

Ha néhány napon keresztül eleget alszunk, 50 százalékkal kevesebb lesz a kortizol a vérünkben, mint ha napokig csak hat óra alvást engedélyezünk magunknak. Az éjszakai pihenés nélkülözhetetlen eszköze a napi stressz feloldásának, épp ezért soha ne csípjünk le az alvásidőből. Ha nem aludtunk eleget, legalább hétvégenként igyekezzünk beiktatni fél-egy óra délutáni pihenést.

Zenehallgatással – 66 %

A lágy és nem túl gyors dallamok azonnal megnyugtatják az agyat. Pszichológusok azt javasolják, a reggeli készülődésnél, munkába menet a buszon vagy autóban hallgassunk kellemes zenét. A legjobb, ha készítünk egy válogatást a kedvenc stresszoldó melódiáinkból.

Szaunával – 39 %

A forróság és a hideg váltakozása ellazítja az izmokat, és testünket-lelkünket méregteleníti. A stresszhormonok termelődését is képes visszafogni. Az is jó, ha egyedül vagy barátnőnkkel szaunázunk, de még hatékonyabb, ha úgynevezett szaunaszeánszon veszünk részt: ilyenkor a szaunamester önti a forró kövekre a vizet, amihez egészséges illóolajokat kever. Utasításaival is segít, hogy szaunázás közben teljesen ellazuljunk.

Nevetéssel – 39 %

A nevetés határozottan oldja a feszültséget, segít abban, hogy eltávolodjunk a napi problémáktól. Találkozzunk rendszeresen barátainkkal, járjunk moziba, színházba, ahol nyugodtan részesítsük előnyben a vígjátékokat.

Meditatív mozgással – 20 %

A testre és a lélekre egyaránt ható mozgásformák, például a jóga, a NIA vagy a meditatív aerotréning különösen gyorsan szüntetik meg a feszült állapotot. Szintén hatékony stresszcsökkentők az olyan monoton edzések is, amilyen a futás, az úszás vagy a konditermi, súlyzós, gépes edzés. De nem kell különösebb hókuszpókusz, már az is meditáció, ha csak leülünk néhány percre, és igyekszünk a lélegzetvételeinkre figyelni, miközben ellazítjuk az izmainkat.

Teával – 47 %

Egy angol kísérlet világosan igazolta, az ötórai tea nyugtató hatását. A kutatók teaivás előtt és után mérték a résztvevők kortizolszintjét. Teázás után 47 százalékkal volt kisebb az eredmény. Akik nem teát, hanem más meleg italt kortyolgattak, azoknak a vérében 27 százalékkal volt kevesebb a kortizol. Ez azt mutatja, hogy a meleg ital fogyasztása már önmagában is stresszoldó hatású, a tea polifenoljai és bioflavonoidjai viszont tovább fokozzák ezt a hatást. Délutánonként tartsunk pár perc teaszünetet. A legjobb, ha az antioxidáns hatású anyagokban gazdag zöld teát választjuk.

Masszázzsal – 31 %

Amerikai kutatók vizsgálatai azt igazolták, hogy ha egy profi masszőr vagy akár párunk megmasszíroz, akár 31 százalékkal is csökkenhet a vérünkben a kortizol szintje. Hasonló hatást vált ki az is, ha magunk gyúrjuk át fájó testrészeinket.

A kortizol jó oldala

Javítja a memóriát: amerikai kutatók derítettek fényt arra, hogy a mérsékelt mennyiségű kortizol jelentősen javítja az emlékezőtehetséget, ám a túlzottan magas kortizolszint nagyon gyorsan feledékennyé tesz. Határozottabbá varázsol: mérsékelt mennyiségben a kortizol javítja a hangulatot, növeli a kreativitást, és segít a fontos döntések gyors meghozatalában.

Fotó: shutterstock