Egészség

Milyen gyakran kell hajat mosni egy gyereknek és mi van, ha kamaszkorában minden nap mosná?

Nyugtalankodni nem kell: egészen biztosan nem fog a kamaszlányok haja kihullani. Vagy ha mégis, az biztosan nem a gyakori hajmosástól lesz.

13 éves lökött kamasz lányom fejébe vette, hogy neki nagyon zsírosodik a haja. Persze minden nap úgy akar kinézni, mint egy filmsztár, ezért – képzelje! – naponta hajat mos! Az én időmben hetenként mostuk meg a hajunkat. Tudom, hogy a mai samponok már sokkal kíméletesebbek, de attól félek, ártani fog a hajának ez a minden napos igénybevétel. Nyugtasson meg, hogy nem fog 25 éves korára kihullani az összes haja! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos válasza

Nyugtalankodnia nem kell: egészen biztosan nem fog nagylánya haja kihullani. Vagy ha mégis, az biztosan nem a gyakori hajmosástól lesz. A ritkán mosott hajjal előfordul, hogy kihullik, vagy valami olyan betegség telepszik meg a fejbőrön, ami hajhullást eredményezhet. A kislány nem lökött, inkább igényes. Nem látok-érzek abban semmi kivetnivalót, ha úgy akar kinézni, mint egy filmsztár. A kamasz lányok érthetően példaképeket választanak. Levelében olvashattuk, és valóban, normál esetben a heti egyszeri mosás volt az átlag, de például én naponta tekintélyes mennyiséget úsztam, és bizony már az én időmben is (ami szerintem jóval az ön ideje előtt volt) naponta mostam hajat. Tettem ezt épp azért, hogy a medencében lévő klórt kimossam edzés után a hajamból. Sőt, hogy fokozzam a „rémségeket”, vizes hajjal jártam-keltem télen, nyáron. Ezt teszi egyébként mindenki, aki „uszodai”. Vagyis versenyszerűen úszik vagy vízilabdázik, vagy műugrik. Ma is egészséges a hajam, sosem volt vele problémám.

A sampon valóban nem mindegy, sőt a balzsam vagy egyéb hajápoló termék sem, ebben nem árt esetleg szakember (fodrász) véleményét meghallgatni. A sok zselé, hajhab biztosan nem tesz jót, miképpen a túl forró hajszárító vagy a hajvasaló rendszeres használata sem. Ezek szerintem gátolják a haj „lélegzését”, ami még akkor is fontos, ha ez a dolog, amit hajnak hívunk, egy elhalt hámképződmény.

Az egyszerűség kedvéért van valami, amit végiggondolhatna: a gyereksamponok kevesebb erős anyagot tartalmaznak, mint a felnőtt hajra készült termékek. Ha már ilyen gyakran mossa a haját a leányka, talán érdemes ezeket használni még egy ideig.

fotó: pexels