Egészség

Fogyás éhezés nélkül: hús helyett tömje magát degeszre gombával, garantált a súlyvesztés

Az őszi kirándulásokat feldobja a gombagyűjtögetés, a megszerzett kincsekből aztán ízletes, egészséges ételeket készíthetünk!

Kevés kalória, sok tápanyag

A gombák egyik legvarázslatosabb tulajdonsága, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, ám kalóriát alig. Kilencven százalékuk víz, szinte semmi zsír nincs bennük, és szénhidrát is csak nagyon kevés. Bátran használjuk levesnek, köretnek, húsokhoz vagy mártásokhoz akkor is, ha fogyni szeretnénk. Csak a mennyiségre vigyázzunk, ha ugyanis egyszerre sokat eszünk meg belőle, könnyen megüli a gyomrunkat. Időseknek és gyerekeknek is kisebb adagot szedjünk, de mindenképpen érdemes nekik is adnunk a gombás ételekből, mert kiváló B- és D-vitamin források.

Fontos

A gombák fehérjéi nagyon hasonlítanak az állati fehérjékre, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. Vegetáriánusoknak ezért is érdemes rendszeresen gombát enniük.

Ne csak a kalaposat keressük!

„A kucsmagombának nem kalapja, inkább ráncos-redős süvege van, érdekessége, hogy ha kettévágjuk, belül üreges. Ízlés szerint megtölthetjük akár sovány csirkemellel, zsemlével, hagymával, petrezselyemmel és tojással, akár feta sajttal vagy aszalt gyümölccsel”– tanácsolja Kőszeginé Tóth Judit, a Zempléni Gombász Egyesület gombaszakértője. Szerinte nem csak a földön érdemes keresgélnünk, a fákon szintén érdekes kincsekre lelünk.

„Kevesen tudják, hogy a taplógombák között is akadnak nagyon finomak. Szárazabb időben terem például a sárga gévagomba, a fákon pillanthatjuk meg legyezőszerűen kiterülő kalapjait. Akár 15-20 kilósra is megnő, íze enyhén savanykás, de fokhagymás tejben kiáztatva finomodik az ízvilág, ezután kirántva olyan, akár a csirkemell! Egy másik különleges fajta a májgomba, nevét alakjáról és színéről kapta, megvágva pirosas-vöröses húsú, még az állaga is hasonlít a májéhoz. Ínyenc fogás, ha májjal készítjük el, de savanykás levest is főzhetünk belőle”– avat be a szakértő.

Gombák és ételek

  • Sárga rókagomba, vargánya: Készítsünk belőle tejfölös-paprikás pörköltet kölessel!
  • Lila pereszke: Íze erős, így mindenképpen más gombával együtt főzzük meg.
  • Nagy őzlábgomba: Pikkelyei könnyedén letörölhetők, megtisztíthatjuk a letapadt száraz levelektől egy kefével, de semmiképpen se áztassuk szét, mert veszít aromájából. Kaprosan-tejszínesen, héjában főtt krumplival, vagy gombakrémnek készíthetjük el.
  • Csiperke: Grillen, oregánóval ízesítve könnyű, diétás étel.
  • Laskagomba: A belőle készült csirkés leves különleges ízű, laktató diétás étel
  • Júdás fülgomba: A keleti ételek egyik fő alapanyaga, nagyon jól passzol az ázsiai fűszerekhez. Sütés előtt be kell áztatni, hogy ne legyen kemény, de így is ruganyos az állaga.
  • Szegfűgomba: Elkészítés előtt a tönk alsó részét dobjuk el, mert rágós, a többi részből finom gombás tésztát főzhetünk. A diétához teljes kiőrlésű tésztával együk.

Hogyan együk?

Reggelire: Gombás-sajtos melegszendvics, gombás rántotta, gombakrémes pirítós.

Tízóraira: Saláta párolt gombával, kukoricával, gombapüré friss zellerszárral.

Ebédre: Gombakrémleves pirított mandulával, kakukkfüves-májas májgomba*, gombás-csirkés tészta.

Uzsonnára: Aszalt szilvás, baconbe göngyölt kucsmagomba**.

Vacsorára: Fetával töltött gomba.

Receptek

Aszalt szilvás, baconbe göngyölt kucsmagomba

Válogassunk kisebb kalapú kucsmagombákat, és vágjuk ketté őket. Töltsünk mindegyikbe egy kisebb aszalt szilvát, és tekerjük őket egyenként baconbe. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, és süssük benne pirosra a bebugyolált gombafalatokat.

Kakukkfüves-májas májgomba

A csirkemájat forgassuk meg borsos lisztben, süssük meg egy kevés kukoricacsíra-olajban, és tegyük egy tűzálló edény aljára. Szeleteljük a májgombát apró darabokra, a vastag, pórusos részeket távolítsuk el. Váltott vízben áztassuk ki, majd egy kis fej apróra vágott vöröshagymán süssük meg. Adjunk hozzá kakukkfüvet, borsikafüvet és egy fél deci száraz bort, végül öntsük az egészet
a májra. Tálalásnál szórhatunk rá friss petrezselymet.

A májgomba kemény részét, ahol a fához kapcsolódik, mindig el kell távolítani, mielőtt megfőzzük.

5+1 tipp a gombagyűjtéshez

1. A gombagyűjtéshez mindig kosarat, semmiképpen se nejlonzacskót vigyünk magunkkal, ugyanis abban befülled, és könnyen megromlik a zöldség.

2. Ha kezdők vagyunk, először csöves gombákat (vargányákat) gyűjtsünk, a lemezes fajtákat kerüljük. A gyilkos galócát minden gyűjtőnek ismernie kell!

3. Gyűjtésnél a gombák testét úgy kell elválasztani a talajtól, hogy kicsavarjuk a tönkjüket, és a keletkezett mélyedést azonnal befedjük avarral.

4. A gombákat már az erdőben tisztítsuk meg a rájuk tapadó levelektől, földtől, de a tönk töve, bocskora, burokmaradványa ne károsodjon, ezek ugyanis fő ismertetőjegyei.

5. Csak olyan gombát gyűjtsünk azért, hogy aztán megegyük, amit már nagyon jól ismerünk. Ha határozás céljából is szedünk valamennyit, az legföljebb 2-3 példány legyen egyszerre. Ezeket a többitől elkülönítve (kis dobozban vagy alufóliában) gyűjtsük. Különösen vigyázzunk, ha idegen országban kirándulunk, az ott található gombák kísértetiesen hasonlíthatnak a hazai fajokra, de nem feltétlenül azonosak velük!

+1 Soha ne készítsünk el úgy ételt, hogy előtte nem ellenőriztettük a gombákat! Hétköznapokon a piacokon, a nagyvárosokban pedig munkaszüneti napokon is ellenőriztethetjük a gyűjtött gombákat a kijelölt gombavizsgáló helyeken.

Fotó: profimedia