Egészség

Diéta lemondások és bűntudat nélkül: a köreten bukik el a legtöbb fogyózó

Nem kell lemondanunk a finom ízekről, csak mert vigyázni szeretnénk az alakunkra. Inkább találjuk ki, mit mivel helyettesítsünk!

Kalóriaszegény köret

Mivel a burgonya gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, könnyen elhízhatunk tőle, ezért a legtöbb diéta tiltólistáján találjuk. Magas glikémiás indexe miatt ráadásul a szív- és érrendszeri problémák, az abnormális vérzsírérték vagy az aknék kialakulásáért is felelőssé tehető.

Van azonban megoldás: a répák családjába tartozó, alacsony szénhidráttartalmú paszternák! Igazi csemege, kinézetre nagyon hasonlít a fehérrépára, de az íze sokkal teltebb és édesebb. Remek alternatívája a krumplinak, s ahhoz hasonlóan nagyon sok ételhez felhasználható: süthetjük, párolhatjuk, pürésíthetjük, vagy sűríthetünk vele leveseket. Sőt, egy kis gyümölccsel és mézzel könnyedén édességet is varázsolhatunk belőle!

A zöldség magas rosttartalma bélrendszerünk karbantartásában is jó szolgálatot tesz, valamint folsav, kalcium, kálium, B1-, B2-, B3- és C-vitamin, vas és cink is található benne.

TIPP: Ha sóvárgunk egy kis csipsz után, reszeljük a gyökeret vékony szeletekre, és süssük ki kókuszolajban. Ez utóbbi fokozza az anyagcserét és segíti az elraktározott zsírsavak elégetését is.

Pörkölt, tarhonya nélkül

A magyaros konyhában szinte elengedhetetlen a tarhonya, a nokedli, a különböző tésztafélék. Amíg nem kóstoltuk, talán nem is sejtjük, hogy a csirkepaprikás, a marhapörkölt vagy a paradicsomleves hajdinával is ugyanolyan finom.

A keserűfűfélék családjába tartozó hajdina mind a candida-, mind a lúgosító és a gluténmentes diétát folytatók fontos eledele, a cukorbetegekről nem is beszélve. Ezt annak köszönheti, hogy zsírmentes, nem tartalmaz glutént, ellenben sok benne a B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint gazdag fehérjeforrás. Jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, ezen kívül magas rosttartalmának köszönhetően az emésztésünket is támogatja.

Legegyszerűbben elkészítve elég háromszoros mennyiségű vízben megfőzni, és köretként enni. Ha valami indiai ízek ihlette különlegességre vágyunk, fűszerezhetjük kurkumával, kaporral, pirospaprikával és sóval is. Gyakran használják liszt formájában, ebből készül a francia hajdinapalacsinta, a galette, az oroszok oly népszerű blinije és a japán tésztaféleség, a soba.

TIPP: A hajdinából ízletes reggeli eledelt is varázsolhatunk, ha összefőzzük meleg tejjel, mazsolával és egy csipetnyi fahéjjal.

Felejtsük el a péksüteményt!

Hirtelen ránk törő farkaséhségünket péksüteményekkel vagy gyorséttermi menük helyett inkább saját készítésű müzliszelettel csillapítsuk, amiből mindig tarthatunk magunknál párat!

A házi éhségcsillapítóba ráadásul biztosan csak az kerül, amit szeretnénk. Elkészítéséhez 175 gramm zabpelyhet keverjünk össze 50-50 gramm összeaprított aszalt szilvával, aszalt sárgabarackkal és datolyával. Hogy masszává váljon, adjunk hozzá 50 gramm olvasztott vajat, 3 evőkanál mézet és egy tojást. A tésztát nyomkodjuk egy tepsi aljába, és süssük 20-25 percig, majd vágjuk tetszőleges szeletekre.

TIPP: Az energiát adó szelet zabpehely helyett készülhet hántolt kölesből is, amit akár egy kis étcsokival vagy szezámmaggal is megbolondíthatunk.

Nagyi sütije másképp

Vonalaink védelmében a süteményekről is gyakran le kell mondanunk. Egy-egy marék olajos magvat azonban még megengedhetünk magunknak. Ha elegünk van a rágcsálásból, daráljuk le a mandulát, és liszt helyett ezzel süssünk piskótatésztát. Ehhez öt tojás sárgáját keverjük el két kanál nyírfacukorral, majd ízlés szerint adjunk hozzá vaníliát és reszelt citromhéjat. Ha ezzel megvagyunk, adagoljunk hozzá nyolc kanál őrölt mandulát, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket is óvatosan keverjük el a masszával. Tepsibe öntve kb. negyedóra alatt készre sül.

TIPP: A frissen sült süteményt kockázzuk fel, és öntsük le almaszósszal vagy bármilyen idénygyümölcsből készült öntettel.

Tévénézős rágcsálnivalók

Felejtsük el a hizlaló kekszeket, burgonyaszirmokat és ropikat! Kedvenc filmünk alatt ropogtassunk vékony csíkokra vágott sárgarépát, karalábét, zellerszárat, uborkát. Hogy még izgalmasabbá tegyük, készítsünk hozzá különböző szószokat. Ehhez egy pohár joghurtba nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, majd keverjünk hozzá kakukkfüvet és reszelt sajtot. Ha szeretjük az indiai ízeket, a joghurtot ízesítsük római köménnyel, gyömbérrel, sóval, borssal és korianderrel.

TIPP: Igazi ínyenc csemege a fűszeres sajtchips. A lereszelt sajtot fűszerezzük kedvünk szerint (például szerecsendióval, oregánóval, bazsalikommal), majd egy teflonserpenyőbe tegyünk kis halmokat és mindkét oldalukat süssük ropogósra.

Bonbon helyett gyümölcskockák

Gyorsan és könnyen készíthetünk magunknak ínycsiklandó falatkákat. Ehhez egy meghámozott banán négy oldalát vékonyan vágjuk le, majd szeleteljük egyenlő kockákra. Az így kapott darabokat hempergessük natúr kakaóporba vagy kókuszreszelékbe. Ha nincs időnk sütni, vendégváró csemegének is kiváló! Szintén egyszerű desszert az olvasztott étcsokoládéba mártott gyümölcs. Ehhez használhatunk epret, szőlőt vagy ananászt is. Válasszunk minél magasabb kakaótartalmú csokit, melyben kevés a cukor.

Fotó: shutterstock