Egészség

Lédús zsírégetők: őszi gyümölcsök robbantják le a felesleges hasi zsírt

Az őszi gyümölcsök fejlődésük alatt egész nyáron szívják magukba a nyári napsugarakat, így mire megérnek, tobzódnak a vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezek a lédús egészségbombák jelentős segítséget nyújtanak a fogyókúrában.

A hűvösebb hónapok vastag pulóverei jó ürügyet adnak arra, hogy kissé elengedjük magunkat, mivel ezek úgyis eltakarják a felesleget. A szezonális gyümölcsök segítségével azonban az őszi időszakban is megőrizhetjük nyári formáinkat, sőt, pluszkilókat is lefaraghatunk súlyunkból.

Miért jó a gyümölcsdiéta?

Csökkenti a súlyt.

Szépíti a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket.

Méregtelenít.

Jótékony hatással van az érrendszerre és az immunrendszerre.

Támogatja a bélműködést.

Alma

A legkönnyebben elérhető, nem drága és sokféle ízből, fajtából válogathatunk. Alacsony a kalóriatartalma, viszont akár már egy darab is eltelít belőle. Magas rosttartalma segít kitisztítani szervezetünkből a nehézfémeket. Kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaz. Rendkívül erős az antioxidáns hatása.

Jó tudni!
A hámozatlanul fogyasztott alma felgyorsítja az emésztést, így szorulás esetén ajánlott, a lereszelt gyümölcs viszont megkötő hatással van gyomrunkra, így hasmenés esetén jó így fogyasztani.

Érdekesség
Az ókori görögök csodaszerként használták.

Körte

Valamivel nagyobb a körte cukortartalma, mint az almáé, viszont a C-vitamin is több benne. Mivel kissé nehezebben emészthető, jól megdolgoztatja a bélrendszert, így ki is tisztítja azt. Jó a méregtelenítő hatása. Káliumot, magnéziumot, foszfort és kalciumot tartalmaz. Fogyasztó hatása annak is köszönhető, hogy jelentős a savtartalma, ami oldja a lerakódott zsírszöveteket.

Jó tudni!
Kutatások bizonyítják, hogy azok
a nők, akik napi 3 db körtét megesznek, sokkal kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe, mint akik elkerülik ezt a gyümölcsöt, mivel ennek hatására nem kívánják a kalóriadús ételeket.

Szilva

A szilvát már népi gyógyászatban is méregtelenítőnek, a bélrendszer kéményseprőjének használták, mivel
rendkívül jól tisztítja a szervezetünket, emellett kevés benne a kalória, ezért kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe. A szívünknek is jó barátja, mivel magas káliumtartalma szabályozza a szív ritmusát. A héja tartalmazza a legtöbb antioxidánst, ezért nem érdemes meghámozni.

Érdekesség
A szilvaevés az Álmoskönyv szerint is az egészséget jelenti.

Áfonya

A vörös és fekete áfonya rendkívül egészségesek, tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal. Baktériumölő hatásuk miatt a nőknek kifejezetten ajánlott felfázás ellen, emellett bőrszépítő és immunerősítő hatásuk is van. Alacsony a kalóriatartalma, és jelentősen fokozza a zsírégetést.

Jó tudni!
Az áfonya akár 73 százalékkal is képes csökkenteni a zsírsejtek számát, és megakadályozza a zsírsejtek újraképződését is.

Szőlő

A szőlő gyógyító gyümölcsként van nyilvántartva a természetgyógyászatban. Az összes fontos tápanyag megtalálható benne, amire a szervezetünknek szüksége van. Tele van rostokkal, ami támogatja és felgyorsítja a méregtelenítést, ráadásul a megfázásos betegségek gyógyításában is segít.

Jó tudni!
A magjából készült olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz, fájdalomcsillapító hatása mellett gyorsítja az anyagcserét.

Színek szerint is válogassunk!

A „Naponta ötször, minden színből!” kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyümölcsök kiválasztásánál azok színét is figyelembe kell venni.

Színük mutatja meg, milyen tápanyagok vannak bennük, így ha mindegyikből választunk legalább napi egy darabot, úgy mindazokhoz hozzájutunk, melyekre szüksége van a szervezetünknek.

Kék és lila: A bennük lévő fenol és antocián anyagok késleltetik az öregedés folyamatát, felturbózzák a memóriát, antioxidáns-tartalmuk segít megelőzni bizonyos ráktípusok kialakulását.

Zöld: A zöld gyümölcsökben lévő lutein és indol nevű anyagok jótékony hatással vannak a látásra, kalciumtartalmuk erősíti a csontokat, és segítenek legyőzni a rákos sejteket.

Fehér: Megőrzik a szív egészségét, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, segítenek a megfelelő koleszterinszint beállításában, nem engedik azt túl magasra emelkedni.

Sárga, narancssárga: Erős antioxidáns-tartalmuk támogatja a bőr megújulását. Sok C-vitamint tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, a szívet és a látást.

Piros: Likopin- és antociántartalmuk támogatják a húgyvezeték működését, a memóriát és a szív működését. A rák megelőzésében is jelentős szerepet játszanak.

Fotó: pexels