Ezotéria

Mikor, miért és mit üzennek az álmaink? Minden kérdésünkre választ kaphatunk éjjel

Amikor jót álmodunk, reméljük, hogy a jövőbe pillanthattunk be. A rémálmainkat pedig gyorsan elfelejtenénk.
álmok, ezotéria, üzenet

„Álomotthon, álomállás, álomférfi” — a csodás dolgok elé mindig az álom jelzőt tesszük. Ám azt is mondjuk, ha valami szörnyűség történik velünk, hogy „Rémálmaimban ne jöjjön elő!”. De vajon hogyan tudjuk megkülönböztetni, amikor valóban jósló álmot látunk, vagy ha a tudatalattink üzen? Az álomfejtés évezredes tudomány; a Bibliában ott van József története, aki megfejti a fáraó álmát, és már a XVIII. században jelent meg olyan könyv, amely az álmok jelentéséről szólt.

Talán nincs is olyan ezoterikus érdeklődésű ember, aki ne forgatta volna Krúdy Gyula híres Álmoskönyvét, de a pszichológusok is levonnak következtetéseket az álmainkból és az ott megjelenő szimbólumokból, ahogyan azt Freud is tette.

„Az álom — bár azt gondolnánk, csupán egy álmoskönyvet kell fellapoznunk — ennél sokkal nehezebben követhető terület — mondja Nagyidai Ildikó reikimester, tisztánlátó. — Sőt, egyenesen azt javaslom, hogy csak az kezdjen bele álomfejtésbe, aki az önismeret megfelelő fokán áll. Egy gyengébb lelkületű embert ugyanis könnyen kétségbeesésbe kergetheti, ha valamilyen negatív jelentést olvas ki az éjjel látott képekből. Például, ha valaki menyasszonnyal álmodik, az az álmoskönyv szerint közeli hozzátartozó halálát jelentheti. De egész más a helyzet, ha esetleg a családban esküvő várható, és a felfokozott várakozás miatt látunk menyegzőt álmunkban. Fontos, hogy a megérzéseinkre is hallgassunk, és ne az álmoskönyvben olvasott megfejtés szerint kezdjük élni az életünket, mert akár annyira megrettenhetünk, hogy bevonzzuk a negatív történést, amitől az álom miatt félünk.”

Nem pontosan azt jelenti

Az ezoterikus szakértő szerint azonban nem kell elvetnünk az álmoskönyv gondolatait, hiszen ezek egy adott nép, egy adott kultúra több száz éves megfigyelésein alapulnak. Ám mindig le kell fordítanunk a saját életünkre.

„Az álmok mindig segítőink, még akkor is, ha esetleg rémisztőek. Néhány évvel ezelőtt az egyik barátnőm azt álmodta, hogy a lánya egy vérrel teli tóban fuldoklik, és ő nem tudja kihúzni, kicsúszik a kezéből. Ám az álom úgy végződött, hogy a gyerek önmaga kievickélt a partra. A legtöbb szülő halálra rémülne, ha egy ilyen rémálma lenne, ám én elmagyaráztam, hogy a képek jelentése, hogy a gyermeke ugyan nehéz helyezetbe fog kerülni, amiben ő nem tud neki tevőlegesen segíteni, ám a maga erejéből végül mégis jól fog kikeveredni a bajból. És valóban, néhány hét múlva pontosan így történt.”

Választ kaphatunk éjjel

Gyakran előfordul, hogy egy álom nem jósol, hanem inkább a tudatalatti üzen általa. Vannak olyan események, történések, amiről azt gondoljuk, már megoldottuk, ám az álom mégis megmutatja, hogy dolgunk van még vele.

„Ha például egy kapcsolatban hárman vannak, előfordul, hogy a szerető folyton azt álmodja, hogy lezuhan, megütik vagy megölik. Az egója ugyan elhitette vele, hogy a férfi elhagyja majd a kedvéért a feleségét, hogy valójában szeretetet és figyelmet kap, de a tudatalattija pontosan megüzeni, hogy éppen a saját maga igényeit teszi félre, a valódi személyiségét megölik, félredobják.” Van, amikor az álmunk rémisztő képeket közvetít, ráadásul, akár már reggel szembesülünk azzal, hogy be is következhet a baj. Ha másképp gondolunk rá, nem kell feltétlenül katasztrófára számítanunk.

„Egy éjjel azt álmodtam, hogy nagy hó esett, elindultam az autómmal, megcsúsztam egy közeli pékség előtt, a kocsi fejreállt, de én sértetlenül szálltam ki belőle — meséli Ildikó. — Aztán megszólalt az ébresztőóra, kinéztem az ablakon, és fehér volt a táj: leesett abban az évben az első hó. Más lehet, hogy aznap inkább nem ült volna autóba, mert szörnyű előjelnek vélte volna ezt az álmot. Én elindultam, óvatosan vezettem, és sértetlenül odaértem a végcélomhoz. Ám az álmomból egyértelmű volt számomra, hogy egy nehéz helyzet előtt állok, ami fenekestül fordítja fel a világomat, de végül talpra állok.”

Az álmok akkor is nekünk szólnak, ha valójában egy szerettünkről szólnak; nekünk mutatnak meg valami fontosat. „Az álmok mindig segítő szándékkal érkeznek. Nem véletlen, hogy a tudatos álmodásnak is van már szakirodalma, ami arról szól, mit kell tennünk, hogy az elalvás előtt feltett kérdéseinkre választ kapjunk. De ez már egy magasabb szintje az álmaink használatának.”

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete