Ördögi körben
Sejtjeinknek üzemanyagra van szükségük, ezt a cukorból vagy a zsírból fedezik. Előbb a cukrot égetik el, és hozzá is szoknak, hogy a cukrot üzemanyagként kezeljék. Kialakul az ördögi kör: egyre több szénhidrátot veszünk magunkhoz, mert megkívánjuk, a zsír pedig elraktározódik szervezetünkben. Ez hízáshoz, de betegségekhez is vezethet. Míg valaha a zsírt tartották az elhízás első számú felelősének, mára kiderült, hogy inkább a szénhidrát az ok. Aki belebetegszik az egészségtelen táplálkozásba, annak természetesen szigorú diétát kell követnie. Aki viszont a vonalaira, illetve az egészségére szeretne vigyázni, annak érdemes jobban odafigyelnie a számokra, amelyek az adott étel szénhidráttartalmát jelzik, és gondosan kiporciózni az elfogyasztott adagokat.
Tippek
- Az ételek csomagolásán szerepel, hogy 100 grammjuk mennyi szénhidrátot tartalmaz. Ha lemérjük, mennyit fogyasztunk belőlük, megtudjuk, hány gramm szénhidrátot vittünk be a szervezetünkbe.
- A szénhidrátot olykor CH-nak jelölik. A mérésekhez érdemes beszereznünk egy a grammokat is mutató konyhai mérleget.
- Ha főzünk, mindent mérjünk le, az értékeket keressük ki egy szénhidrát táblázatból, és jegyezzük fel. Legközelebb már tudni fogjuk, hogy egy tányér rakott krumpliban hány gramm szénhidrát van.
Marhahúsos minestrone
Hozzávalók 8 tányér leveshez: 50 dkg marhalapocka, 20 dkg sárgarépa (16 gr), 20 dkg fehérrépa (10 gr), 20 dkg karalábé (14 gr), 20 dkg zellergumó (10 gr), 10 dkg brokkoli (2 gr), 1 fej vöröshagyma (4 gr), 2 gerezd fokhagyma, 4 dl paradicsompüré (16 gr), só, frissen őrölt bors, olívaolaj, 1 csokor bazsalikom, 1 ek. szárítitt kakukkfű, 1 ek, zsálya
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott marhalapockát, enyhén pirítsuk le, majd öntsük fel a paradicsompürével, 2 dl vízzel, adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Főzzük 1,5 órát. Közben hámozzuk a zöldségeket, kockázzuk fel apróra, a brokkoli kivételével adjuk a majdnem teljesen puha húshoz. Öntsük fel a levest, hogy ellepje a zöldségeket. takarékon főzzük puhára ezeket is, az utolsó 5 percben adjuk hozzá a kis rózsákra szedett brokkolit.
Egy adag szénhidráttartalma: 9 gr
Fokhagymás-kakukkfüves csirke kelbimbóval sütve
Hozzávalók: 1,2 kg egész csirke, 50 dkg kelbimbó (30 gr), 1 narancs (csak ízesítő), 1 fej vöröshagyma (csak ízesítő), 4 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, olívaolaj, 2 ek. szárított kakukkfű
A csirkét pucoljuk, mossuk meg, töröljük szárazra. Helyezzük tűzálló tálba, a hasüregét sózzuk, borsozzuk, tömködjük bele az alaposan megsikált, negyedelt narancsot, a felezett vöröshagymát. A fokhagymákat zúzzuk össze és oszlassuk el a mellrész óvatosan felhúzott bőre alatt. Szórjuk a pucolt kelbimbót a csirke köré és süssük 220 fokon 1,5 órát.
Egy adag szénhidráttartalma: 7,5 gr
Diós-sárgarépás szelet
Hozzávalók 10 szelethez: 15 dkg sárgarépa (12 gr), 15 dkg dió (18 gr), 5 dkg cukornak megfelelő édesítőszer, 10 dkg csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék (45 gr), 5 dkg vaj, 1 tk. sütőpor, 3 egész tojás, 1 dl tej (4 gr), 1 csapott ek. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt gyömbér, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 narancs lereszelt héja, csipet só
A hámozott sárgarépát vágjuk apróra, főzzük puhára, szűrjük le, villával törjük össze. A darált diót keverjük el a sütőporral, a liszttel, az édesítőszerrel, a fűszerekkel. Adjuk hozzá a felolvasztott vajat, a tejet és az elkevert tojásokat, a reszelt narancshéjat. Keverjük a tésztát simára, majd öntsük szilikonos őzgerincformába 180 fokra melegített sütőben 45 perc alatt süssük készre.
Egy adag szénhidráttartalma: 7,9 gr
Sajtkrémes-sonkás töltött gombafejek
Hozzávalók: 80 dkg tölteni való (24 gr), közepes méretű csiperke, 25 dkg krémfehérsajt, 20 dkg füstölt tarja, 2 dl natúr joghurt (10 gr), 1 tojás, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj
A gombák tönkjét távolítsuk el, ha szükséges pucoljuk a gombákat, ha szép a külseje, hagyjuk rajta a vékony, külső hártyát, ekkor csak mossuk. A krémfehérsajtot villával törjük össze, keverjük el a joghurttal, a tojással, az apróra vágott sonkával, a zúzott fokhagymával, a vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a gombákat sütőpapírral bélelt tűzálló tálra, sózzuk, borsozzuk a belsejüket, töltsük meg a sajtkrémmel, 220 fokra melegített sütőben süssük 25-30 perc alatt készre.
Egy adag szénhidráttartalma: 8,5 gr
Fotó: archív, gettyimages