Ezotéria

Hátborzongató csodák: másfél éves kicsi fiú holttestét rejti a magyar kőkoporsó

Vannak olyan események, amelyeket nem tud a józan ész, a tudomány megmagyarázni. Ezek az életünkben az igazi csodák!

Az átányi csodatévő kőkoporsó

A Heves megyei Átányban van egy titokzatos kőkoporsó, ami a többi sírtól eltávolodva, a gyalogúton, teljesen más tájolással bukkant a felszínre. Akik régóta Átányon élnek, azt mondják, a 70-es években még csak egy kis része állt ki a földből, majd egyre inkább kivehetővé vált a koporsó alakja. Egy másfél éves kicsi fiú holttestét rejti, aki a gazdag Bárczay családból származott, és út közben halt meg rejtélyes betegségben. Ezért kerültek földi maradványai a helyi temetőbe. Egyesek szerint a kőkoporsó szerencsét hoz és gyógyulást, míg mások úgy tartják, ez csak a tiszta lelkű emberek kiváltsága; akiknek sötét titkok nyomják a szívét, azokra átok sújt le. Egy legenda szerint egyébként a koporsó azért bukkant a felszínre, mert a kisfiú nem házasságból született, míg mások szerint sírrablók akarták kifosztani a szarkofágot, és a gyermek lelke ezért nem nyugodhat.

Gyergyószentmiklósi könnyező kép

2008. február 17-én a gyergyószentmiklósi Szűz Mária képen egy könnycsepp gördült végig, melyet aztán újabbak követtek. Az ikon története és fennmaradása önmagában is csoda, hiszen a jelenlegi templom őse egy szörnyű tűzben megsemmisült, és csupán két tárgy maradt sértetlen: az ikon és egy kereszt. Azok, akik közelről is megvizsgálhatták a táblaképet, állítják, hogy a könnyek olajos tapintásúak, rózsaillatúak, és gyógyító hatásúak.

Csodás jelenés

1858-ban tizennyolcszor jelent meg a Szűz Mária a Lourdes-i barlangnál és ezzel ez a francia kisváros lett a világ egyik leghíresebb zarándokhelye. Először az akkor 14 éves Bernadett a húgával és egy barátnőjével a barlangnál gyűjtött rőzsét, amikor az egyik sziklahasadékban meglátott egy fehér ruhás asszonyt. A két másik lány semmit nem vesz észre, de Bernadette elmondta édesanyjának a találkozást. Később többekkel is visszatér, a 18 alkalom közül előfordul, hogy többszázan látják a jelenést. Bernadette két kezével kaparja ki azt a forrást, ahonnan ma is sokak által csodatévőnek tartott víz fakad.

Bernadette később bevonult a nevers-i rendbe, 1879-ben halt meg, és 30 évvel később derült csak fény arra, hogy teste ellenállt az enyészetnek. Ma is olyan, mintha csak aludna. 1933-ban avatták szentté. Úgy tartják, a lourdes-i forrás csodás gyógyító erővel bír, eddig hivatalosan 68 gyógyulást jegyeztek fel a helyi egészségügyi hivatalban.

Ellenáll a halálnak

Az emberek számára talán az egyik legnagyobb csoda az, ha egy emberi test ellenáll a halál utáni enyészetnek. Erre is több példa van, és nemcsak külföldi, de magyarországi eseteket is találhatunk.

Magyarországon IV. Béla lányáról, Szent Margitról szól egy legenda, mely szerint holtteste ellenállt a halálnak. Margitot születésekor Istennek ajánlották szülei, ha megszabadítja az országot a törököktől. Egészen kicsi gyermekként, mindössze három évesen került a Domonkos-rendi nővérekhez és 12 évesen fogadalmat tett. Azt beszélték, képes volt a jövőbe látni, és ezzel nagyban segítette apja egész országot érintő döntéseit. Margit mindössze 29 éves volt, amikor meghalt, és három héttel halála után nem hogy oszlásnak nem indult a teste, de rózsaillatot árasztott.

Az egyik leghíresebb alvó szépség Rosalia Lombardo, aki a palermói kapucinusok múmiakriptájában nyugszik. A kislány két éves volt, amikor belehalt a tüdőgyulladásba, édesapja pedig egy orvost kért meg, hogy valahogyan őrizze meg a kicsi testét. A doktor valamilyen anyagot fecskendezett a lányka ereibe, és valószínűleg ennek köszönhető, hogy 1920 óta úgy néz ki, mintha csak aludna. Még a magas láztól nedves haja is ugyanúgy keretezi arcát és homlokát, mint egy alvóbabának. Arra, hogy fény derüljön arra, az orvos hogyan mumifikálta Rosalia kis testét, egészen napjainkig várni kellett, ugyanis a szakember két nappal később szintén meghalt. Most azonban családjának hagyatékából előkerültek a doktor jegyzetei, amelyből kiderült, többek között alkoholt, glicerint és cinket használt.

A legfrissebb csoda

A legfrissebb csoda, 2014. október 26-án, majd november 11-én történt a görögországi Rodoszon. Októberben egy Yalissosi templomban található, Mihály arkangyalt ábrázoló ikon kezdett el könnyezni. A hír hallatán azonnal a helyszínre érkeztek egyházi méltóságok, és megállapították a csoda hitelességét. Az ikont elszállították további vizsgálatokra, ám november 11-én egy, a templomban található kisebb Mihály arkangyal ikon is könnyezni kezdett. A festményeket vizsgáló csoport kizárta, hogy bármivel is – a tábla hátuljára rejtett szivaccsal, nedvességet vonzó festékkel – manipulálták volna a képet. A rodosziak úgy hiszik, a könnyező ikon valamilyen nagy változásra hívja fel a figyelmet, amely hamarosan bekövetkezik az emberiség történetében.

Fotó: Unsplash.com