Ezotéria

Csakra harmonizálás: otthon is elvégezhető feladatok tisztításhoz

Energiaközpontjaink összeköttetésben állnak egymással, így, ha az egyik kibillen az egyensúlyból, az bizony életünk minden területére hat.

Miért fontosak a csakrák?

„Mi magunk energialények vagyunk, és a jól működő csakrákon, azaz energiaközpontokon keresztül tudjuk az energiát felvenni, továbbítani vagy éppen leadni – mondja Szappanyos Orsolya kapcsolatterapeuta. – Ha tisztában vagyunk a csakráink működésével, vagy hogy éppen mely területen van elakadás, és a blokkokat feloldjuk, sokkal tudatosabb, harmonikusabb életet élhetünk.”

A testünkön egyes források szerint 88 ezer csakra van, a nyugati csakratan 7 fő csakrát különböztetnek meg. Ezek mindegyike az életünk más területeiért felelős, ha nem jól működnek, azt elakadások vagy betegségek mutatják.

A gyökércsakra

Hol helyezkedik el?: A gerincoszlop alján

Miért felelős?: A biztonság, a bizalom érzéséért, hogy félelem nélkül élhessünk, és szilárd alapokkal álljunk a talajon. Meghatározza az anyagi világgal való kapcsolatunkat, a testi léthez – például étkezéshez – való viszonyunkat.

Mi jelzi, ha baj van?: Pénzügyi gondok, táplálkozási problémák, függőségek, a csontok, fogak betegségei, rossz vérkeringés. Félelem a változástól, túlzott ragaszkodás a megszokott dolgokhoz. Takarítási mánia.

Hogyan harmonizálhatjuk?: Földeléssel, amely segít, hogy jobban kapcsolódjunk a természethez. A futás, a tánc vagy csak séta mezítláb a füvön.

A szakrális csakra

Hol helyezkedik el?: A nemi szerv és a köldök között

Miért felelős?: Az érzelmek, a szexualitás irányításáért. Az ösztönös örömökért, a férfi-nő viszonyban való életünkért. A bőség és gazdagság fogadásáért, az elengedés és a befogadás képességéért.

Mi jelzi, ha baj van?: Veseproblémák, szexuális zavarok, terméketlenség. A bűntudat, az irigység vagy a féltékenység jelenléte.

Hogyan harmonizálhatjuk?: A nők számára a hastánc nagyon jó gyógyír, illetve az ásványok közül a holdkő sokat segíthet.

A napfonatcsakra

Hol helyezkedik el?: A köldök felett két ujjnyira

Miért felelős?: A személyes akarat színtere. Segít meghatározni, hogy kik vagyunk, mit akarunk, és azt hogyan valósíthatjuk meg. Az önbizalmat, önbecsülést erősíti.

Mi jelzi, ha baj van?: Májproblémák, gyomorsavtúltengés, epebajok, látásproblémák.

Hogyan harmonizálhatjuk?: Irányítsuk a figyelmünket önmagunk belső folyamataira. A nap végén gondoljuk át a minket ért élményeket, és javítsuk ki azt, amit úgy érezzük, nem jól tettünk. Ne fukarkodjunk a dicsérettel se!

Szívcsakra

Hol helyezkedik el?: A mellkas közepén

Miért felelős?: A feltétel nélküli szeretetért. Túllépni a személyes határainkon, megélni a szeretetet, a szabadságot, az elfogadást. A szolgálat, a testvériség érzéséért.

Mi jelzi, ha baj van?: A szív-, a tüdő-, a bőrproblémák. Asztma, allergia, autoimmun-betegség. A szív- és érrendszeri bajok, cukorbetegség.

Hogyan harmonizálhatjuk?: A legnagyobb segítséget a testi érintés jelenti. Az ölelésnek gyógyító ereje van, Indiában például már gyermekkortól tanítják a masszírozást, az emberi érintés fontosságát.

Torokcsakra

Hol helyezkedik el?: A garat fölött

Miért felelős?: A kommunikációért, a kreativitásért, az önkifejezésért. Minden olyan megnyilvánu-lásunkért, amelyet a külvilág felé teszünk.

Mi jelzi, ha baj van?: Rekedtség, dadogás, pajzsmirigyproblémák, nagyothallás, felső légúti beteg-ségek. Túlműködésére utal a sok beszéd és a pletykálkodás.

Hogyan harmonizálhatjuk?: Ha túlműködik,
tanuljunk meg hallgatni, vonuljunk el csendtáborba. Ha nehezen fejezzük ki magunkat, írjunk naplót, vagy amikor egy konfliktushelyzetben alulmaradtunk, fogalmazzuk meg, mit kellett volna mondanunk.

A harmadik szem csakra

Hol helyezkedik el?: A homlok közepén

Miért felelős?: A belső látásért, a képekben való gondolkodásért, az intuíció, a fantázia világáért.

Mi jelzi, ha baj van?: Szemfájdalom, fejfájás, tanulási nehézség, feledékenység.

Hogyan harmonizálhatjuk?: Váltott
orrlyukú jógalégzés gyakorlásával, vagy a jobb agyféltekés rajzolással.

Koronacsakra

Hol helyezkedik el?: A fejünk tetején.

Miért felelős?: Az igazi megbocsátás megéléséért, a megvilágosodás állapotáért. Segítségével megértjük a világ működését.

Mi jelzi, ha baj van?: A központi idegrendszer zavarai, depresszió, céltalanság az életben, halálfélelem.

Hogyan harmonizálhatjuk?: Rendszeres meditációval, mely lenyugtatja, megtisztítja és harmonizálja a elmét.

Fotó: fotolia