Olasz paradicsomos fejtettbab-leves
Hozzávalók 4 tányérhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1-1 csokor friss zsálya, oregánó, kakukkfű
- 1 db babérlevél
- 1 szál szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg fejteni való bab
- 2 dl paradicsompüré
- 25 dkg koktélparadicsom (vagy 1 konzerv hámozott koktélparadicsom)
- 2 evőkanál olaj
- 1 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
- Az olajon puhára dinszteljük a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, a babérlevelet, a felkockázott szárzellert és a zúzott fokhagymát. Felöntjük a borral, és 10 percig főzzük.
- Beletesszük a megpucolt babot, a paradicsompürét és a koktélparadicsomokat egészben, vagy a paradicsomot kockázva.
- Felöntjük 8 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, és 30 perc alatt puhára főzzük a babot. Parmezánforgáccsal vagy más, reszelt kemény sajttal tálaljuk.
Leszámoltunk a napközis főzelékek rémével: így sűrítsen rántás és habarás helyett
Olaszos fejtettbab-leves tárkonnyal
Hozzávalók 8 tányérhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 50 dkg fejteni való bab
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 20 dkg cukkini
- 1 szem burgonya
- 2 cső kukorica
- 2 gerezd fokhagyma
- friss zöldfűszerek: pl. 1-1 kis csokor bazsalikom, kakukkfű, zsálya vagy oregánó
- 20 dkg paradicsom
- 2 dl paradicsomlé
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A felkockázott vöröshagymát puhára dinszteljük az olajon, majd beletesszük a babot, a meghámozott, kockákra vágott répát, a felkockázott cukkinit, burgonyát, a csőről késsel levágott kukoricaszemeket és a zúzott fokhagymagerezdeket.
- Hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd 10 percig dinszteljük a zöldségekkel.
- Beletesszük a felkockázott paradicsomot, a paradicsomlevet, és felöntjük bő 1,5 l vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk, és 30 perc alatt készre főzzük.
Fokhagymás zöldbabkrémleves
Hozzávalók 6 tányérhoz:
- 50 dkg zsenge zöldbab
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg natúr krémsajt
- 1 dl natúr joghurt
- só, frissen őrölt bors
- 10 dkg bacon
Elkészítés:
- A megpucolt, darabokra vágott zöldbabot 1 liter vízben feltesszük főni. Megsózzuk, megborsozzuk. Lefedve teljesen puhára főzzük.
- Amikor megfőtt, levesszük a tűzről, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a krémsajtot és a joghurtot, majd botmixerrel krémesítjük.
- Ha túl sűrű, adunk még hozzá vizet. Sóval, borssal ízesítjük, összeforraljuk, majd ropogósra sütött, feldarabolt baconnal tálaljuk.
Képek: Vrábel Kriszta
Négy kihagyhatatlan bográcskaja: a halpaprikástól a babos sertésraguig