Konyha

Leszámoltunk a napközis főzelékek rémével: így sűrítsen rántás és habarás helyett

A napközis főzelékek réme volt, holott, ha jól készítjük, a magyar konyha egyik specialitása. De léteznek egészségesebb változatai is a sűrítésnek.

Mitől lesz igazán jó?

A rántás nemcsak sűrít, ízekkel is gazdagítja az ételt. Részben a pirított liszt zamatával, részben a belekevert fűszerekkel, pirospaprikával, hagymával, petrezselyemmel, fokhagymával. Fűszerezhetjük tárkonnyal vagy akár kaporral is.
Nagy óvatosságot igényel, mert könnyen odaég. Ne figyeljünk semmi másra, amikor készítjük, és használjunk lángelosztót!

A meleg rántást hideg vízzel, a kihűlt rántást pedig meleggel (például az étel főzőlevével) engedjük fel, és a legjobb, ha kis méretű habverővel keverjük teljesen simára.
A rétesliszt kevésbé hajlamos a csomósodásra, mint a finomliszt, a kikevert rántás pedig inkább híg legyen, mint sűrű.

Habarjunk vagy szórjunk?

Habarásnál tejtermékekbe – tejfölbe, joghurtba, kefirbe – szórjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Hogy elkerüljük a csomósodást, ki kell egyenlítenünk a hőmérsékletet: a keverékhez adunk egy merőkanálnyit a forró ételből, jól összevegyítjük, és éppen csak kissé felforraljuk.

A szórást – staubolást – például raguleveseknél használhatjuk, amikor nem akarunk komolyabban sűríteni.

Saját magával, krumplival

Sűríthetjük az ételt saját magával is, vagyis: kiveszünk egy kisebb adagot a fazékból, simára tur­mixoljuk, visszaöntjük a levesbe, és elkeverjük.

Sűríthetünk úgy is, hogy néhány szem krumplit együtt főzünk a levessel, majd kiszedjük, összeturmixoljuk, és visszaöntjük az ételbe.

A gyümölcsleveseket a megfelelő ízű pudingporral is sűríthetjük. A vaní­liás vagy a tejszínes pudingpor mindegyik gyümölcs­leveshez jó.

Liszt helyett

Aki érzékeny a lisztre, sok mindennel helyettesítheti, pédául keményítővel. Ezt előbb fokozatosan adagolt hideg vízzel keverjük csomómentesre, öntsük az ételbe, és éppen csak főzzük össze, ne forraljuk!

Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, rizslisztet, amely nem csomósodik, és krémessé teszi az ételt, ráadásul gluténmentes.

A csicseriborsóliszt káposztafőzelékhez kiváló, a kölesliszt édes és sós ételekhez, a kukoricaliszt jellegzetes színt ad, a hajdinaliszt kissé dió ízű, a zabpehelyliszt jó sűrítő, és újabban az útifűmaghéj-liszt is népszerű.
A főzelékeket és a mártást reszelt sajttal is sűrűbbé tehetjük. A francia konyha reszelt vajas liszttel, vagy egyszerű beforralással sűrít. Az olasz konyha pirított kenyeret turmixol a krémlevesekbe, így a maradékot is remekül hasznosítja.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete