Konyha

Ági jelenti a piacról: végre itt a kovi-ubi korszak, de jelentősek az árkülönbségek

Az elmúlt két hétben megtörtént végre, amire annyit vártunk: hamisítatlan piaci hangulatban lehet részünk, és nemcsak a hétvége közeledtével, hanem akár egy keddi napon is.

Most olyan szinte minden piac, amilyennek lennie kell, amilyen volt az elmúlt évek megpróbáltatásai előtt, amilyennek megszoktuk és megszerettük. Tele van friss, hazai termésű, egészséges küllemű zöldséggel, gyümölccsel, csak győzzük kiválasztani a legszebbeket és megtalálni a legolcsóbbakat. Érdemes ilyenkor az eldugottabb, a „hátsó sorokban” lévő árusokat is felkeresni, néha jelentős árkülönbözetekre bukkanunk. Aki gyakran jár piacra, előbb-utóbb megismeri, kik a drágábbak, és kiknél kedvezőbbek általában az árak.

Az sem mindegy, melyik piacon járunk éppen. Meglepő, de nem mindig a belvárosi helyeken kérik a legtöbbet egy-egy kiló áruért. Célszerű olykor több időt szánni a nézelődésre, felderítésre, vásárlásra, de azt is el kell fogadnunk, hogy jelentősebb árcsökkenésre már nem számíthatunk. Bár mindig lehet szerencsénk, és kifoghatunk egy-egy kedvező akciót.

Barackáradat

Az eper lassan kifutóban, aki befőzni szeretne, siessen, mert szinte az utolsó pillanatban még szabadföldi magyar termést vásárolhat. A szeder, a málna és az áfonya ára még mindig a csillagokban van. Viszont egy helyen láttam a múltkor hiányolt egrest. Bár kevés, de ribizli is található néhány árusnál. A cseresznye, a meggy gyönyörű, érett, zamatos, és az ára sem nagyon magas már, 1000-3000 Ft között mozog. A dinnyék is szépek. Ami viszont meglepő, hogy hirtelen berobbant a baracktermés. Minden árus pultja roskadozik a kajszitól, az őszibarackoktól, a lapos barackoktól. Eljutottunk oda, hogy a szezonjuk elején járó barackok sok helyen olcsóbbak, mint a már lejáróban lévő eper. Aki szereti, most dőzsölhet, különösen, mert a kajszi kissé kiszámíthatatlan: vannak nyarak, amikor néhány hét alatt lecseng, máskor kitart tovább is.

Itt a karfiol, a tök, vége a zöldborsónak

Most is láttam szép paradicsomot 600 Ft-ért, holott átlagosan azért 1000-1500 az ára, sőt a savmentest 3300-ért adják, a Lucullust pedig változatlanul 2000 Ft körül. Egyre népszerűbb a koktélparadicsom, egyre több fajtája kapható. Lecsópaprika is elérhető áron kapható, és nemcsak ezért érdemes ezt választani, hanem azért is, mert vékonyabb a héja, könnyebben emészthető. Aki más zöldséggel is dúsítani szeretné a lecsót, könnyebb szívvel megteheti, sem a tök, sem a cukkini ára nem annyira magas már, mint néhány héttel ezelőtt. A karfiollevesnek sincs többé akadálya, és a legutóbbi hétvégén én is megfőztem az idei első tökfőzeléket, az egyik családi kedvencet. Érdekes, hogy nem is a tök a különösebben drága (1500 Ft körül), hanem az elmaradhatatlan kapor (általában 200-300 Ft egy csokor). Meglepő viszont, mennyire kevés volt idén a zöldborsó és a zöldbab, sokkal rövidebb volt a szezonjuk, mint máskor. Igaz, megjelent viszont a fejtőbab.

Koviubi-korszak

Vannak kihagyhatatlan nyári ételek. Ilyen a csöves kukorica is, biztató, hogy a múltkori 600 helyett már „csak” 400 Ft darabja. A még mindig fiatal karalábé is sok helyen lement 200-ra, ennél olcsóbb talán nem is lesz. Ideje viszont, hogy gondoljunk az egyik magyar gasztroslágerre, a kovászos uborkára, aminek kilója most már 6-800 Ft körüli áron elérhető. Kell még hozzá kapor, fokhagyma, amit a jól lesikált és oldalán bevágott uborkák közé teszünk egy nagyobb befőttes üvegbe. (Előbb persze levágjuk az uborkák végeit is.) Felforralt, langyosra hűtött sós vizet öntünk rá úgy, hogy teljesen ellepje, egy szelet kenyeret teszünk a tetejére, kistányérral lenyomjuk, és a napra tesszük. Három-négy nap alatt csodálatos savanyúság lesz belőle.

Fotó: Gettyimages

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete