Konyha

Ági jelenti a piacról: öröm most a főzés, elkényeztet a bőség

Az elmúlt hetekben, akárhányszor csak elugrottam egyvalamiért a standokhoz, mindig úgy alakult, hogy végül tele szatyorral tértem haza. Nem tudtam ellenállni a csábosan rám mosolygó áruknak.

Most öröm főzni

Legutóbb is csak egy kiló gyalult tököt terveztem vásárolni az elmaradhatatlan kaporral, de megállítottak a szép sárga kukoricacsövek, a gyönyörű paprikák, a szabadföldi hazai paradicsomok, amelyek íze össze sem hasonlítható az üvegháziakéval. Az árszínvonaluk változatos, de van hely, ahol elfogadható összegért vehetjük meg őket. Most érdemes lecsót, töltött paprikát készíteni, de nyersen is finomak a vacsorához. A barack-, a szilva-, a ringló- és az áfonyahalmok sem lettek kisebbek. Az áfonya ugyan még most sem olcsó, de az a szerencse, hogy fél kiló is tekintélyes mennyiség, egy áfonyás muffinhoz pedig nem kell több 20 dekánál. A cseresznye és a meggy már eltűnt, de a ribizli jól tartja magát, igaz, nem olcsón, átlagosan 2-3000 forint kilója. Figyeljünk kicsit oda a szederre is, most 2-3000 forint között mozog az ára kilónként, de egy remek szedres baracklekvár befőzéséhez fél kilónyi is bőven elegendő.

Különlegességek

A vállalkozó kedvű termelők nem elégednek meg a szokványos termésekkel, szeretik kipróbálni az újdonságokat, amelyek még nem túl gyakoriak Magyarországon. Éppen ezért kevesebb is van belőlük, így valamivel drágábbak az átlagosnál, egyszer-egyszer mégis érdemes bevenni őket a menübe. A hagyományos cukkinik mellé vegyünk ugyanannyi sárga változatot, karikázzuk fel, rakjuk jénaiba egymás mellé, adjunk hozzá szeletelt póréhagymát vagy újhagymát, fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, oregánóval, locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg reszelt füstölt sajttal, és tegyük sütőbe. Időnként a gömb alakú cukkini is feltűnik a pia­con, ezt darált hússal, gombával töltve, fokhagymás tejföllel meglocsolva süthetjük finomra. Az ánizsos ízű édesköményből egy darabot megpárolunk, és kész is a könnyű köret.

Tegyünk el télire paprikákból!

Ha könnyű ételekre, salátákra, hideg levesekre vágyunk, minden zöldség és gyümölcs kapóra jöhet ilyenkor, de állandó és hűséges kísérőink is felléphetnek új szerepben. Bármilyen grillvacsora, sült hús mellé, vagy akár magában is kellemes, hűsítő étel a görög saláta, vagy bolgár változata, a sopszka, amelybe hámozott uborkát, paprikát és paradicsomot kockázunk, vékonyra szeletelt lila hagymát forgatunk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A görögöt feta sajttal és olajbogyóval, a sopszkát jókora adag reszelt fehér sajttal, juhsajttal gazdagítjuk.

Most a kápia paprika ára is elfogadható. Sült változatának illata igazi balkáni életérzést csempész a konyhánkba. Rövid ideig elérhető a régi nyárvégek kedvence, a paradicsompaprika vagy pritamin, amelyet érdemes lenne újra felfedezni, mert csodás az íze. Töltve, ragukban, salátákban használhatjuk. Valamennyi paprikafajtából remek krémeket tehetünk el télre.

Érik a szőlő

Megkezdődött a szüret! Végre a hazai termésű csemegeszőlők is jelentkeznek a piacon, 800-2000 forint közötti áron. Csodás hidegtálakat alkothatunk a fürtökből többféle sajttal, diógerezdekkel kombinálva őket.

Kimagozva süthetjük a szemeket pitékbe, tortákba, főzhetjük túrógombócba, rizsfelfújtba, keverhetjük salátákba, készíthetünk belőlük lekvárt, de szirupot is préselhetünk. Ha van időnk, vegyünk részt egy-két szüreti mulatságon, kóstoljuk meg a mustot!

Fotó: Getty Images

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete