Pankómorzsás lazacsült narancsos kelbimbóval
Hozzávalók:
• 70-80 dkg lazacfilé (esetleg tőkehal vagy afrikai harcsa)
• só, frissen őrölt bors
• 15 dkg pankómorzsa
• 1 nagy csokor petrezselyem
• 1 kezeletlen héjú citrom
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 evőkanál olívaolaj
• 50 dkg kelbimbó
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 narancs
• 1 teáskanál őrölt szegfűbors
• 2 evőkanál olívaolaj
• 5 dkg törökmogyoró
1. Egy nagy teflonserpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajon, egy gerezd zúzott fokhagymával együtt ropogósra pirítjuk a morzsát. Hagyjuk kihűlni, ezután hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet és a citrom lereszelt héját is. Félretesszük.
2. A megtisztított, megmosott és szárazra törölt lazacszeleteket enyhén megsózzuk, megborsozzuk, kevés olívaolajjal lecsepegtetjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
3. Közben a körethez a kelbimbót megtisztítjuk, félbevágjuk, és nagy serpenyőben, olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt, erős lángon puhára sütjük-dinszteljük. Megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, majd ráfacsarjuk a narancs levét. Összemelegítjük.
4. A lazacot közvetlenül tálalás előtt, 160 Celsius-fokra melegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A szeleteket megszórjuk a ropogós morzsával, és a kelbimbóval tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta