Konyha

Főzzünk jókat olcsón: a sárgarépa és zeller is lehet a vacsora sztárja – Recept

Ilyenkor már ki vagyunk éhezve a primőrökre, de egyáltalán nem kell elfeledni a téli zöldségekket sem, mint a sárgarépa és a zeller. Vitamin van bennük, használjuk őket bátran!

Lila répa

Ki gondolná, de a sárgarépa régen egyáltalán nem volt sárga, vagy ha igen, inkább a citrom színére hasonlított. Termett viszont mindenféle színben: volt lila, vörös, barna, citromsárga és fehér. Évezredek óta ismerték, Iránból és Afganisztánból indult el hódító útjára. Hollandiai kertészek kísérleteztek vele sokat, amíg végre sikerült a gyönyörű narancsszínt előállítaniuk. Így akarták kimutatni hűségüket a XVI. században a Németalföld szabadságáért küzdő herceg, Orániai Vilmos iránt. Évszázadokig egyeduralkodó volt a sárgarépa, de mostanában megtalálhatjuk a piacokon a régi színes változatokat is, illetve termeszthetjük a kiskertben a Cosmic Purple (lila), az Atomic Red (vörös) és az Amarillo (citromsárga) fajtákat. Csodás tarkabarka salátát készíthetünk belőlük.

Illatos gumó

Ha túl nagy a gumó, fás lehet, ha szabályos, könnyebb hámozni. A zeller néhány hétig eláll a hűtőben, de csomagoljuk kilyukasztott nejlonzacskóba, mert kiszáradhat. A fagyasztást nem viseli jól. Egészséges, ha nyersen fogyasztjuk, de akár reszelve, akár felkockázva, akár szeletelve tesszük a salátába, locsoljuk le citromlével, mert megbarnul. Krémlevesnek kitűnő, és más levesekben is jó ízesítő. Tehetjük zöldségragukba paradicsommal, padlizsánnal, és készíthetünk belőle besameles, csőben sült zellert.

Tészta kisokos

Farfalle – masnitészta

Fusilli – orsótészta

Bucatini – hosszú metélt

Tagliatelle – hosszú metélt gombóccá tekerve

Cannelloni – tölthető csőtészta

Conchiglia – kagylótészta

Penne – rövid, bordás tollhegytészta

Pipe rigate – pipatészta

Húsgombóc sárgarépasalátával

Hozzávalók:
■ 60 dkg darált sertéshús
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 evőkanál frissen tört római kömény
■ só, frissen őrölt bors
■ 1 tojás
■ zsemlemorzsa
a répasalátához:
■ 60 dkg sárgarépa
■ kis csokor petrezselyem
■ 1 dl mogyoróolaj vagy szezámolaj
■ 1 dl olívaolaj
■ 2 evőkanál fehérborecet
■ 1 teáskanál frissen facsart citromlé
■ 2 evőkanál méz
■ 1 teáskanál őrölt fahéj
■ 1 teáskanál frissen tört római kömény
■ csilikrém
■ 1 gerezd fokhagyma

A darált húst elkeverjük a tojással, az aprított fokhagymával és hagymával, római köménnyel, sóval, borssal fűszerezzük. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyit felvesz. 30 percre félretesszük pihenni. A répákat meghámozzuk, daraboljuk, és csíkokra vágjuk. Kevés, sós vízben puhára pároljuk a répát, majd leszűrjük.
Az olajakat elkeverjük, hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, a csilikrémet, az ecetet, a citromlevet, az aprított fokhagymát és petrezselymet. Az öntetet a lecsöpögtetett répához keverjük.

Zellercsipsz tengeri sóval, színes borssal

Hozzávalók:
■ 1 kg zeller
■ tengeri só
■ durvára őrölt színes bors
■ olaj a sütéshez

A zellert meghámozzuk, és olyan vékonyra szeleteljük fel, amilyen vékonyra csak tudjuk. Ha van kenyérszeletelő gépünk, vágjuk azzal a legvékonyabb, sonkavágó fokozaton. Felforrósítjuk az olajat, adagonként ropogósra sütjük a zellerkarikákat. Konyhai papír törlőkendőre szedjük, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük. Sózzuk, borsozzuk. Snacknak vagy akár köretnek kínáljuk.

TIPP

Majonézes, paradicsomos vagy paprikás mártogatóst is kínálhatunk hozzá. Köretként rántott csirke vagy pulyka mellé finom.

Kakukkfüves réparagu fusillivel

Hozzávalók:
■ 60 dkg sárgarépa
■ 50 dkg fusilli tészta
■ 5 dkg vaj
■ 1,5 dl száraz fehérbor
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ 1 teáskanál szárított kakukkfű
■ extra szűz olívaolaj

A sárgarépákat meghámozzuk, felkarikázzuk. Az apróra kockázott hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, majd a karikázott répát. Sózzuk, borsozzuk, pár percig pirítjuk a répát, majd felöntjük a fehérborral és 1 dl vízzel. Belekeverjük a kakukkfüvet, puhára pároljuk a répát. Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. A réparaguban elkeverjük a vajat, majd hozzákeverjük a lecsöpögtetett tésztát, és azonnal tálaljuk. Karakteres ízű reszelt sajtot kínáljunk hozzá.

Snidlinges sertésszűz zellerpürével

Hozzávalók:
■ 80 dkg sertésszűz
■ 1 csokor snidling
■ kis csokor petrezselyem
■ 3 dl tejszín
■ olaj
■ 60 dkg zeller
■ 20 dkg krumpli
■ 5 dkg vaj
■ 1-1,5 dl tej
■ só, frissen őrölt bors

A zellert és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főni. Mikor megpuhult a zeller és a krumpli, leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejet. (Vigyázat, kevesebb tejet vesz fel, mint a hagyományos krumplipüré). Sózzuk, borsozzuk. A szűzből 2-3 cm vastag szeleteket vágunk. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket, majd kevés zsiradékon hirtelen pirosra sütjük mindkét oldalukat. A megsült hússzeleteket félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk az aprított snidlinget és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt, forralva besűrítjük a szószt, majd visszahelyezzük a hússzeleteket.

Fotó: pexels