Konyha

Kerti sütögetés: nem várt trükkel lesz tökéletesen tiszta a grillsütő és a bogrács

A szabadban, kertben, teraszon készült ételeknek nincsen párja. Bármit pácolhatunk és grillezhetünk, legyen az hús, sajt, pizza, lepény, zöldség, gyümölcs, ám az igazi siker titka a makulátlan sütőfelületeken is múlik.

Több veszély leselkedik ránk

Egy jól sikerült, hosszúra nyúlt kerti parti után nem biztos, hogy marad kedvünk, erőnk mindent alaposan megtakarítani magunk után, és anélkül pakoljuk el a  sütési-főzési kellékeket. Csakhogy ez a következő használatnál megbosszulhatja magát, mert sokkal nehezebb boldogulni vele. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a grillrácsra rakódott maradékok baktériumokat, penészgombákat rejtegethetnek, ami káros az egészségünkre, sőt a vörös húsból származó fekete darabkák némelyike rákkeltő anyagokat tartalmazhat. Az avas olaj vagy az égetett pác íze is levon a kulináris élvezetekből.

A súlyosan szennyezett grill ugyanakkor tűzveszélyes is lehet, ugyanis a régi, lerakódott zsírréteg könnyen lángra kaphat. Ráadásul a fennmaradt szennyeződések befolyásolják a grill teljesítményét, megakadályozva, hogy elérje és megtartsa a megfelelő hőmérsékletet.

Mi kell az alapos tisztításhoz?

• Az egyik legfontosabb „hozzávaló” egy jó grillkefe. Hosszú és masszív fogantyújának köszönhetően remekül lehet vele dolgozni, és a sörtéi jól illeszkednek a különböző rácsokhoz. Arra azonban figyeljünk, hogy a rozsdamentes acél rácsok könnyen karcolódnak, ezért azokhoz kizárólag erre az anyagra tervezett terméket használjunk, akárcsak az öntöttvas grill esetében. A drótkefe súlyosan károsíthatja a felületet, ezért ahhoz merev, de lágyabb ecsetet javasolnak a szakemberek.
• A grill- vagy BBQ-kaparók is nagy segítséget jelentenek – kizárólag ezekkel dolgozzunk zománcozott felületeteken, de ugyanúgy bevethetjük öntöttvas és rozsdamentes acél rácson is.

Takarva egyszerűbb

Érdemes befektetünk egy jó grilltakaróba, hogy megvédjük a grillezőt az időjárás viszontagságaitól, különösen, ha a szabadban tároljuk. Keressünk olyan tartós, időjárásálló anyagból készült fedelet, amely megfelelő formájú, és teljesen lefedi a sütőt. Azok a legjobbak, amelyek valamilyen szellőzővel rendelkeznek, mivel csökkentik a páralecsapódás esélyét.

Ne feledjük, a nedvesség rozsdát szül!

Lapos tetejű sütőlap

Mivel a szerkezet lapos, rácsszerű felülettel rendelkezik, a tisztítása némileg egyszerűbb, mint a gáz- vagy szenes grillsütőé. Itt is jobb azonnal, a sütés után belefogni a takarításba úgy, hogy első lépésben az ételdarabokat, maradék zsírokat és olajat távolítjuk el. A makacs darabokra öntsünk egy kis forró vizet, hogy fellazuljanak, majd kaparjuk le. A következő lépés az, hogy egy puha ronggyal áttöröljük a tetejét, majd növényi olajjal átitatott törlővel átmegyünk rajta. Csak néhány percre kapcsoljuk vissza a grillt közepes lángra, ami segít megelőzni a rozsdásodást, és megőrzi a felület tapadásmentességét.

Faszenes grill

Ürítsük ki a hamut a grill hamugyűjtőjéből vagy az aljáról, ugyanis a felgyülemlett pernye elzárhatja a grill szellőzőnyílásait, és megnehezítheti a hőmérséklet szabályozását. Ezután tisztítsuk meg a még meleg grillrácsokat egy grillkefével. Végül alaposan dörzsöljük le olajba mártott ronggyal vagy papírtörlővel. A külső felülethez használjunk rozsdamentes acélra is alkalmas tisztítószert és mikroszálas kendőt.

Gázgrill

Először állítsuk magas hőfokra a grillt, és hagyjuk melegedni néhány percig, mert ez kellően fellazítja a ráégett szennyeződéseket. Ezután kapcsoljuk ki, és hagyjuk egy kicsit lehűlni, mielőtt a grillkefével lekaparnánk az ételmaradékokat. Majd mártsunk egy összehajtott papírtörlőt növényi olajba, és fogó segítségével dörzsöljük át a már sima, tiszta felületet. Ez a művelet megakadályozza, hogy a következő használatkor az étel azonnal leragadjon, és gyorsabban meg is tudjuk majd tisztítani. Nagyon koszos felület esetén egy nagy vödör mosogatószeres vízre is szükségünk lehet, amibe pár órára beáztatjuk a rácsokat. A grill belső részét grillkefe és a speciális kaparó segítségével varázsoljuk tisztává. Amennyiben azt látjuk, hogy a rács felületéről különböző méretű darabkák leváltak – és ezek nem a megégett ételek –, cseréljük le, mert roppant egészségtelen ilyen eszközön ételt készíteni.

Durván leégett maradék a bográcsban?

Akár pörkölt, akár leves készül benne, a kondért is minden főzés után el kell mosni. Fontos, hogy ne tegyünk kárt a felületben, ha az esetleg leégett, makacsul odaszáradt ételmaradékot kell felszedni, tehát ne dörzsöljünk, inkább vessük be az ecet, só és szóda kombinációját. Öntsünk ecetet a bográcsba, majd rakjunk hozzá 1-2 evőkanál sót, és addig kevergessük, amíg fel nem oldódik. Tegyük fel a tűzre, és amikor felforrt a lé, adjunk hozzá 2 evőkanál szódavizet. Csökkentsük a hőt annyira, hogy ne forrjon, csak gőzölögjön. Ez a  módszer tökéletesen megtisztítja az üstöt belülről, amit végül csak folyóvíz alatt kell átöblíteni.

Gyorssegély hagymával

A grillszakértők azt mondják, hogy egy fél nyers hagymával is átdörzsölhetjük a rácsokat. A savas hagyma felszívja a zsírt, valamint minden apró szennyeződés- és szénfoltot eltávolít.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete