Konyha

Már itthon is szupersztár a „szegények vaja”: ismerkedjünk meg az avokádóval!

Ma már szinte bárhol beszerezhető ez a vajas húsú, nagyon egészséges termés. Édes és sós fogásoknak egyaránt alapanyaga lehet. Nézzük, mi mindent készíthetünk belőle!

Melyik „aligátort” válasszam?

Színe a sötétzöldtől a barnás liláig terjed, belsejében nagy, kemény mag rejtőzik. Tíz-húsz méter magas fákon terem, főként Mexikóban, Peruban, Kolumbiában és Spanyolországban. Latin-Amerikában ősidők óta alapélelmiszer, az avokádó a „szegények vaja”. Az Antillákon cukorral, rummal szervírozzák, Marokkóban tejjel, cukorral és néhány csepp narancsvirágvízzel itallá keverik, Amerikában jégkrémet csinálnak belőle. Aligátorkörtének is nevezik, találóan utalva a külsejére.

Ha hosszúkás a nyaka, ízletesebb, mert tovább hagyták érni a fán. Tapintással tudjuk felmérni, elég érett-e: keményen éretlen, ha túl puha vagy barna foltos, akkor már romlott. Ha túl korán vesszük meg, szobahőmérsékleten 2-3 napon belül megérik. Hűtőbe viszont ne tegyük, mert megáll a folyamat. Hámozva barnulni kezd, ezért citromlével kell lecsepegtetni. Ha megmarad a fele, a magját hagyjuk benne, locsoljuk meg citromlével, és lefóliázva tegyük a hűtőbe. Mivel a sótól is barnul, az ételeket az utolsó pillanatban sózzuk. Persze így is fogyasztható, csak nem olyan szép látvány, mint élénk zölden.

Mártogatós, tésztafeltét, fagyi

Az azték eredetű, népszerű guacamole alapreceptje szerint a héjából kifejtett gyümölcshúst villával összetörjük, citrom- vagy lime-lével meglocsoljuk, fokhagymával, lila hagymával, sóval, borssal ízesítjük. Van, aki paradicsomot, majonézt, tejfölt is kever hozzá, és a fűszerezést korianderrel, mentával, provence-i fűszerkeverékkel, csilivel, mustárral, bazsalikommal, balzsamecettel, Tabasco-szósszal vagy akár tormával variálja. A krémet tortilla chipsszel, zöldségekkel mártogathatjuk, pirítósra kenhetjük.
A félbevágott avokádó magjának helyét kitölthetjük ráksalátával, sonkával, tonhallal, feta sajttal, így jól fest a tálakon. Ha darabokra vágjuk, feldobhatjuk a tésztás vagy csirkés salátát, és a rizsköretbe is tehetjük. Ezenkívül édes krémeket, fagylaltokat, smoothie-kat is készíthetünk a húsából.

Leves is lehet belőle!

Főzni nem jó, mert megkeseredik az íze. Mégis készíthetünk belőle levest: ehhez főzünk egy hagyományos húslevest, majd amikor már nem forró, belekeverjük egy avokádó összeturmixolt felét, a másik felét pedig kockákra vágva adjuk hozzá.

 

Segíti az emésztést és a vérkeringést

Telítetlen zsírsavakban gazdag, és sok B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium és magnézium is található benne. Serkenti a vérkeringést, lassíthatja az öregedést és hatásos levertség, fáradtság ellen. Az aztékok ezen tulajdonságai miatt is tartották vágykeltőnek, afrodiziákumnak. Emellett segíthet az emésztési zavarokon és jót tesz a szemünknek, a csontjainknak is. Olaja a szépségipar egyik kedvence, mert táplálja, puhítja és fiatalítja a száraz, öregedő bőrt.

Avokádós majonéz

Villával összetörünk egy avokádót, meglocsoljuk 1 evőkanál citromlével. Apránként hozzáadunk 2 evőkanál tejet, 1 teáskanál csípős mustárt és néhány csepp Tabasco-szószt, végül ízlés szerint megsózzuk.

Fotó: adobestock