Konyha

Főzzünk jókat olcsón az unokáknak: a legjobb répatorta receptek egy helyen

Nálunk az elmúlt tíz évben vált ismertté, de az angolszász világban régóta népszerű. Aki megkóstolja, nem fogja kitalálni, hogy répából készült.

Kávézók kedvence

Történetére többféle magyarázat keletkezett. A középkorban már használták a répát süteményekhez a cukortartalma miatt. Ez aztán feledésbe ment, csak a 20. század második felében jutott újra eszébe az angol háziasszonyoknak, amikor a háború után nagy szükséget szenvedtek mindenből, ami a süteményekhez kellett. A répatorta nemcsak finom volt, hanem egyszerű volt elkészíteni, így Amerikába is hamar eljutott. Ott amúgy is kedveltek a gyümölcskenyerek, tehát nem is keltett akkora megrökönyödést, mint nálunk, akiknek a sárgarépa sok esetben a főzelékkel azonosult. Amerikai kávézók kezdték forgalmazni a 60-as években, és akkora sikert aratott, hogy egy idő után az állandó választékukba is bekerült.

Egészséges csemege

Nem futott volna be akkora karriert a répatorta, ha nem kerül bele az egészséges táplálkozás egyre növekvő divatáramlatába. Tésztája különleges, könnyű, kevesebb liszt és cukor kell hozzá, van olyan változata is, amelyhez tojás sem kell. Elkészítése hasonlít a gyümölcskenyerekéhez, előbb elkeverjük a folyékony anyagokat, majd belevegyítjük a szárazanyagokat és az ízesítőket. Készülhet belőle hagyományos torta, amelyet általában könnyű krémekkel töltünk, vagy cukormázzal bevont gyümölcskenyér, esetleg muffin. A répát érdemes előre lereszelni, és a levét a gyúrás előtt kinyomkodni, hogy ne áztassa el a tésztát. Remekül kombinálható más gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, ananásszal, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, valamint dióval, mandulával. Ízesítői közül nagyon kedvelt a gyömbér, a narancs- és citromhéj, a fahéj, a szerecsendió, de még az ánizs is.

Citromos répatortácskák

Hozzávalók:
■ 3 tojás
■ 18 dkg barna cukor
■ 1,5 dl joghurt
■ 3 dl olaj
■ 20 dkg reszelt répa
■ 15 dkg aprított barack
■ 36 dkg liszt
■ 1 csomag sütőpor
■ 1 citrom reszelt héja
a krémhez:
■ 1 csomag vaníliás pudingpor
■ 0,4 dl tej
■ 10 dkg cukor
■ 3 dl hideg tejszín
■ 1 evőkanál zselatin + 1 dl víz
■ 1-2 citrom leve és reszelt héja

A tojások fehérjét a barna cukor felével habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével kihabosítjuk. Az olajjal, joghurttal, reszelt répával és barackkal elkeverjük. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. A szárazanyagokat elvegyítjük, és összedolgozzuk a masszával. A tepsit papírral kibéleljük, a masszából 1,4 cm vastag lapot kenünk, és 170 fokos sütőben megsütjük. Akkor jó, ha nyomásra kissé rugalmas. Kihűlés után lehúzzuk a papírt. 12 kis formával vagy csészével 24 korongot vágunk a tésztából. A csészéket kibéleljük sütőpapírral, az aljukra
1-1 korongot helyezünk, erre töltjük a krémet. A pudingport a tejjel és a cukorral sűrű krémmé főzzük, belekeverjük a citromok levét és héját, és kihűtjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt pudinggal elkeverjük. A zselatint a hideg vízben megáztatjuk, olvadásig melegítjük, a krémből egy kanálnyival lehűtjük, és visszakeverjük a krémbe, majd a formákba öntögetjük. Ráhelyezzük a másik korongot. Hűtőbe tesszük dermedni, majd kiborítjuk a formából, és mini marcipánrépákkal, tejszínhabbal díszítjük.

Répás-málnás alagút

Hozzávalók:
■ 32 dkg liszt
■ 20 dkg cukor
■ 1 csomag sütőpor
■ 4 tojás
■ 1,5 dl tejföl
■ 3 dl olaj
■ 10 dkg darált mogyoró
■ 1 nagy csipet só
■ 24 dkg reszelt répa
■ 15-20 dkg málnalekvár
a mázhoz és a díszítéshez:
■ 25 dkg porcukor
■ 2 evőkanál forró víz
■ 1 kiskanál citromlé
■ pisztácia

A tojásokat a cukorral laza habbá verjük, majd a sárgáját az olajjal, a tejföllel és a reszelt répával elkeverjük, végül a habot óvatosan beleforgatjuk. A szárazanyagokat összevegyítjük, majd beleforgatjuk a masszába. Két őzgerincformát kikenünk, kilisztezünk, háromnegyedéig megtöltjük a masszával. 180 fokra előmelegített sütőben először 20-25 percig, majd 165 fokon készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, a formából kiborítva vízszintesen félbevágjuk, és a málnalekvárral megtöltjük. Cukormázzal bevonjuk, és apróra vágott natúr pisztáciával díszítjük.

Marcipános répatorta

Hozzávalók:
a tésztához:
■ 25 dkg reszelt répa
■ 18 dkg cukor
■ 2 tojás
■ 1,2 dl olaj
■ 1 csomag vaníliás cukor
■ 1 reszelt alma
■ 1 mokkáskanál szódabikarbóna
■ 1-1 csipet só és fahéj
■ 6 dkg darált dió
■ 18 dkg liszt
a krémhez:
■ 0,4 dl tej
■ 1 csomag vaníliás pudingpor
■ 1 citrom reszelt héja és leve
■ 30 dkg margarin
■ 25 dkg porcukor
a díszítéshez:
■ 60 dkg marcipán
■ narancssárga és zöld ételszínezék
■ porcukor a nyújtáshoz

A tészta hozzávalóit elkeverjük, egy 25×20 cm-es téglalapformát kikenünk, kilisztezünk, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük. Ha langyosra hűlt, átlósan 2 háromszögre vágjuk, répaformát faragunk belőle. A krémhez a pudingport a tejjel sűrű kémmé főzzük, lehűtjük. A porcukrot a puha margarinnal és a citrom levével és héjával kihabosítjuk, a pudinggal jól kikeverjük. A két tortaformát félbevágjuk, megtöltjük és körbekenjük. Hűtőbe tesszük. A marcipánt beszínezzük, porcukorral hintett asztalon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és a tortákat beburkoljuk vele. A felesleges részeket levágjuk, a zöld leveleket egy kevés vízzel ráragasztjuk. A répa és a levél erezetét kés fokával nyomhatjuk a tortába.

Fotó: archív