Pillanatok alatt kész
Gyümölcslevest meggyből, almából, áfonyából, barackból, dinnyéből, ribiszkéből, málnából, szederből is készíthetünk. Frissebb lesz az íze, és jobban benne maradnak a vitaminok, ha a gyümölcsöt nem főzzük, hanem turmixoljuk, és joghurttal vagy tejszínnel elkeverjük. A sűrítéshez jók a pudingporok is. Vaníliás, epres vagy tejszínes pudingport kikeverhetünk tejszínnel, és fokozatosan hozzáönthetjük a leveshez.
Spanyol érzés
Könnyű nyári ital a spanyol sangria, és a melegben jobban is esik, mint egy erős alkohol. Készen is kapható, de magunk is összeállíthatjuk. Alapja egy könnyű, édeskés vörösbor, amelyet déligyümölcsökkel – citrom, lime, narancs –, illetve a szezon gyümölcseivel dobhatunk fel. Tehetünk bele szőlőt, almát, őszibarackot, nektarint, sárgadinnyegolyókat. Hagyjunk időt, hogy az ízek összeérjenek, és kancsóból vagy bóléstálból kínáljuk, sok jégkockával.
Sangrialeves
Hozzávalók:
■ 4 dl száraz vörösbor
■ 1 alma
■ 1 kemény húsú nektarin
■ 2 narancs
■ negyed sárgadinnye
■ cukor vagy méz
■ 1 rúd fahéj
A bort elkeverjük 4 dl vízzel és egy narancs kifacsart levével. Hozzáadjuk a fahéjat, ízlés szerint a cukrot vagy a mézet. Felforraljuk. A gyümölcsöket (ha szükséges, hámozva) felkockázzuk, és a borhoz adjuk. Takarékon forralva főzzük 10-15 percig, amíg a gyümölcsök megpuhulnak. Tálalás előtt teljesen hidegre hűtjük.
A nektarin
A görög mitológia isteni nedűjéről kapta nevét a keresztezéssel létrehozott gyümölcs. Az őszibaracknak, a szilvának és a mandulának is rokona. A múlt század közepén kezdtek kísérletezni a szilva és az őszibarack keresztezésével, és nemesítették ki a szőrtelen barackot, vagyis a nektarint. Azon kívül, hogy kellemesebb kézbe fogni, még számos előnye van, például sokkal tartósabb, hűtőben akár 3 hétig is eláll. Rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz, kalciumot, káliumot, szelént, magnéziumot. Szívbetegeknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása.
Bazsalikomos uborkaleves
Hozzávalók:
■ 1 nagyobb kígyóuborka
■ 2 dl natúr joghurt
■ 3 dl tej
■ só, bors
■ kis csokor friss bazsalikom
Az uborkát meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, 10 percig hagyjuk állni, hogy levet engedjen. (A levet nehogy kiöntsük!) Elkeverjük az uborkát a joghurttal, a lével és annyi tejjel, hogy leveses állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az apróra vágott bazsalikomot. Hidegre hűtjük.
Paprikakrémleves
Hozzávalók:
■ 50 dkg kápiapaprika
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 dl száraz fehérbor
■ 1 liter zöldséglé
■ extra szűz olívaolaj
■ só, bors
■ 1 dl tejszín
a kenyérrúdhoz:
■ 4 szelet fehér kenyér
■ olívaolaj
■ szárított zöldfűszerek vegyesen (kakukkfű, oregánó stb.)
■ tengeri só
A csumákat kiszedjük, majd a paprikákat 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Ha teljesen kihűltek, lehúzzuk a héjukat. A hagymát felkockázzuk, olívaolajon kis lángon kezdjük pirítani, és mikor már üveges, ráöntjük a bort. 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt paprikát is. Felöntjük 1 liter zöldséglével, lefedve főzzük 25 percig, majd turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tejszínt. Felforraljuk, majd lehűtjük a levest.
A kenyérrúdhoz hasábokat vágunk a kenyérből. Egy serpenyőt felhevítünk, öntünk bele kevés olívaolajat, beletesszük a szárított zöldfűszereket, sót. Kicsit megpirítjuk a fűszereket, majd beletesszük
a kenyérrudakat, és enyhén megpirítjuk őket. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat.
Sárgadinnyeleves mentacukorral
Hozzávalók:
■ 50 dkg sárgadinnye belseje
■ 1 őszibarack
■ 1 narancs
■ 1,5 dl tejszín
■ cukor vagy méz
a mentacukorhoz:
■ 5 dkg kristálycukor
■ 1 csokor friss menta
A felkockázott dinnyét mély tálba tesszük, hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott barackot, a narancs kifacsart levét és a tejszínt. Összeturmixoljuk, adunk hozzá annyi vizet, hogy megfelelő krémleves állaga legyen, majd mézzel vagy cukorral ízesítjük. Nagyon hidegre hűtjük. Közben elkészítjük a mentacukrot: a mentát megmossuk, és teljesen megszárítjuk.
Mozsárba tesszük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a mozsártörővel erős, körkörös mozdulatokkal összetörjük, amíg a menta teljesen el nem tűnik, a cukor pedig kristályos marad, de zöldre színeződik. Sütőpapírra szétterítjük a cukrot, hogy egy kicsit száradjon, majd tálaláskor megszórjuk vele a levest.
Fotó: archív