Konyha

Frissít, mint egy üdítő: a legjobb hideg zöldség- és gyümölcsleves receptek

Amikor nagy a meleg, inkább csak folyadékot kívánunk. Azzal viszont nem lakunk jól. Egy tartalmas hideg leves viszont minden igénynek megfelel.

Pillanatok alatt kész

Gyümölcslevest meggyből, almából, áfonyából, barackból, dinnyéből, ribiszkéből, málnából, szederből is készíthetünk. Frissebb lesz az íze, és jobban benne maradnak a vitaminok, ha a gyümölcsöt nem főzzük, hanem turmixoljuk, és joghurttal vagy tejszínnel elkeverjük. A sűrítéshez jók a pudingporok is. Vaníliás, epres vagy tejszínes pudingport kikeverhetünk tejszínnel, és fokozatosan hozzáönthetjük a leveshez.

Spanyol érzés

Könnyű nyári ital a spanyol sangria, és a melegben jobban is esik, mint egy erős alkohol. Készen is kapható, de magunk is összeállíthatjuk. Alapja egy könnyű, édeskés vörösbor, amelyet déligyümölcsökkel – citrom, lime, narancs –, illetve a szezon gyümölcseivel dobhatunk fel. Tehetünk bele szőlőt, almát, őszibarackot, nektarint, sárgadinnyegolyókat. Hagyjunk időt, hogy az ízek összeérjenek, és kancsóból vagy bóléstálból kínáljuk, sok jégkockával.

Sangrialeves

Hozzávalók:
■ 4 dl száraz vörösbor
■ 1 alma
■ 1 kemény húsú nektarin
■ 2 narancs
■ negyed sárgadinnye
■ cukor vagy méz
■ 1 rúd fahéj

A bort elkeverjük 4 dl vízzel és egy narancs kifacsart levével. Hozzáadjuk a fahéjat, ízlés szerint a cukrot vagy a mézet. Felforraljuk. A gyümölcsöket (ha szükséges, hámozva) felkockázzuk, és a borhoz adjuk. Takarékon forralva főzzük 10-15 percig, amíg a gyümölcsök megpuhulnak. Tálalás előtt teljesen hidegre hűtjük.

A nektarin

A görög mitológia isteni nedűjéről kapta nevét a keresztezéssel létrehozott gyümölcs. Az őszibaracknak, a szilvának és a mandulának is rokona. A múlt század közepén kezdtek kísérletezni a szilva és az őszibarack keresztezésével, és nemesítették ki a szőrtelen barackot, vagyis a nektarint. Azon kívül, hogy kellemesebb kézbe fogni, még számos előnye van, például sokkal tartósabb, hűtőben akár 3 hétig is eláll. Rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz, kalciumot, káliumot, szelént, magnéziumot. Szívbetegeknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása.

Bazsalikomos uborkaleves

Hozzávalók:
■ 1 nagyobb kígyóuborka
■ 2 dl natúr joghurt
■ 3 dl tej
■ só, bors
■ kis csokor friss bazsalikom

Az uborkát meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, 10 percig hagyjuk állni, hogy levet engedjen. (A levet nehogy kiöntsük!) Elkeverjük az uborkát a joghurttal, a lével és annyi tejjel, hogy leveses állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az apróra vágott bazsalikomot. Hidegre hűtjük.

Paprikakrémleves

Hozzávalók:
■ 50 dkg kápiapaprika
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 dl száraz fehérbor
■ 1 liter zöldséglé
■ extra szűz olívaolaj
■ só, bors
■ 1 dl tejszín
a kenyérrúdhoz:
■ 4 szelet fehér kenyér
■ olívaolaj
■ szárított zöldfűszerek vegyesen (kakukkfű, oregánó stb.)
■ tengeri só

A csumákat kiszedjük, majd a paprikákat 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Ha teljesen kihűltek, lehúzzuk a héjukat. A hagymát felkockázzuk, olívaolajon kis lángon kezdjük pirítani, és mikor már üveges, ráöntjük a bort. 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt paprikát is. Felöntjük 1 liter zöldséglével, lefedve főzzük 25 percig, majd turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tejszínt. Felforraljuk, majd lehűtjük a levest.
A kenyérrúdhoz hasábokat vágunk a kenyérből. Egy serpenyőt felhevítünk, öntünk bele kevés olívaolajat, beletesszük a szárított zöldfűszereket, sót. Kicsit megpirítjuk a fűszereket, majd beletesszük
a kenyérrudakat, és enyhén megpirítjuk őket. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat.

Sárgadinnyeleves mentacukorral

Hozzávalók:
■ 50 dkg sárgadinnye belseje
■ 1 őszibarack
■ 1 narancs
■ 1,5 dl tejszín
■ cukor vagy méz
a mentacukorhoz:
■ 5 dkg kristálycukor
■ 1 csokor friss menta

A felkockázott dinnyét mély tálba tesszük, hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott barackot, a narancs kifacsart levét és a tejszínt. Összeturmixoljuk, adunk hozzá annyi vizet, hogy megfelelő krémleves állaga legyen, majd mézzel vagy cukorral ízesítjük. Nagyon hidegre hűtjük. Közben elkészítjük a mentacukrot: a mentát megmossuk, és teljesen megszárítjuk.
Mozsárba tesszük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a mozsártörővel erős, körkörös mozdulatokkal összetörjük, amíg a menta teljesen el nem tűnik, a cukor pedig kristályos marad, de zöldre színeződik. Sütőpapírra szétterítjük a cukrot, hogy egy kicsit száradjon, majd tálaláskor megszórjuk vele a levest.

Fotó: archív